in ,

Fransız Tarihçi Paul Vayne’in “Yunanlar Kendi Mitlerine İnanmışlar mıydı?” Kitabı Yeniden Raflarda

Fransız tarihçi ve arkeolog Paul Veyne’in “Yunanlar Kendi Mitlerine İnanmışlar mıydı?” kitabı yeni baskısı ile tekrar Türkçede.

Yunanlar Kendi Mitlerine İnanmışlar mıydı? - Paul Veyne
- Reklam -
- Reklam -

Paul Veyne imzalı Yunanlar Kendi Mitlerine İnanmışlar mıydı? eseri yeni bir baskı ile Alfa Kitap etiketi altında bir kez daha okurlara sunuldu.

Tarih Nasıl Yazılır?, Aşkın En Güzel Tarihi ve Foucalt & Düşüncesi ve Kişiliği gibi kitaplarla tanınan Fransız tarihçi Paul Vayne’in Yunanlar Kendi Mitlerine İnanmışlar mıydı? çalışması yeniden yayımlandı.

Bir süredir baskısı bulunamayan kitap, Yunan medeniyetinin mitleriyle tarih arasındaki bağı sorgulamasıyla ön plana çıkıyordu.

- Reklam -

1930 yılında doğan Fransız tarihçi ve arkeolog Paul Veyne, antikçağ tarihi üzerine, çoğunlukla da düşünce ve inanç tarihi odaklı çalışmalarıyla adından söz ettirmişti. 1975 yılında Collège de France’ta Roma Tarihi kürsüsüne profesör olarak da seçilen akademisyen eserleriyle tarih ve düşünce alanında önemli bir boşluğu doldurmuştu.

Türkçede ilk olarak 2003’te Dost Kitabevi tarafından yayımlanan Yunanlar Kendi Mitlerine İnanmışlar mıydı?, kendi dilinde 1983 yılında Les Grecs ont-ils cru a leurs mythes? başlığıyla okurlarla buluşmuştu.

Yunanlar Kendi Mitlerine İnanmışlar mıydı? – Paul Veyne | Arka Kapak Tanıtımı

Yunanlar Kendi Mitlerine İnanmışlar mıydı? - Paul Veyne

Yunanların, bize aklı anlatan bu bilge ataların, titanlara, kikloplara, kahramanlara inanmaları mümkün mü? Varsayalım ki Minator’u şairlerin uydurması olarak düşündüler, peki Theseus’un varlığından da şüphe ettiler mi? Veyne, bu sorular çerçevesinde hakikatin konumuna dair etkileyici bir soruşturmaya girişiyor. Mitlerin doğasını, onların kabul ediliş şekillerini, doğru kabul edilmeleri için gereken ölçütleri inceliyor. Süregelen bu anlatıların tarihle olan bağlarını sorguluyor.

“Paul Veyne’in araştırmanın ne demek olduğunu bilen gerçek bir tarihçi olduğu doğru, ama aynı zamanda doğru ile yanlış arasındaki oyunların tarihinin oluşturulması istendiği zaman girilen labirenti de biliyor. Bugün, hakikatin tarihi hakkında sorular sormak, bütün düşünce için geçerli olan böyle bir tehlikeyle yüzleşmeyi kabul etmek oldukça nadir rastlanan bir durum.” – Michel Foucaul

- Reklam -

Toplamda 256 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Mehmet Alkan, kapak tasarımını Füsun Turcan Elmasoğlu üstleniyor. Kitabın yeni baskısı Kasım 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Eserin içinde şu başlıklar yer alıyor:

  • Tarihsel Hakikat, Gelenek ve Vulgata Olunca
  • Hakikat Evrenlerinin Çokluğu ve Benzerliği
  • Bilginin Toplumsal Dağılımı ve İnanç Biçimleri
  • İnançların Toplumsal Çeşitliliği ve Bilinç Parçalanması
  • Bu Sosyoloji Açısından Hakikatin Üstü Kapalı Programı
  • Mite Etiolojik Hakikatini Nasıl Geri Kazandırmalı
  • “Orman Dili” olarak Kullanılan Mit
  • Kendi Programından Kurtulamayan Pausanias
  • Sahtecilerin ve Filologların Diğer Bazı Hakikatleri
  • Kültür ve Bir Hakikate Olan İnanç Arasında Seçim Yapmak Gerekir

Paul Veyne’in Yunanlar Kendi Mitlerine İnanmışlar mıydı? kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Yeni çıkan kitap haberleri için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Rings of Power 2. Sezon Sauron Rolü

“The Rings of Power”ın 2. Sezonunda Sauron’u Kimin Canlandıracağı Belli Oldu

GTA 5 Kaynak Kodları Sızıntı - Rockstar Games

Bilgisayar Korsanlarının Sıradaki Hedefi Rockstar Games Oldu: “GTA 5” Kaynak Kodları ve “Bully 2” Detayları Sızdırıldı