in ,

96. Oscar Ödülleri’nde 5 Dalda Aday Gösterilen Film İntihal Suçlamasıyla Karşı Karşıya

96. Oscar Ödülleri’ne 5 dalda aday olan “The Holdovers” filmi, yazar Simon Stephenson tarafından intihal yapmakla suçlanıyor.

The Holdovers Filmi İntihalle Suçlanıyor
- Reklam -
- Reklam -

2024 Oscar Ödülleri’nin öne çıkan adaylarından biri olan The Holdovers, yazar Simon Stephenson tarafından intihal iddiasıyla sarsıldı. Pixar’ın 2021 yapımı Luca‘nın senaristi olan Stephenson, filmin senaryosunun kendi yazdığı “Frisco” isimli senaryodan kopyalandığını öne sürüyor.

Paul Giamatti, Da’Vine Joy Randolph ve Dominic Sessa’nın başrollerini paylaştığı 2023 yapımı dram türündeki The Holdovers, 70’lerin New England’ında tamamı erkeklerden oluşan bir yatılı okulda Noel tatili sırasında bir grup öğrenciyi denetlemek zorunda kalan bir öğretmenin etrafında dönüyor. Film En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu (Giamatti), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Randolph) ve En İyi Özgün Senaryo (David Hemingson) dallarında adaylık elde ederek büyük beğeni topladı.

Ancak Variety‘nin ortaya çıkardığı e-posta alışverişi, işleri tersine çevirdi. Yazar Simon Stephenson, Amerika Yazarlar Birliği’ne (WGA) gönderdiği e-postalarda, The Holdovers‘ın henüz yayınlanmamış draması Frisco‘dan intihal yapmakla suçladı. Stephenson, filmin senaryosunun hikâyesi, karakterleri, yapısı, sahneleri ve diyalogları da dahil olmak üzere “anlamlı bir bütününü” aldığını iddia etti ve bu eylemi “yüzsüzlük” olarak nitelendirdi. Stephenson’ın e-postalarından yapılan alıntılar, durumun ciddiyetini ve intihal iddiasının boyutunu gözler önüne seriyor.

- Reklam -

The Holdovers Filmi İntihalle Suçlanıyor

Tartışmalar Oscar Umutlarını Bulandırıyor: “The Holdovers” İntihal İddialarıyla Boğuşuyor

Simon Stephenson’ın suçlamaları arasında şunlar yer alıyor:

“The Holdovers senaryosunun Frisco’dan satır satır intihal edildiğine dair kanıtlar gerçekten çok fazla – en kısa örneğe bile bakan herkes hemen hemen her zaman ‘yüzsüz’ kelimesini kullanıyor.

“Şu anda senaryo Oscar’ını kazanma yolunda ilerleyen WGA onaylı bir filmin senaryosunun anlamlı bir bütününün, benim popüler ve yapım aşamasında olmayan bir senaryomdan satır satır intihal edildiğini her türlü şüphenin ötesinde kanıtlayabilirim.”

Stephenson’ın endişelerini WGA yönetim kurulu üyelerine ilettiği ve hâlen devam eden bir iç soruşturma için bastırdığı bildirildi. Suçlamalar, The Shape of Water ve The Disaster Artist gibi filmleri çevreleyen geçmiş tartışmalarla paralellik göstererek The Holdovers‘ın Oscar şansını tehlikeye atıyor.

- Reklam -

96. Akademi Ödülleri'nde 5 Dalda Aday Gösterilen The Holdovers İntihal Suçlamasıyla Karşı Karşıya

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 2024 Oscar Ödülleri’nde Adaylar Belli Oldu

Stephenson’ın Frisco’da yazdığı ve orta yaşlı bir çocuk doktorunun 15 yaşındaki bir hastasıyla ilgilenmesini konu alan senaryo, The Holdovers’ın 15 yaşındaki bir çocuktan sorumlu sorunlu bir öğretmenin duygusal anlatısıyla benzerlikler taşıyor. Oscar kampanyası tüm hızıyla sürerken, devam eden intihal iddiaları filmin Barbie, Oppenheimer ve Anatomy of a Fall gibi güçlü rakipler arasındaki konumunu etkileyebilir.

The Holdovers’ın bu tartışmanın üstesinden gelip gelemeyeceği ya da Oscar zaferi arayışında bir gerilemeyle karşılaşıp karşılaşmayacağını zaman gösterecek.

İntihal suçlamalarıyla ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, sinema dünyasından daha fazla haber için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Screen Rant

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Vordue Vordue dedi ki:

    Sezonun en beğendiğim yapımlarından biriydi, bu durum filmin üstünde epey gölge bırakır :confused: . Oylamalar sonlandıktan sonra ortaya çıkan bir haber olduğu için Oscarları etkilemez ama, Da’Vine Joy Randolph yardımcı kadın ödülünü alır bu akşam. Diğer kategorilerde işi çok zordu zaten.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Madeline Brewer - You 5. Sezon Kadrosu

“The Handmaid’s Tale”ın Yıldızı Madeline Brewer, “You” 5. Sezon Kadrosuna Katıldı

Smile 2 Filmi Çekimleri Tamamlandı

Lanet Yeniden Başlıyor: “Smile 2” Filminin Çekimleri Tamamlandı