in ,

3.000 Yıllık Ünlü Villena Hazinesi’nde ‘Dünya Dışı’ İzler Tespit Edildi

1965 yılında İspanya’da ortaya çıkartılan Villena Hazinesi’nde Dünya dışından bazı materyaller bulundu.

Villena Hazinesi
- Reklam -
- Reklam -

1965 senesinde İspanya’da ortaya çıkartılan Bronz Çağı’ndan kalma Villena Hazinesi için yeni bir analiz gerçekleştirildi. 59 objeden oluşan hazinede bazı Dünya dışı materyallerin bulunduğu tespit edildi.

Villena Hazinesi, İber Yarımadası’nda yer alan ve Bronz Çağı’na (M.Ö 2.200- 750) tarihlenen en önemli eserlerden bir tanesi. Altın, gümüş, kehribar ve demirden yapılma 59 şişe, kase ve mücevherin yer aldığı hazine hakkında gerçekleştirilen yeni araştırma ise dikkat çekici sonuçlara ev sahipliği yapıyor.

Hazine, 1963 yılında İspanya’nın Villena kentindeki bir grup işçi tarafından fark edilmiş ve arkeolog Jose Maria Soler Garcia tarafından ortaya çıkartılmıştı.

- Reklam -

Villena Hazinesi Dünya Dışı İzler - Meteor

Villena Hazinesi paha biçilemez doğası nedeniyle şehir müzesinde özel korumalı bir vitrinde saklanıyor.

Bununla birlikte uzmanlar hazinenin geçmişine dair bazı şüphelere sahiplerdi. Birçok ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen en güncel analizlere göre, tartışma artık sona ermiş durumda. Parçalardan bazıları Geç Bronz Çağı’nda (M.Ö 1400-1200) meteoritlerden alınan demir kullanılarak yapılmışlardı.

Villena Hazinesi’nin Sırrı Aydınlatılıyor

Araştırmacıların sonunda eserlerin tarihini net olarak belirtmesini sağlayan ise bir bilezik ile kılıç kulbunda süs olarak kullanıldığı düşünülen altın kaplamalı boş bir küre oldu. Uzmanlar yaptıkları açıklamada, “Bu nesneler İberya Yarımadası’nda Dünya dışı malzemeden yapılmış ilk objeler,” ifadelerine yer verdiler.

Analizler bu eserlerin Dünya gezegenin mantosunda yer alan mineraller ile yapılmış parçalar olmadıklarını doğruladı. Bunun yerine, parçalardaki bazı materyaller Dünya dışıydı kaynaklıydı ve Geç Bronz Çağı’nda yapılmışlardı.

Göktaşı demiri, uzaydan geldiği için ağırlık olarak %5’ten daha fazla değişken nikel bileşimine sahip. Ayrıca diğer ufak ve eser kimyasal elementleri de içeriyorlar. Ancak araştırmanın açıklamasına göre Dünya’daki demirde bulunan nikel seviyesi genellikle düşük ve bu nedenle analizlerde kolayca tespit edilemeyebiliyor.

Akıllara Tutankamon’un “Göktaşı Hançeri” Geldi

- Reklam -

Öte yandan eski çağlarda Dünya dışı materyallerden yapılan objeler Villena Hazinesi’yle sınırlı değil. Firavun Tutankamon’un mezarında bulunan ve göktaşı hançeri olarak anılan altın saplı hançer de bünyesinde Dünya dışı malzeme barındırıyordu.

Ulusal Arkeoloji Müzesi tarafından yapılan ilk araştırmada Villena Hazinesi’nden alınan kulp örneklerinde varılan nihai sonuç ise parçaların “% 5,5 nikel oranına sahip meteoritik demirden yapılması” oldu.

Villena Hazinesi Dünya Dışı İzler

Öte yandan bilezikteki düşük nikel oranının, meteorit demiri olamayacak kadar az olduğu da kaydedildi. Dolayısıyla İspanya ve Almanya’da yürütülen araştırmalar, bu ünlü hazinenin bazı parçalarının Dünya dışı materyal içerirken bazılarının ise Geç Bronz Çağı’nın kronolojisi ile uyumlu, Dünya kaynaklı demir kullanılarak yapıldığı sonucuna vardı.

CSIC Tarih Enstitüsü’nde çalışan ve araştırmaya katkı sunan uzmanlardan biri olan Ignacio Montero Ruiz meseleyi şu sözlerle özetliyor:

“Bu iki demir parçasının çok büyük değeri var. Bu nedenle çok sayıda narin altın objenin ve çok özel bir demirden yapılmış objelerin yer aldığı bu muhteşem topluluğun bir parçası olabildiler. Bunları kimin ürettiği ve bu malzemenin nereden elde edildiği hala cevaplanması gereken sorular arasında.”

Villena Hazinesi’ne dair düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: El Pais

Uğur Duranay

İzmirliyim. Erciyes Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Daha önce Güney Afrika ve Güney Kore'de yaşama şansım oldu. Şimdi ise Tayland'da yaşıyorum. Yeni kültürler tanımayı ve deneyimlemeyi çok seviyorum. Hobilerim arasında tarih, horoloji, astronomi, rpg oyunları oynamak, yeni kafeler keşfetmek, koleksiyon yapmak gibi şeyler var. Şu anda ise Latince ile ilgileniyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

En İyi Romantik Animeler

En İyi Romantik Animeler – Romantizm Temalı 12 Anime

Twilight Dizisi Animasyon Formatında Hazırlanıyor

“Twilight” Dizisinin Animasyon Formatında Hazırlandığı Duyuruldu