in , ,

Masallar ve Efsaneler – Cengiz Aytmatov | Haftanın Kitabı #284

Haftanın Kitabı köşesinde bu hafta Cengiz Aytmatov’un büyülü anlatılarını bir araya getiren “Masallar ve Efsaneler” kitabı var.

Masallar ve Efsaneler - Cengiz Aytmatov | Haftanın Kitabı #284
- Reklam -
- Reklam -

Masallar ve Efsaneler | Künye

Yazar: Cengiz Aytmatov
Yayınevi: Ketebe Yayınları
Çevirmenler: Fatma Arıkan, Serdar Arıkan
Editör: Ali Oturaklı
Düzelti: Hande Yıldırım Önsöz
Kapak Tasarımı: Harun Tan
Orijinal Adı: Legendy i skazki
Orijinal Dil: Rusça
Sayfa Sayısı: 120
Çıkış Tarhi: Ağustos 2023


Masallar ve Efsaneler – Cengiz Aytmatov | Arka Kapak Tanıtımı

Masallar ve Efsaneler - Cengiz Aytmatov

- Reklam -

Kırgızistan’ın Şeker Köyü’nde dünyaya gelen Cengiz Aytmatov, büyükannesi Ayimkan’dan dinlediği türküler, ninniler, masallar ve efsanelerle büyür. Büyükannesi misafirliğe, yeni doğan bir bebeğin doğumunu kutlamaya, cenaze törenine, düğüne hemen hemen gittiği her yere Cengiz’i de götürür. Aytmatov bu sayede yepyeni türküler, şiirler, masallar ve efsaneler duyar. Yazarın hayal gücünün sınırlarını genişleten bu ilk adımlar, her zaman onun aklında ve kalbinde yer alır, kalemine işler; zamanla dünya edebiyatının sayılı isimlerinden biri olur, eserleri 170’ten fazla dile çevrilir.

Cengiz Aytmatov, Masallar ve Efsaneler’de çeşitli sebeplerle meydana gelen doğaüstü olayları büyük bir gerçekçilik ve kendine has üslubuyla anlatıyor; okuyucusunu zorlu savaş zamanlarına, mitik eski dönemlere, büyülü mekânlara, destansı anlatılara götürüyor.

Yaşlı bir cadı tarafından hayvana dönüştürülen küçük kız Gabi’nin, Kırgızların manevi atası olan Manas’ın yardımıyla ailesine kavuşması ve ormana terk edilen üç kız kardeşe yoldaş olan bir hayvanla en zorlu zamanlarda bile iyiliğin bir şekilde karşımıza çıkabileceği aktarılıyor. Ayrıca büyüklerinin nasihatini dinlemediği için önce deve sonra kurt tarafından yutulan Parmak Çocuk’un verdiği mücadele, savaştan sonra sağ kalan yedi kişilik askeri bir ekibin içindeki ajanın çaresizliği bu masalları oluşturuyor.

Yenisey Nehri kıyısında hem öksüz hem yetim kalan iki çocuğu kurtaran ceylan Maral Ana, kutsal Ala Geyik’in canını alan acımasız avcı Karagül, Nayman Ana’nın uzun arayışlar sonrası bulduğu oğlu Mankurt ve sevdiği şair Muhtar’a kavuşamayan İyi Han’ın kızı Akbara’nın efsaneleri okurunu heyecan dolu serüvenlere davet ediyor.

Cengiz Aytmatov Kimdir?

Cengiz Aytmatov

Cengiz Aytmatov (1928–2008), Kırgız yazar ve diplomat. Sovyetler Birliği’nin Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde doğdu ve büyüdü. Eserleri genellikle insan-doğa ilişkisi, toplumsal değişim, kültürel etkileşim ve insanların iç dünyalarına odaklanır.

- Reklam -

Aytmatov’un en tanınmış eserlerinden biri “Gün Olur Asra Bedel” adlı romanıdır. Bu roman, Kırgızistan’ın toplumsal ve kültürel yapısını yansıtarak, insanların duygularını, arzularını ve umutlarını ele alır. Eserleri genellikle doğanın ve insanların içsel dünyalarının karmaşıklığını anlatan lirik bir üslupla yazılmıştır.

Aytmatov’un eserleri sıklıkla Kırgızistan’ın ve Orta Asya’nın toplumsal ve kültürel dokusunu yansıtırken, aynı zamanda evrensel temaları da işler. İnsan hakları, toplumsal adalet, insan ilişkileri ve insanın çevresiyle olan ilişkisi gibi konuları ele alır.

Ayrıca diplomatik bir kariyere de sahip olan Aytmatov, Sovyetler Birliği’nin çeşitli ülkelerinde büyükelçi olarak görev yaptı. Edebiyatı ve diplomatik kariyeri boyunca, kültürel köprüler kurma ve insanlar arasında anlayışı artırma amacı güttü.

Cengiz Aytmatov’un eserleri, Kırgız edebiyatının yanı sıra dünya edebiyatında da önemli bir yere sahiptir. Eserleri, insan doğası ve toplumsal ilişkilerin evrensel yönlerine dair okurun derinlemesine düşünmesini sağlar.


Masallar ve Efsaneler kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Benzer içerikler için bizi Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

* * *

* Haftanın Kitabı olarak belirlediğimiz tüm eserler için tıklayın.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

How I Met Your Mother Alternatif Finali Daha Tatmin Edici

Finali ile Hayal Kırıklığı Yaratmıştı: İşte “How I Met Your Mother” için Hazırlanan Alternatif Son [Video]

Medici Ailesi Hakkında Bilgi

Rönesans’ın Fitilini Ateşleyen Medici Ailesi Hakkında Az Bilinen 7 Gerçek