in , ,

Twitter Tarihinin En Büyük Davasıyla Karşı Karşıya: Müzik Yayıncılarından 250 Milyon Dolarlık Telif Hakkı İhlali Davası

Twitter platformunda izinsiz kullanılan lisanslı müzikler nedeniyle sosyal medya devine 250 milyon dolarlık bir telif ihlali davası açıldı.

Twitter Muzik Davasi
- Reklam -
- Reklam -

Twitter, lisanslı müziklerin izinsiz kullanılması nedeniyle devasa bir davayla karşı karşıya. Elon Musk’ın sahibi olduğu sosyal medya platformu telif sorunları ile boğuşuyor.

Ulusal Müzik Yayıncıları Birliği (The National Music Publishers Association) çatısı altında toplanan 17 büyük müzik yayıncısı, açtıkları davada Twitter üzerinden 1.700’ün üzerinde parçanın izinsiz kullanıldığını iddia ediyor. Telif ihlalleri sonucunda 250 milyon dolarlık zarara uğradıklarını söyleyen şirketler, şirketin zararlarını karşılaması gerektiğini ifade ediyor.

Platformun lisanslı parçaların kullanımı hakkında herhangi bir adım atmadığını belirten Ulusal Müzik Yayıncıları Birliği, bu durumun kendilerine büyük zarar verdiğinin altını çiziyor.

- Reklam -

“Twitter, platformunu sayısız müzik parçasının izinsiz paylaşımları ile besliyor ve böylece telif hakkı yasalarına göre korunan yayıncıları ve diğerlerinin özel haklarını ihlal ediyor. Platformun birçok rakibi müzik parçalarının kullanımı için uygun lisanslar ve anlaşmalara ihtiyaçları olduğunu kabul edip buna göre adımlar atarken Twitter bunu yapmıyor. Bunun yerine müzisyenlere büyük zararlar veren telif hakkı ihlallerine yol açıyor.”

Twitter Müzik Yayıncıları Davası

Twitter’ın Haksız Kazanç Elde Ettiği İddia Ediliyor

Ulusal Müzik Yayıncıları Birliği açıklamasının devamında sosyal medya şirketinin bilinçli bir şekilde telif hakkı ihlallerini desteklediğini ve bu paylaşımlar üzerinden kazanç elde ettiğini ifade ediyor:

“Twitter, (daha önce bahsedildiği üzere) ne kendisinin ne de kullanıcıların (telifli müzikleri) kullanabilmek için lisans almadığını biliyor. Bununla birlikte son derece interaktif bir platform olan Twitter devamlı suretle ve farkında olarak müzik kompozisyonlarının, Tennessee sakinleri tarafından yüklenen ya da onlara aktarılmış parçalar dahil olmak üzere, paylaşılmasını ve kullanılmasını sağlıyor.

“Bununla birlikte Twitter telif haklarını daha öncesinde ihlal ettiği belirlenen taraflara da daha fazla ihlal yapabilmesi için hizmet sağladığı da biliniyor. Platform, yayıncıların müzik kompozisyonlarının ihlalinden cömertçe kâr elde ediyor.

- Reklam -

“Twitter’ın bu yasadışı davranışları yayıncılara, şarkı yazarlarına ve tüm müzik piyasasına büyük zarar vermiştir ve vermeye devam etmektedir. Yayıncı ve yapımcıların aleyhine davranışları sayesinde Twitter zenginleşmektedir. Bu platform müzik kompozisyonlarının yasal olarak kullanılması için gerekli olan lisansları ya da diğer anlaşmaları alması için yapılan çağrıları reddetmiştir.”

Twitter Müzik Dava

Suçlamalar karşısında Twitter tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Variety bilgi almak için gönderdiği e-postaya otomatik olarak gönderilen bir “kaka emojisi” yanıtı aldığını aktardı.

Siz bu telif ihlali davası hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir ve içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: Variety

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Cobweb Fragmanı - Anthony Starr

“The Boys”un Yıldızı Antony Starr’ın Başrolde Olduğu Korku Filmi “Cobweb”den Fragman Yayınlandı

Captain Laserhawk Fragmanı: Far Cry Animesi Yolda

Ubisoft’un Hazırladığı Far Cry Animesi Netflix’e Geliyor: İşte “Captain Laserhawk”tan İlk Fragman