in ,

Barışçıl Vahşi Mitini Ele Alan “Uygarlıktan Önce Savaşlar” Kitabı Türkçe Raflarında

Lawrence H. Keeley’nin ünlü eseri “Uygarlıktan Önce Savaşlar” Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser, Fol Kitap tarafından yayımlanıyor.

Uygarlıktan Önce Savaşlar: Barışçıl Vahşi Miti - Lawrence H. Keeley
- Reklam -
- Reklam -

Lawrence H. Keeley imzalı Uygarlıktan Önce Savaşlar okurla buluşuyor. Eserin yayımcılığını Fol Kitap üstleniyor.

1948-2017 yılları arasında yaşayan ABD’li antropolog ve arkeolog Lawrence H. Keeley’nin dünya çapında ses getiren Uygarlıktan Önce Savaşlar: Barışçıl Vahşi Miti kitabı Türkçede.

Kaliforniya’nın Cupertino kentinde doğan Lawrence H. Keeley; San José Devlet Üniversitesi’nde antropoloji alanında lisans, Oxford Üniversitesi’nde ise arkeoloji alanında doktora derecesi aldı.

- Reklam -

Keeley çalışmalarında çoğunlukla paleolitik ve deneysel arkeoloji alanlarına yoğunlaştı; bu perspektiften ilkel toplumlar ile uygar toplumlar arasındaki ayrıma dikkat çekmeye çalıştı.

Orijinal adı War Before Civilization: The Myth of Peaceful Savage olan Uygarlıktan Önce Savaşlar kendi dilinde ilk defa 1997’de yayımlandı.

Uygarlıktan Önce Savaşlar: Barışçıl Vahşi Miti – Lawrence H. Keeley | Arka Kapak Tanıtımı

Uygarlıktan Önce Savaşlar: Barışçıl Vahşi Miti - Lawrence H. Keeley

Kendimizi canavarlaştırdığımızda insan olmanın acılarından ve yüklerinden kurtuluyor muyuz?

İki dünya savaşının yarattığı sarsıntının ve yıkımın ortasında Batı, uygarlaşmanın bedelini tartışmaya açmıştı. Yaşananların hatırası tazeydi ve yeni şekillenen Soğuk Savaş nedeniyle topyekûn yıkım olasılığının ilk kez ufukta belirmesiyle gelecek de parlak görünmüyordu. Böyle bir ortamda sosyal bilimciler, özellikle de bazı önde gelen antropologlar ve etnologlar felaketten çıkış yolunu uzak geçmişte, tarihöncesinde, “yaban” ve “ilkel” uygarlıklarda, kayıp bir “altın çağ”da aradılar: Tarihöncesi ve yaban toplumlarda savaş çok nadir görülüyordu, fazla can kaybına yol açmıyordu, çocuksuydu. Vahşiler soylu ve barışçıldı, uygarlarsa savaşçı ve “şeytan”; gittikleri yere hastalık, ölüm, kötülük ve acı götürmüşlerdi. Bu anlayış son elli yıl içinde itiraz edilemeyen bir tabu hâline geldi.

- Reklam -

Yayımlandığı tarihten beri çoksatanlar arasında yer alan bu kışkırtıcı kitap, işte bu anlayışa meydan okuyor.

Amerika’dan Okyanusya’ya, Batı Avrupa’dan Kuzey Kutup Dairesi’ne ve Asya’ya kadar dünyanın dört bir yanından derlediği antropolojik, arkeolojik ve etnografik bulgularla bize bambaşka ve ürkütücü bir tablo sunuyor. Vahşilerin savaşlarının da en az uygarlarınki kadar acımasız, şiddetli ve tehditkâr olduğunu ortaya koyuyor. Toplu kıyımların gerçekleştiği tarihöncesi mezarlıklardan, ilkel toplumların savaş, müzakere ve mübadele biçimlerine kadar birçok konuya eğilerek, geçmişi barışçıllaştıran “uygar” yorumların da Batı insanının kibrinin bir ürünü olduğunu gözler önüne seriyor.

Toplamda 368 sayfadan oluşan kitabın çevirmenliğini Kadir Gülen üstleniyor. Eser Ekim 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Toplamda 12 ana bölümden oluşan Uygarlıktan Önce Savaşlar’ın ara başlıkları şu şekilde sıralanıyor:

  • Barışçıllaştırılan Geçmiş
  • Savaş Köpekleri
  • Başka Araçlarla Sürdürülen Siyaset
  • Kaplana Öykünmek
  • Gizlenerek Savaşmak
  • Mars’ın Hasadı
  • Zafere Giden Yol
  • Büyük Yıkım
  • Kötü Komşular
  • Çıplak, Sefil, Sakatlanmış Barış
  • Kılıçları Eğretilemelerle Köreltmek
  • Sütteki Alabalık

Uygarlıktan Önce Savaşlar hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni kitap haberleri için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Patrick Rothfuss - The Doors of Stone Hakkında - The Kingkiller 3. Kitap

Patrick Rothfuss, Söz Verdiği “The Doors of Stone” Bölümünü Neden Yayınlamadığını Açıkladı

John Rhys-Davies, "Return to Moria"da Gimli'yi Seslendirecek

Gimli’yi Canlandıran John Rhys-Davies, Yeni Yüzüklerin Efendisi Oyunu “Return to Moria”da İkonik Rolüne Geri Dönüyor