Kerem Işık imzalı Sınır edebiyat okurlarının beğenisine sunuldu. Öykü türündeki kitap yazarın önceki eserlerinde olduğu gibi Yapı Kredi Yayınları etiketini taşıyor.
Yazar Kerem Işık, 2020’de yayımlanan ilk romanı Dünyanın Güçlü Tarafı’nın ardından bir kez daha öykü türüne geri dönüyor.
1976 senesinde İzmir’de doğan Kerem Işık, üniversite eğitimini Kimya Mühendisliği alanında; yüksek lisansını ise “Kaos” üzerine yaptığı tez çalışmasıyla Fizik alanında tamamladı. Öyküleri kitap-lık, Varlık, Notos Öykü, Eşik Cini, Özgür Edebiyat dergilerinde yayımlanan yazar; Salman Rushdie ve Rollo May’in de eserleriyle dahil olduğu 30’dan fazla kitabı Türkçeye kazandırdı.
Kerem Işık yazarlık ve çevirmenlik kimliklerine, 2021’de kurduğu Livera Yayınevi ile “yayıncı” kimliğini de ekledi. 2010’da yayımlanan ilk kitabı Aslında Cennet de Yok’u 2012’de Haldun Taner ödüllü Toplum Böceği, 2015’te ise Iska Karnaval takip etti.
Yazarın yeni öykü kitabı Sınır zamanın tüm kötülüklerine, belirsizliklerine açık; karanlık bir atmosfer ve tuhaflıklar içeren bir dünyada geçiyor.
Sınır – Kerem Işık | Arka Kapak Tanıtımı
“Sınır” ile Kerem Işık, “Dünyanın Güçlü Tarafı” adlı ilk romanından sonra yeniden öykülerden kurduğu bir evrene çağırıyor okuru. Kitabın, “Sınırın Ötesinde” adlı ilk bölümü, Ergöne adıyla mekânlaştırdığı fantastik bir evrene açılıyor. “Sınırın Gerisinde” bölümüyle de süren ortak tematik kaygılar, bu kitapta hem yazarın bildiğimiz dil ve üslubundan temel unsurları barındırıyor hem onu özellikle atmosfer ve karakter yaratmada ayrıntıcı özeniyle başka bir aşkınlığa taşıyor.
‘İnsan oluş’ meselesinin şiddetle sınandığı karanlık zamanlar… Yapıt, “Sınırın Ötesinde” ve “Sınırın Gerisinde” bölümleriyle bir iç-dış, dost-düşman, tanıdıklar-yabancılar çatışmasının, hatırlama-unutma geriliminin odağından kurgulanmış. Özellikle Ergöne, –bu yokyer ya da başka bir deyişle uydurulmuş, yazarın tasarımı mekân– zamanın tüm kötülüklerine, belirsizliklerine açık; karanlık, alacakaranlık bir atmosfer ve tuhaflıklar içeren topografyasıyla insanı –oluşu, varlık değeri ve yaşam hakkı üzerinden– bir anlamda tartışmaya açıyor. Nedir insan, nedir bu sınırlar; içler dışlar arası geçişler; nedir bu karanlık; yaşamaklar, ölmekler… Var mıdır umut? Orada devreye çocuklar girecektir Ergöne’de, sınır ötesinde ve gerisinde. Açıklığın, kurtuluş umudunun, geleceğin çatlaktan sızan ışığı olarak. Orada başlayan macera, henüz yazılmamış öykülerle o çocukların yaşam haklarının ve umutlarının peşinden bir sonraki yapıtıyla devam edecek görünmektedir.
Kitaptaki öyküler Sınırın Ötesinde ve Sınırın Gerisinde adlı iki ana bölüm altında sıralanıyor.
“Sınırın Ötesinde” Bölümündeki Öyküler
- Ergöne’nin Kuruluşu
- Dikilitaş
- Balina
- Kızıl Bulut
- Savaş, Yıkım ve Deniz Kabukları
Sınırın Gerisinde
- Geçişten Gelen
- İşgalciler
- Çok Önemli Bir Şey
- Anı Toplayıcı
- Zamanın Sonunu Bekleyem Adam
- Sınır
Toplamda 136 sayfadan oluşan eser Şubat 2024 tarihi itibarıyla raflardaki yerini alıyor. Kitabın ilk sayfalarını içeren tadımlık ön okumasına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Son olarak yayınevinin yazarla gerçekleştirdiği “Bir Kitap Beş Soru” yayınını aşağıdan izleyebilirsiniz:
Kerem Işık’ın yeni öykü kitabı Sınır hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla edebiyat haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!