in ,

Danny Dorling İmzalı “Yavaşlamak” Çıktı: Hız Çağının Sonu mu Geliyor?

“Yavaşlamak” Türkçedeki yerini alıyor. Danny Dorling imzalı eser Timaş Yayınları etiketiyle yayımlanıyor. | Ön Okuma

Yavaşlamak - Danny Dorling
- Reklam -
- Reklam -

Oxford Üniversitesi’nde coğrafya profesörlüğü yapan Danny Dorling’in Yavaşlamak adlı inceleme kitabı Türkçedeki yerini aldı. Eser, Hız çağının sonu: Dünya, ekonomi ve insanlık için neden böylesi daha iyi? alt başlığıyla yayımlanıyor.

Birleşik Krallık medyasında sık sık boy gösteren ve sosyal coğrafya konusunda uzman olan Danny Dorling, The Guardian tarafından “istisnai bir profesör” olarak tanımlanmaktadır.

Danny Dorling’in uzmanlık alanı olan sosyal coğrafya konusunda yazdığı kitap, 2020 yılında Amerika’da Yale University Press tarafından yayımlandı. Kitap, zengin grafikler ve illüstrasyonlarla destekleniyor. Bu nedenle insanlık tarihini ve toplumsal değişimi görsel olarak anlamak için yeni bir standarda sahip olduğu belirtiliyor.

- Reklam -

Dorling’in farklı disiplinleri bir araya getirdiği çalışması, küresel ölçekte deneyimlediğimiz yavaşlamanın faydalarına dair güncel ve alışılmışın dışında bir argüman sunuyor. “Daha yavaş ilerleme” anlamına gelen bu kavramı, ilk kez 1890’larda kullanılmış olmasına rağmen, doğurganlık oranlarından banka kredilerine ve toplumsal hareketlerin sıklığına kadar uzanan veri çeşitliliği üzerinden inceliyor. Elde ettiği sonuçlara dayanarak, gelecekte nasıl bir vizyon oluşturmamız gerektiğine dair tutarlı bir manzara resmediyor.

Orijinal adı Slowdown: The End of the Great Acceleration―and Why It’s Good for the Planet, the Economy, and Our Lives olan kitabın tanıtım yazısına hemen aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Yavaşlamak – Danny Dorling | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Yavaşlamak - Danny Dorling

Hız çağının sonu: Dünya, ekonomi ve insanlık için neden böylesi daha iyi?

Hızla büyüyen dünyamız, aslında ekonomik krizler ve salgınlardan çok daha önce sonun eşiğine geldi. Uygarlığımızı son sürat ileriye taşıdığına inanılan teknolojik gelişmelerin ilerleyişi, yaygın kanının aksine, hızla yavaşlıyor. Nüfusumuzun büyüme hızı düşüyor.

Gidişata bakıldığında mevcut yavaşlama, hızlanma beklentisine karşı büyük bir meydan okumayı ve bilinmeyene doğru bir adımı temsil ediyor. Fakat ortada endişelenmemizi gerektirecek bir şey yok.

Danny Dorling, farklı disiplinleri bir araya getirdiği Yavaşlamak’ta küresel çapta tecrübe ettiğimiz yavaşlamanın faydalarına dair güncel ve alışılmışın dışında bir argüman ortaya koyuyor. İlk kez 1890’larda kullanılan ve temelde “daha yavaş ilerleme” anlamına gelen bu olguyu iklim, demografi, ekonomi, jeopolitik gibi disiplinler bağlamında inceliyor; analizini doğurganlık oranlarından banka kredileri ve toplumsal hareketlerin sıklığına uzanan bir veri çeşitliliğiyle zenginleştiriyor. Dorling, bu çalışmasıyla “Nasıl bir gelecek tasavvur etmeliyiz?” sorusuna sürdürülebilir bir cevap arıyor.

- Reklam -

Yavaşlamak - Danny Dorling

Yavaşlamak Hakkında Ne Dediler?

“Çoğumuz, bir ilerleme kültü gözümüzü kör ettiğinden, Dorling’in açıkça ortaya koyduğu yavaşlamanın farkına varamıyoruz. Gerçek bir entelektüel olan Dorling, hayatta kalmayı başarırsak Dünya’nın daha yavaş –ve muhtemelen daha iyi– olacağını gösteriyor.” —Paul Chatterton

“Dünya, istikrarlı ve ardından azalan nüfustan oluşan yeni bir ‘normal’e geçerken yavaşlayan büyüme hızının devasa zorluklarını zekice ortaya koyan Dorling’in iyimserliği bulaşıcı.” —Vicky Pryce

“Güçlü, kışkırtıcı ve zamanın ruhuna uygun bir metin. Profesör Dorling, devasa kâr ve sermayeye yönelik özgürlüklerin yanı sıra, gitgide artan iş yoğunluğunun insanları ve gezegeni ayakta tutmaya yetmeyeceğini zekice ortaya koyuyor. Daha güçlü sendikalardan daha yeşil bir ekonomiye, bizi, daha ümitvar ve insancıl bir geleceği seçmenin yolları olduğuna ikna ediyor.” —Frances O’Grady

Yavaşlamak’ın ilk sayfalarını içeren ön okumasına PDF formatında ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Timaş Yayınları’nın Sosyal Bilimler- İnceleme Araştırma kitaplığından çıkan eserin çevirisini Efsun Ecem Üçkardeş, kapak tasarımını ise Alper Zeki üstleniyor. Toplamda 464 sayfadan oluşan Yavaşlamak, Nisan 2023 itibarıyla kitapçılardaki ve dijital kitap satış mağazalarındaki yerini almaya başladı.

Sizler de Yavaşlamak kitabı özelinde fikirlerini Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

İngiltere 50 Yaş Üzeri İlk Roman Ödülü

İngiltere’den 50 Yaş Üstüne İlk Roman Ödülü: ‘Raymond Chandler’ın İlk Kitabı 51 Yaşındayken Yayımlanmıştı’

Transformers One Filmi Geliyor

Optimus Prime ve Megatron’un Köken Hikâyesini Anlatan Yeni “Transformers” Animasyon Filmi Duyuruldu