in ,

Gülten Dayıoğlu “Yüzler ve Sözler” Kitabıyla Okuru Hayatının Arka Bahçesine Davet Ediyor

Gülten Dayıoğlu imzalı “Yüzler ve Sözler” kitabı, okuru yazarın ‘telefon defterindeki isimlerle’ buluşturuyor.

Yüzler ve Sözler - Gülten Dayıoğlu
- Reklam -
- Reklam -

Gülten Dayıoğlu’nun Yüzler ve Sözler kitabı raflardaki yerini aldı. Yazarın yaşantısından öne çıkan başlıkları bir araya getiren eser, Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanıyor.

1935 yılında doğan ve ilk eserini 1964’te veren Gülten Dayıoğlu; bugüne dek 91 kitaba imza attı. Hem çocuk edebiyatında hem de yetişkin edebiyatında unutulmaz eserler kaleme alan Dayıoğlu, son olarak geçmişe dair tanıklıklarını Yüzler ve Sözler’de bir araya getirdi.

Kitap, yazarın telefon rehberinde bulunan isimlerle yaşadığı anekdotları, anıları, karşılaşmaları, hayatın içinden hikâyeler eşliğinde gün yüzüne çıkartıyor.

- Reklam -

Abdi İpekçi, Talat Sait Halman, Atilla İlhan, Aziz Nesin, Sunay Akın, Faruk Nafız Çamlıbel ve Muammer Karaca kitapta tanıklığına yer verilen isimlerden bazıları. Eserin son bölümü ise Seksen Sekiz Yıl Yaşamak, Kolay Değil Değerli Okurlarım başlığını taşıyor.

Yüzler ve Sözler – Gülten Dayıoğlu | Arka Kapak Tanıtımı

Yüzler ve Sözler - Gülten Dayıoğlu

Yazmaya başladığım bu yaşam maratonu paylaşımları, bilindik nitelikte bir anı kitabı olmayacak. Anlatıların baş kahramanları, yaşam maratonunda karşılaştığım, cumhurbaşkanından, hapisanedeki tutukluya, en varlıklıdan, pek yoksula, aydından, kara cahile, en ünlüden, en sıradana, canını sevdiğim insanlar olacak… Bu paylaşımlarda tanıdıklarınıza, hatta kendinize bile rastlayabilirsiniz. Açıkçası, epey kalabalık olacağız. Kahramanlarımız, en belirgin özellikleriyle, olabildiğince kısa kısa, bu paylaşımlarda yer alacak.

- Reklam -

Üç kuşak boyunca çocukların okuyup sevdiği Gülten Dayıoğlu bu kez eski bir telefon defterinin kılavuzluğunda “büyükler” için yazıyor. Tanıştığı, yollarının kesiştiği kişilerin portreleri, tanık olduğu, kimi zaman beslendiği olaylara ilişkin izlenimleri ve anıları yazarın iç dünyasına da benzersiz bir kapı aralıyor.

“Yüzler ve Sözler” Kitabından Tadımlık

  • “Abdi Bey (İpekçi) aslında yazılarımın içeriğini beğenirdi. Ama metnin uzun olması onu çok kızdırırdı. Bir gün ’Bak Gülten, görüş ve düşüncelerini, uzun uzun yazarsan, içeriğin gücü, arada kaynar gider. Bu durumda yazının hiçbir değeri kalmaz. Okuru da yorar. Kimse okumaz seni. Uzun yazmak kolaya kaçmaktır. Okura anlatmak istediklerinin özünü sun. Okura, öze ulaşmak için, keçiboynuzu yedirme’ demişti.”
  • “Aziz Nesin anlatıla anlatıla bitmez. Ölümüne yakın son yönetim kurulu toplantısında “Cesedimi vakfın bahçesine gömeceksiniz. Hem de yerini birkaç kişi dışında kimse bilmeyecek” diye tutturdu. Eşim devletten izin almak gerek, diyordu. “Onu da siz halledin” diyerek sözü ağzında bıraktı. Her neyse, vakfın bahçesine gömülme başvurusu yapıldı. Ama Aziz Bey o sırada öldü. Oğulları ve dostlarından birkaç kişi onu, vakıf bahçesine gömdüler.”

Toplamda 272 sayfadan oluşan eserin kapak fotoğrafı Gül Çevikoğlu’na ait. Yüzler ve Sözler kitabı bu yaz okurlarla buluştu.

Gülten Dayıoğlu eserleri hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla edebiyat haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Great 4. Sezon İptal Edildi

Tarihi Drama Dizisi “The Great” 3. Sezonun Ardından İptal Edildi

One Piece Dizi Uyarlamasına İlham Veren Filmler Belli Oldu

“One Piece” Dizi Uyarlamasının Klasik Filmlerden İlham Aldığı Ortaya Çıktı