in ,

Microsoft’un 69 Milyar Dolarlık Activision Blizzard Hamlesi Birleşik Krallık’ta Duvara Çarptı

Microsoft’un oyun dünyasını kökünden değiştirmeye hazırlandığı Activision Blizzard satın alımı, Birleşik Krallık’ın düzenleyici kurumuna takıldı.

Microsoft Activision Anlaşma CMA Engeli
- Reklam -
- Reklam -

Microsoft’un 69 milyar dolar karşılığında Activision Blizzard’ı bünyesine katma girişimi ciddi bir engelle karşı karşıya. Birleşik Krallık’ın düzenleyici kurumu CMA satın almayı engelleme kararı aldığını duyurdu.

Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasa Kurumu (CMA), Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alma hamlesi hakkındaki son raporunu yayınladı. CMA, “bulut oyun pazarının geleceğini değiştirmesi olası” bu hamlenin “Birleşik Krallık’taki oyuncular için seçenekleri azaltacağı” endişesi duyarak anlaşmayı veto etti.

Microsoft’un arapsaçına dönen Activision Blizzard hamlesi, daha önce ABD Federal Ticaret Komisyonu dahil birçok ülkenin resmi kurumuyla zorlu süreçleri beraberinde getirmişti. Anlaşmanın resmiyet kazanmadan önceki son virajlarından birisi olarak kabul edilen Birleşik Krallık cephesi ise Microsoft’u içinden çıkılması zor bir duruma soktu.

- Reklam -

Microsoft – Activision Blizzard Anlaşmasında İşler Zora Girdi

Çarşamba günü CMA tarafından yapılan açıklamada anlaşmanın Microsoft’u halihazırda küresel ölçekte %60-70’lik bir pazar payına sahip olduğu bulut oyun pazarında “daha da güçlü” hâle getireceğini de sözlerine ekledi.

CMA’nın açıklamasının ardından Activision’ın hisse fiyatı %11’den fazla düşerken, Microsoft’un  hisseleri %8 değer kazandı.

Activision Blizzard Call of Duty, World of Warcraft, Diablo ve Overwatch gibi oyunlarda imzası olan devasa bir video oyun şirketi. Microsoft ise sahibi olduğu birçok oyun stüdyosunun yanı sıra Xbox oyun konsolu ve Xbox Game Pass abonelik hizmetiyle bulut tabanlı oyun akışı da sağlıyor.

Microsoft, Activision Blizzard Satın Alma Davası

Bu iki devasa firmanın tek çatı altında buluşması ise dünya çapındaki birçok düzenleyici kurumun muhalefetiyle karşılanıyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun benzer temalara sahip davasında duruşma ağustos ayında gerçekleştirilecek. Avrupa Birliği de işlemi değerlendirmeye devam ediyor.

Londra merkezli hukuk firması Fladgate’ten Alex Haffner, CMA’nın bu kararının “deprem etkisi” yaratacağına dikkat çekerken bununla birlikte kararın yalnızca Birleşik Krallık’taki faaliyetlerle sınırlı olacağını da söyledi.

Karara İtiraz Edilecek

Microsoft Başkanı Brad Smith ise CMA’nın bu kararı karşısında “hayal kırıklığına uğradığını” belirtirken anlaşmanın arkasında olduklarını ve temyize gideceklerini aktarıyor.

- Reklam -

“CMA’nın kararı pragmatik bir yolu reddediyor ve Birleşik KRallık’taki teknoloji inovasyonu ve yatırımını uzaklaştırıyor. Activision Blizzard’ın popüler oyunları 150 milyondan fazla cihazda kullanılabilir hâle getirmek için sözleşmeler imzaladık ve bu anlaşmaları yasal çözümlerle güçlendirme konusunda kararlıyız.”

Activision sözcüsü Joe Christinat da temyiz için müstakbel ortakları ile beraber çalışmalar yürüteceklerini kaydederken CMA’yı “Birleşik Krallık vatandaşlarına kötülük yapmakla” suçladı.

Microsoft, Activision Blizzard Şirketini Satın Alıyor xbox

Eğer anlaşma başarısız bir şekilde noktalanırsa Microsoft, Activision’a anlaşmadan ayrılma ücreti olarak 3 milyar dolar ödemesi gerekecek.

Anlaşmayı onaylayan ülkeler arasında Suudi Arabistan, Brezilya, Şili, Sırbistan, Japonya ve Güney Afrika yer alıyor.

CMA’nın Avrupa Birliği ve ABD ile beraber bu satın almada kilit rol üstleneceği öngörülüyordu. En başından beri bu anlaşmaya karşı olduğu bilinen PlayStation’ın sahibi Sony; bu karardan en büyük kazancı elde edecek firma olarak öne çıkıyor.

Siz bu anlaşmanın nasıl sonuçlanacağını öngörüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, oyun dünyasından daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: CNN

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Poor Things - Filmi

Yorgos Lanthimos’tan Frankenstein Esintili “Poor Things” Filmi Geliyor: İlk Bakış Görselleri Yayınlandı

İngiltere 50 Yaş Üzeri İlk Roman Ödülü

İngiltere’den 50 Yaş Üstüne İlk Roman Ödülü: ‘Raymond Chandler’ın İlk Kitabı 51 Yaşındayken Yayımlanmıştı’