in ,

Fransız Yazar Prosper Merimee’nin Slav Mitlerinden İlham Alan Gotik Kurgu Türündeki Eseri “Lokis” Türkçede

Prosper Merimee imzalı “Lokis” Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser, Vacilando Kitap tarafından yayımlanıyor.

Lokis - Prosper Merimee
- Reklam -
- Reklam -

Prosper Merimee’nin Lokis isimli kısa romanı Türkçeye kazandırıldı. Vacilando Kitap tarafından yayımlanan eser, yazarın son kurmaca kitabı olma özelliğini taşıyor.

1803 – 1870 yılları arasında yaşayan Fransız yazar Prosper Merimee, Türkçede daha önce Carmen, Mozaik: Toplu Öyküler, Ille’deki Venüs ve Kolomba gibi kitaplarla okurların karşısına çıkmıştı. Aralarında Aleksandr Puşkin ve Nikolay Gogol’ün de bulunduğu birçok Rus yazarı Fransızcaya tercüme eden Merimee; aynı zamanda Notre Dame Katedrali’nin ön cephesinin restorasyonu da dahil olmak üzere birçok tarihi mekanın korunmasından sorumluydu.

Çok yönlü bir kişiliğe sahip olan Merimee’nin eserleri bugüne dek birçok dile kazandırıldı. Romantizm akımından etkilenen yazarın Lokis isimli eseri kendi dilinde ilk defa 1869 yılında yayımlandı.

- Reklam -

1925 yılında Sovyetler’de sinemaya uyarlanan yapım, 1970’de ise Janusz Majewski tarafından Polonya’da sinemaya adapte edildi. 2000 senesinde ise Litvanya’da opera formatında sahnelendi. Gotik kurgu türündeki Lokis ilhamını İskandinav kültüründen ve Slav paganizminden alıyor.

Eserin editörü Elvan Kaya Aksarı, kitabın önsözünde romanın yapısına dair şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Dr. Jekyll ve Bay Hyde’dan daha önce yayımlanan roman benzer bir şekilde insan ruhundaki düalist yapıyı işlemekte fakat biri sanayi devriminin geliştirdiği kimya endüstrisinden güç alırken diğeri ise mitolojik söylenceler ve kalıtımla ilerlemektedir.”

Lokis – Prosper Merimee | Arka Kapak Tanıtımı

Lokis - Prosper Merimee

- Reklam -

Lokis, Fransa’da (1869) yazıldı ve İmparatoriçe Eugénie’nin huzurunda okundu. Sovyetler (1925) ve Polonya’da (1970) sinemaya uyarlandı. Litvanya’da (2000) opera olarak sahnelendi. Roman, Litvanya gelenekleri ve Slav mitlerini, mistik gerilim türündeki kurgusuna ustalıkla yediren Prosper Mérimée’nin son kurmaca eseridir. Romana dair belki de tek noksan, günümüze dek Türkçeye çevrilmemiş olmasıdır. Litvanya ormanlarında aniden karşınıza çıkan tek gözlü bir cadı, kulağa korkunç gelebilir. Gelgelelim insan doğasının karanlık tarafları ve içimizde bağlı duran hayvan çok daha korkunçtur. Lokis, bu iddianın ispatıdır.

Toplamda 72 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Gizem Aktaşlı, editörlüğünü Elvan Kaya Aksarı, kapak tasarımını Umut Durmuşoğlu üstleniyor. Kitap Mart 2024 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Prosper Mérimée’nin son kurmaca eseri Lokis hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Yeni çıkan kitap haberleri için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Roma Dönemi Süvari Miğferinin İki Eşsiz Kopyası Üretildi

2.000 Yıllık Roma Dönemi Süvari Miğferinin Farklı Yöntemlerle İki Eşsiz Kopyası Üretildi

Gökkuşağı Hâlesi Güneş Sistemi Dışında İlk Kez Görüldü

Güneş Sistemi Dışında İlk Defa Bir Gezegende ‘Gökkuşağı Hâlesi’ Tespit Edildi