Ödüllü yazar Kerem Işık, ilk romanı ile raflarda. Öyküleri ve çevirileri ile tanıdığımız Işık, Dünyanın Güçlü Tarafı adını taşıyan ilk romanında bir hınç hikâyesi anlatıyor. Eser, yazarın diğer kitaplarında olduğu gibi Yapı Kredi Yayınları etiketiyle okurun karşısına çıkıyor.
Aslında Cennet de Yok (2010), Toplum Böceği (2012) ve Iskalı Karnaval (2015) başlıklı öykü kitapları ile tanıdığımız Kerem Işık, ikinci kitabıyla Haldun Taner Öykü Ödülü’nü de kucaklamıştı.
1976, İzmir doğumlu yazar, aynı zamanda serbest çevirmenlik ile pek çok yazarı dilimize kazandırmasıyla biliniyor. Çevirdiği yazarlar arasında Margaret Weis, Joseph Delaney, Patrick Ness ve Max Allan Collins gibi çoksatar isimler de yer alıyor.
Öyküleri kitap-lık, Varlık, Notos Öykü, Eşik Cini ve Özgür Edebiyat gibi dergilerde yayımlanan Işık; şimdi okurun karşısına bir roman ile çıkıyor: Dünyanın Güçlü Tarafı.
Dünyanın Güçlü Tarafı – Kerem Işık | Arka Kapak Tanıtımı
“Bir insanın sonu ne zaman gelir? Öldüğünde mi, yoksa o kişiyle ilgili iyi ya da kötü son anılar da geride kalanların zihinlerinden silindiğinde mi?”
İzmir Agora’da sürdürülen arkeolojik kazı çalışmaları genişledikçe kentin geçmişi giderek şimdiki zamana karışmaktadır. Unutulanlar yavaş yavaş gün yüzüne çıkarken, kazı çalışmalarının sebep olduğu düşünülen anlaşılmaz olaylar rahatsız edici bir hal almaya başlar.
Yazgıları kesişen beş karakterden birinin trajik ölümüyle sonlanan bir hınç öyküsünü merkezine alarak geride kalan dört karakterin kendi hayatlarında benimsedikleri
rollere merceğini doğrultan Dünyanın Güçlü Tarafı, okuru “gerçek hayat” adı verilen yapının hatırlama ve unutuş ile ilişkisi üzerinde düşünmeye çağırıyor: Geçmişe karışan hayat yekpare bir blok mudur, bellek ölümcül oyunlar mı oynar, kişi kendi geçmişini yeniden inşa ederse geleceği de değişebilir mi, yoksa insan yazgısı karşısında büsbütün çaresiz midir?
Dünyanın Güçlü Tarafı, öykü kitaplarıyla (Aslında Cennet de Yok, Toplum Böceği, Iskalı Karnaval) tanıdığımız Kerem Işık’ın edebiyat dışını da edebiyata dahil ettiği bir ilk roman.
Toplamda 176 sayfadan oluşan romanın editörlüğü Fahri Güllüoğlu’na ait. Dünyanın Güçlü Yanı, geçen haftalarda raflardaki yerini aldı.
Peki siz Kerem Işık’ın öykülerini takip edenlerden misiniz? Yazarın ilk romanı hakkındaki düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!