in ,

200.000 Yıldan Eski: Suudi Arabistan Çöllerinde Tarihin Bilinen En Büyük El Baltası Bulundu

Suudi Arabistan’ın Kurh Ovası olarak bilinen çöl bölgesinde 200.000 yıllık devasa bir balta bulundu.

Suudi Arabistan'da Bilinen En Büyük El Baltası Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

Suudi Arabistan’ın kuzeybatısındaki Kurh Ovası olarak bilinen çöl arazisinde 200.000 yıllık tarih öncesi bir el baltası ortaya çıkarıldı.

Türkiye merkezli bir arkeolojik danışmanlık firması olan TEOS Heritage’dan proje direktörü Ömer Aksoy, bu şaşırtıcı taş aletin yarım metreden uzun olduğunu ve alanda keşfedilen bir dizi taş aletin en büyük örneği olduğunu söyledi.

“Bu el baltası, Kurh Ovası’ndaki devam eden araştırmamızın en önemli bulgularından biri.

- Reklam -

“Dünyanın dört bir yanında devam eden karşılaştırma araştırmaları, aynı büyüklükte bir el baltasına rastlamadı. Dolayısıyla bu şimdiye kadar keşfedilen en büyük el baltalarından biri olabilir.”

Kurh Ovası, M.Ö. 6. yüzyılda kurulan, kerpiç ve taş evlerden oluşan antik bir vaha kenti olan AlUla’nın güneyinde yer alıyor. AlUla’nın çevresindeki alan, önemli arkeolojik kalıntıları ve siteleri içeren Suudi Arabistan’ın ilk UNESCO Dünya Mirası alanına ev sahipliği yapıyor. AlUla şehri dışında bölge aynı zamanda Hegra adlı Suudi Arabistan’ın ilk UNESCO Dünya Mirası Sitesi’ne ev sahipliği yapıyor.

Hegra yaklaşık 52 hektarlık bir alanı kaplayan bir antik şehir. Büyük bölümü M.S. 1. yüzyıla kadar tarihleniyor. Alan, kumtaşlarının yüzeyine oyulmuş ayrıntılı cephelere sahip yaklaşık 100 iyi korunmuş mezar içeriyor. Şehir bir zamanlar günümüz Ürdün’ünde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve ünlü bir arkeolojik alan olan Petra’nın başkenti olduğu Nabatean Krallığı’nın en güneydeki yerleşim yeriydi.

Suudi Arabistan'da Bilinen En Büyük El Baltası Bulundu

Nabateanlar, kuzey Suudi Arabistan ve güney Levant bölgesinde yaşamış eski bir halktı. Tütsü, baharat ve diğer malların ticaretini yaparak önemli bir servet ve nüfuz biriktirmişler ve Petra’yı önemli bir bölgesel merkez haline getirmişlerdi.

- Reklam -

Suudi Arabistan’daki Arkeolojik Çalışmalar Hız Kaybetmeden Devam Ediyor

M.Ö. 3. yüzyılın ortalarından itibaren belirgin bir Nabatean krallığı ortaya çıktı ve Petra başkent haline geldi. Krallık, M.Ö. 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun müşterek bir devleti haline geldi ve M.S. 106’da toprakları ilhak edilerek bağımsızlığını kaybetti. Nabatean tarihçesiyle tanınmasına rağmen, AlUla bölgesi 200.000 yıl öncesine kadar uzanan insan yerleşiminin de kanıtlarını sergiliyor. Arkeologlar tarafından Kurh Ovası’nda yakın zamanda keşfedilen taş baltası da bu kanıtlar arasında.

Suudi Arabistan'da Bilinen En Büyük El Baltası Bulundu

Yaklaşık olarak 50 cm uzunluğunda, 10 cm genişliğinde ve 5 cm kalınlığında olan taş alet, ince taneli bazalttan yapılmış. Kanıtlar kullanılabilir kesme veya doğrama kenarlarına sahip sağlam bir alet üretmek için her iki tarafının da işlendiğini gösteriyor. Araştırmacılar, bu aşamada aletin tam olarak ne için kullanıldığının belli olmadığını söyledi. Ekip, Suudi Arabistan’daki çalışmalarına devam edeceklerini ve benzer bulgular için heyecanlı olduklarını da dile getirdi.

200.000 yıllık bu baltaya dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Newsweek

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sınır Bölgeleri - Gerald Murnane

Avustralyalı Yazar Gerald Murnane İmzalı “Sınır Bölgeleri” Okurla Buluşuyor

Frances Sternhagen 93 Yaşında Hayatını Kaybetti

“Sex and the City” Dizisinin Yıldızı Frances Sternhagen 93 Yaşında Hayatını Kaybetti