in , ,

İngiltere’den 50 Yaş Üstüne İlk Roman Ödülü: ‘Raymond Chandler’ın İlk Kitabı 51 Yaşındayken Yayımlanmıştı’

İngiltere’de gerçekleştirilen Londra Kitap Fuarı’nda başlatılan yarışmayla birlikte 50 yaş üstü bireyleri yazarlık konusunda teşvik edilmesi amaçlanıyor.

İngiltere 50 Yaş Üzeri İlk Roman Ödülü
- Reklam -
- Reklam -

İngiltere’nin başkentinde bu ayın başında noktalanan Londra Kitap Fuarı, beraberinde birçok altı haneli anlaşma ve pek çok haber manşetini getiriyor. Bu anlaşmaların ortak noktası ise yazarların “genç olmaları”. İşte Jenny Brown Associates’ten bu durumu kıracak yeni bir “İlk Roman Ödülü” geliyor. Yarışmanın şartı ise yazarların 50 yaşın üzerinde olmaları.

The Guardian’dan David Barnett’ın haberine göre edebiyat ajansı Jenny Brown Associates Birleşik Krallık’ta 50 yaş ve üzerindeki kişilerin katılabileceği bir ilk roman yarışması başlattı.

Jenny Brown Associates’ten edebiyat ajanı Lisa Highton ödül hakkında, “En çok satanlar listeleri, daha yaşlı olan ilk roman yazarlarıyla dolu. Ancak genel algı ilk kitabınız çıktığında genç olmanız gerektiği yönünde,” dedi ve ekledi:

- Reklam -

“Ama çıkış yapmak sadece parlak, ışıltılı, genç bir insan olmakla ilgili değil. Bu ödülü başlatma nedenimiz, 50 yaşın üzerindeki insanlara, ‘Evet, siz de parlak, ışıltılı, yeni bir yazar – sadece daha yaşlı olabilirsiniz,’ demekti.”

İngiltere’de Başlatılan 50 Yaş Üstü İlk Roman Yarışması İlgi Çekti

Polisiye yazarı Richard Osman, 2020’de en çok satan kitabı Perşembe Günü Cinayet Kulübü yayımlandığında 50 yaşına henüz birkaç ay kalmıştı. Geçen yılın en çok satanlarından biri de 65 yaşındaki Bonnie Garmus’ın yazdığı ilk roman olan Lessons in Chemistry idi.

Ödül, daha yaşlı yazarların çalışmalarını teşvik etmek için 2018’de Royal Society of Literature tarafından başlatılan RSL Christopher Bland ödülüne dahil edildi. Bu ödül her yıl, ilk kez yazarı 50 ve üzerinde olan yazarların yayınlanan kurgu veya kurgu dışı kitabına yazarına veriliyor. Ödülün ilk alıcısı ise 55 yaşında evsiz kaldıktan sonra başına gelenleri anlatan Raynor Winn’in The Salt Path kitabı olmuştu.

Londra - İngiltere 50 Yaş Üzeri İlk Roman Ödülü

Edebiyat ajanı Lisa Highton ödüle dair sözlerine şunları da ekliyor:

“İnsanlar 50 yaşlarına geldiklerinde bir deneyimleri olmuştur. Ancak belki de daha önce yazmaya zamanları ve lüksleri olmadı. Ya da yayın dünyasını içine nasıl gireceklerini bilmedikleri eski bir şato gibi gizemli ve anlaşılmaz buldular.”

1.000 Sterlin Ödül ve Mentorluk Desteği

50 yaş üzerine ilk roman yarışması, yazarları eserlerinin ilk 5.000 kelimesini 31 Mayıs 2023’e dek göndermelerini bekliyor. Ödülü kazanan kişi ise 1.000 sterlinlik para ödülünün sahibi olacak ve İskoç yazarlık inziva yeri Moniack Mhor’da bir hafta boyunca usta yazar ve editörlerden mentorluk ve tavsiye desteği alacak.

Yazın hayatına sonradan girenler yalnızca Osman ve Garmus gibi kitlesi olan isimlerden oluşmuyor. Flic Everett yazdığı ilk romanı Murder in the Blitz, geçen eylül ayında yazar 52 yaşındayken yayımlandı.

Everett şöyle konuştu:

- Reklam -

“Her zaman romanlarımın yayınlanmasını istemişimdir. Ancak 20’li ve 30’lu yaşlarımın başında küçük bir oğlum, üvey çocuklarım ve devasa bir evim vardı. Zaten tam zamanlı serbest gazeteci olarak çalıştığım için kurgusal herhangi bir şey yazmaya vaktim olmadı.”

İngiltere 50 Yaş Üzeri İlk Roman Ödülü

Ödülü düzenleyen Jenny Brown Associates’ten Moniack Mhor, yazarlık kurslarına kaydolan yaşlı yazarların sayısında gözle görülür bir artış olduğunu belirtti.

“Hayatlarını çalışarak başkalarını desteklemeye adamış, şefkatli sorumlulukları olan ya da her yanı kuşatan bir kariyeri ya da başka bir şeyi olan birçok insanla tanışıyoruz. Tüm bunlar hayatın ilerleyen dönemlerinde koşullar değişene kadar onların yazılarında canlanıyor. Pek çok insan gittikleri her yerde yanlarında hikâyeler taşır. Bu uzun yıllar böyle olabilir ve bu hikâyelerin yayınlanmak üzere beslenmesi çok önemlidir.”

Çeşitlilik Vurgusu

Lisa Highton, ajansın geçen haftaki duyurusuna gelen yanıtlar karşısında şaşkına döndüklerini de aktardı.

“İnsanlar yarışmadan ve yaşlı yazarların değerinden bahsediyor. Bu tam da bizim istediğimiz şey.

“Yayıncılık, yayımlanmakta olan yazar türleri açısından daha çeşitli hâle geliyor. Ancak çeşitlilik aynı zamanda yaş ve sınıfla da ilgili bir şey.”

Highton, “Çok popüler olacak gibi görünüyor. Kendimizi buna hazırlıyoruz…” sözleriyle açıklamalarını noktaladı.

Yazmaya Geç Başlayan Ünlü Yazarlar ve Yayımlandıkları Yaşları

  • Raymond Chandler, 51, The Big Sleep (1939)
  • Richard Adams, 52, Watership Down (1972)
  • Kit de Waal, 56, My Name Is Leon (2016)
  • Annie Proulx, 57, Postcards (1992)
  • Anna Sewell, 57, Black Beauty (1877)
  • Laura Ingalls Wilder, 65, The Little House in the Big Woods (1932)
  • Frank McCourt, 66, Angela’s Ashes (1996)

Jenny Brown Associates’in bu yarışmasını nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, edebiyat dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    “altı haneli anlaşma”

    iç çeker

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Microsoft Activision Anlaşma CMA Engeli

Microsoft’un 69 Milyar Dolarlık Activision Blizzard Hamlesi Birleşik Krallık’ta Duvara Çarptı

Yavaşlamak - Danny Dorling

Danny Dorling İmzalı “Yavaşlamak” Çıktı: Hız Çağının Sonu mu Geliyor?