Tardigradlar (su ayısı) hakkında yeni bir gerçek daha öğrenildi. Bilim insanları erkek tardigradların dişisini koku yoluyla bulduğuna işaret eden bulgular elde etti.
Bu minik ama dayanıklı canlının erkek ve dişi bireyleri arasındaki fark oldukça az. Bu durum da su ayılarının yalnızca görerek eş seçmelerini pek olası kılmıyordu. Araştırmacılar, dişilerin erkekleri çeken kimyasal bir işaret salgıladığını ortaya çıkardı.
Erkek üyeler su ortamında gerçekleştirilen deneylerde dişilere doğru harekette bulunarak araştırmaya güçlü bir şekilde karşılık verdi. Araştırmacılar Journal of Experimental Biology dergisinde yayımlanan çalışmada, dişilerin aynı dürtüye sahip olmadığını bildirdi.
Tombul görüntüsü nedeniyle “su ayısı” olarak da bilinen tardigradlar, ekstrem koşullarda hayatta kalma konusunda oldukça başarılılar. Örneğin uzay boşluğu, kozmik radyasyon ve UV radyasyon koşullarının tümüne birden maruz kaldıklarında dahi yaşamayı sürdürebiliyorlar. Bazı hayvanların aksine bu hayvanın dişisini erkeğinden ayırt etmek ise o kadar da kolay değil. Bu durum boyutsal bazı farklılıklar bulunsa da belirgin ve ayırt edici başka bir özellikten söz etmenin mümkün olmayışından kaynaklanıyor.
Tardigradların Nasıl Eş Seçtiğine Dair İlk Defa Bir Cevap Elde Edildi
Bu nedenle 1.300 su ayısı türünün çoğunun üyelerinin nasıl eş bulduğu bilinmiyordu. Konuya ilişkin ortaya atılan teorilerden biri, su ayısı dişilerinin kimyasal bir işaret yaydığını iddia ediyordu. Bu teoriyi test etmek için Finlandiya’daki Jyväskylä Üniversitesi’nde doktora araştırmacısı olan Justine Chartrain ve meslektaşları, bireylerin karşı cinsten üyelerle karşılaştıklarında nasıl tepki vereceğini görmek amacıyla Macrobiotus polonicus türü üzerinde bir dizi deney gerçekleştirdi.
Araştırmacılar kapalı bir bölmeye dişi bir tardigrad, diğerine erkek bir tardigrad, orta bölmeye de diğer bir tardigradı yerleştirdiler. Daha sonra orta bölmedeki su ayısının davranışlarını incelediler.
Chartrain, deneye dair şunları söyledi:
“Su ortamında, erkekler dişilerin yanında erkeklerden daha fazla zaman harcıyorlardı.”
Bu, erkek bireylerin civarlarındaki dişinin kokusunu ayırt edebildiğini ve onun tarafından cezbedildiklerini gösteriyordu.
Bu sonuçlardan hareketle araştırmacılar, tardigradların su harici bir ortamda da kimyasal izleri takip edip edemeyeceğini merak etti. Böylelikle bu tombul yaratıkları agar adında su yosunundan elde edilen jöle benzeri bir madde kullanarak test ettiler. Bir su ayısı serbest bırakıldığında, diğeri serbest bırakılmadan önce agarda dolaşmaya bir adım önde başladı.
Chartrain, her iki cinsiyetin de diğer su ayıları tarafından oluşturulan yolu takip etmediğini, ancak bazen erkeklerin rastgele karşılaştıktan sonra kadınları takip ettiğini gördüklerini ifade etti. Dişiler erkekleri görmezden gelirken erkekler genellikle dişilerin yanında bulunmak için yön değiştiriyordu.
Çalışma, su ayılarının karşı cins eş adaylarını sadece su ortamlarında bulabildiğini ve yalnızca erkek üyelerin çiftleşme için aktif olarak eş aradığını öne sürüyor.
Bilim insanları son olarak uzayda yapılacak yolculuklara dair bilinmeyenlerin ölçülebilmesi ise tardigradları komşu yıldız sistemine gönderme kararı almıştı.
Peki siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: Live Science
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!