in , ,

Yeni Karınca Türüne “Harry Potter”ın Karanlık Büyücüsü Voldemort’un Adı Verildi

Yeni keşfedilen bir karınca türü adını J.K. Rowling’in fantastik roman serisi “Harry Potter”daki karanlık büyücü Voldemort’tan aldı.

Yeni Karinca Turu Lord Voldemort
- Reklam -
- Reklam -

Kuzeybatı Avustralya’nın Pilbara bölgesinde keşfedilen yeni ve gizemli bir karınca türüne Harry Potter dünyasının karanlık lordu Voldemort’tan ilhamla Leptanilla voldemort ismi verildi.

Zor bulunan Leptanilla cinsinden olan bu karınca artık Leptanilla voldemort (kısaca L. voldemort) olarak adlandırılacak. L voldemort; ince yapılı, cılız bacaklı; uzun, keskin çeneli ve soluk renkli bir karınca türü olmasıyla öne çıkıyor. İsmi Lord Voldemort’a saygı duruşu niteliğinde olan bu canlı hayalet gibi olan ince görünümü ve içinden çıktığı karanlık yeraltı ortamı nedeniyle Harry Potter’ın karanlık lorduyla birçok ortak özelliğe sahip.

Batı Avustralya Üniversitesi’nde görev alan bilim insanları Dr. Mark Wong ve Bennelongia ile Environmental Consultants’tan Jane McRae, ZooKeys adlı bilimsel dergide yayımlanan makalelerinde bu esrarengiz yeni türü tanımlamayı başardı.

- Reklam -

Adını Lord Voldemort’tan Alan Karınca Türü: Leptanilla voldemort

Leptanilla voldemort, Avustralya’nın kuzeybatısındaki kurak Pilbara bölgesinde yeraltında yaşayan hayvanları belgelemek amacıyla yapılan ekolojik bir araştırma sırasında keşfedildi.

Şimdiye dek bu tuhaf yeni karınca türünün sadece iki örneği bulundu. Her ikisi de 25 metrelik bir sondaj deliğinden aşağıya indirilen ve deliğin iç yüzeyini kazıyarak ustalıkla çıkarılan bir ağ aracılığıyla elde edildi. Bu teknik, yeraltı organizmalarını toplamak için ‘yeraltı kazıma’ olarak bilinen yenilikçi bir yöntem olarak tanımlanıyor.

Yeni Karınca Türü Lord Voldemort Adı

Diğer Leptanilla karınca türleriyle karşılaştırıldığında L. voldemort son derece ince bir vücuda ve uzun, cılız anten ve bacaklara sahip. Bu alışılmadık vücut yapısı, 25 metre derinliğindeki bir sondaj deliğinden toplanmasıyla birlikte, uzmanların bu karıncanın diğer Leptanilla türleri gibi gerçekten toprakta mı yaşadığı yoksa yeraltının derinliklerindeki kaya katmanlarında oluşan hava dolu boşluklar ve çatlaklar gibi farklı bir yeraltı sığınağından mı yararlandığı konusunda spekülasyon yapmasına neden oldu.

Yeni keşfedilen karınca türüne dair şu açıklama yapıldı:

“Leptanilla voldemort neredeyse kesinlikle bir yırtıcı. Karanlıkta ise korkutucu bir avcı. Bu, diğer Leptanilla karınca türlerindeki uzmanlaşmış avlanma davranışlarına dair az sayıdaki gözlemden bildiklerimizle desteklenmektedir. Burada küçük işçi karıncalar keskin çenelerini ve güçlü iğnelerini kendilerinden çok daha büyük toprakta yaşayan kırkayakları hareketsiz hâle getirmek için kullanmakta, ardından larvalarını karkasla beslenmek üzere taşımaktadırlar.”

L. voldemort’un kesin olarak nelerle beslendiği belirtilmese de aynı bölgeden çıkartılan kırkayaklar, böcekler ve sinekler; bu yeni türün beslenme alışkanlıklarına dair bazı ipuçları veriyor.

- Reklam -

Leptanilla voldemort

Dünya çapında 14.000’den fazla karınca türü var ve bu türlerden yaklaşık 60 tanesi esrarengiz Leptanilla cinsine ait.

Avustralya Karınca Türleri Açısından Oldukça Zengin

Avustralya, 1.300 ila 5.000 tür arasında değişen tahminlerle dünyadaki en yüksek karınca çeşitliliğinden bazılarına sahip olsa da, L. voldemort kıtadan keşfedilen yalnızca ikinci Leptanilla türü oldu.

Oluşumu yaklaşık 3,6 milyar yıl önce başlayan Pilbara, Dünya üzerindeki en eski kara yüzeylerinden birisi. Kavurucu yazlara ve yetersiz yağış miktarına rağmen bölge, küresel ölçekte önemli yeraltı omurgasızları barındırmakta. Bu kadim coğrafyanın zengin biyolojik çeşitliliğine eklenen esrarengiz karınca L. voldemort’un keşfi, doğanın büyücülüğünün ve karanlığın derinliklerindeki yaşamın gizemlerinin bir kanıtı olarak yorumlanıyor.

Daha önce yeni keşfedilen bir örümcek türünün adı yine Harry Potter serisinden Godric Gryffindor’a ithaf edilmişti.

Yeni keşfedilen canlı türlerine Harry Potter evreninden verilen isimler hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Eurek Alert!

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Gash Bell Mangası İlk Cildiyle Türkçede

En İyi Shonen Serisi Ödüllü “Gash Bell” Türkçede

Zack Snyder, Justice League Üçlemesini Tamamlamak İstiyor

Zack Snyder, “Justice League”den Vazgeçemiyor: Üçlemeyi Farklı Bir Yolla Tamamlamak İstiyor