in ,

2.000 Yıllık Roma Dönemi Süvari Miğferinin Farklı Yöntemlerle İki Eşsiz Kopyası Üretildi

2.000 yıl önce kullanılan Roma süvari miğferinin 3D baskı ve geleneksel yöntemlerle iki farklı kopyası üretildi. Miğfer ve kopyaları birlikte sergileniyor.

Roma Dönemi Süvari Miğferinin İki Eşsiz Kopyası Üretildi
- Reklam -
- Reklam -

İngiltere’nin Leicestershire bölgesindeki Hallaton kasabasında 2001 yılında amatör arkeologlar tarafından bulunan eşsiz Roma dönemi süvari miğferinin iki kopyası hazırlandı. Gümüşten üretilen ve altın kaplamaya sahip orijinal miğfer, şimdi söz konusu iki kopyasıyla birlikte sergileniyor.

Leicestershire’daki De Montfort Üniversitesi’nde gümüşçülük öğretmeni ve araştırmacı olan Rajesh Gogna, 3D baskı ve gümüş kaplama tekniklerini kullanarak miğferin bir kopyasını üretti. Diğer kopya ise geleneksel yöntemlerle İtalyan arkeolog ve replikacı Francesco Galluccio tarafından yapıldı.

Orijinal miğfer, M.S. 43 yılında Roma İmparatorluğu’nun Britanya’yı istilası sırasında yerel Corieltavi kabilesi tarafından bir ritüel alanına bırakılmış. 2000’li yılların başında define avcıları tarafından bulunan miğfer, Roma süvari subaylarına mahsus bir kıyafet parçası.

- Reklam -

Roma Dönemi Süvari Miğferinin İki Eşsiz Kopyası Üretildi

İki bin yıllık toprak altı serüveninden sonra korozyona uğrayan miğfer, restoratörler tarafından yeniden bir araya getirilerek %80’i tamamlanmış durumda. Külah kısmında zafer tacı ve kadın büstü motifleri yer alırken, çene koruyucularında Roma İmparatoru’nun atlı heykelleri görülüyor.,

2.000 Yıllık Roma Miğferi Kopyalarıyla Birlikte Sergileniyor

Roma Dönemi Süvari Miğferinin İki Eşsiz Kopyası Üretildi

Kopya yapımı sürecinde orijinal miğfer detaylı bir şekilde incelendi. Sanatçılar ve arkeologlar, parçaların üzerindeki desenleri ve şekilleri belirleyerek miğferin o dönemdeki muhtemel görüntüsünü yeniden canlandırdı. Gogna ve ekibi, 3D tarama verileri üzerinden bilgisayar destekli bir model oluşturdu ve ardından bu modeli gümüş kaplama ve altın kaplamayla süsledi. Galluccio ise demirden bir çekirdek üretip üzerine geleneksel dövme tekniğiyle miğferin dış kaplamasını şekillendirdi.

- Reklam -

Her iki kopya da Hallaton ve Market Harborough’daki yerel müzelerde sergileniyor. Böylece ziyaretçiler, iki bin yıl öncesinde Roma’nın Britanya fethinde rol oynayan bu nadide başlığın ihtişamını, orijinaliyle bir arada görebiliyor.

Arkeolojik kazılarda bulunan tarihi eserlerin görünümlerini özgün haline yakın şekilde yeniden canlandırmak özellikle de binlerce yıl öncesini daha iyi anlamak açısından büyük önem taşıyor. Hallaton miğferi kopyaları da insanlığın ortak mirası olan bu kıymetli eserin canlı bir şekilde gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor.

Roma Dönemi Süvari Miğferi Replika

Orijinaline sadık olarak üretilen kopya miğferlerin tasarımlarını nasıl buldunuz? En çok hangi yöntemle yapılan versiyonu ilginizi çekti? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Arkeo News

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Mandalorian & Grogu Vizyon Tarihi Belli Oldu

“The Mandalorian & Grogu” Filminin Resmi Vizyon Tarihi Açıklandı

Lokis - Prosper Merimee

Fransız Yazar Prosper Merimee’nin Slav Mitlerinden İlham Alan Gotik Kurgu Türündeki Eseri “Lokis” Türkçede