in ,

Avustralya Kıtasında 25 Milyon Yıl Önce Yaşamış Yeni Bir Keseli Hayvan Türü Keşfedildi

Avustralya’daki araştırmacılar, 25 milyon yıl önce yaşamış ve bugüne dek bilinmeyen bir keseli hayvan türüne ait kalıntıları ortaya çıkardı.

Avustralya Yeni Keseli Hayvan Türü Keşfi
- Reklam -
- Reklam -

Avustralya’da milyonlarca yıl öncesine ait yeni bir hayvan türü keşfedildi. Bir vombat ve keseli aslan melezi olarak tanımlanan Mukupirna fortidentata adlı canlının 50 kilogramı bulan bir ağırlığa sahip olduğu düşünülüyor.

Hayvana ait kafatası, kemik ve çene parçaları Avustralya’nın Kuzey Toprakları’ndaki Alice Springs şehri civarında bir kazı alanında bulundu. Araştırmacılar, bulunan parçaların günümüz keselilerinin evrimine ışık tutacağını düşünüyor.

2.000 saati aşkın bir çalışmanın sonunda Flinders Üniversitesi’nden bir ekip, sert kireç taşından 35 farklı Mukupirna örneği çıkarmayı başardı. Bu bulgular, yeni keşfedilen canlının neye benziyor olabileceğine dair bir çerçeve çizilmesine olanak tanıdı.

- Reklam -

Avustralya Yeni Keseli Hayvan Türü Keşfi - Vombat

Araştırmacı Arthur Crichton, bu canlının günümüz vombatlarıyla ortak bir ataya sahip olduğunun ve de görünüş olarak bir keseli aslanı andırdığının düşünüldüğünü belirtti:

“Bu canlı, vombatlar ve daha koala benzeri akrabaları arasındaki bir tür ara form. Dişleri onun bir etobur olmadığını büyük oranda doğrulamakta. Sert meyveler, yemişler ve yumrular gibi gıdaları tüketebilecek şekilde gelişmişti.”

Avustralya’daki Keseli Hayvan Türleri Arasında Döneminin En Büyüklerindendi

50 kilograma varan ağırlığıyla Mukupirna, Avustralya’da o zamanlar yaşamış en büyük keseli hayvanlarından biri olsa da bilinen en büyük keseli hayvana (yaklaşık 2.500 kg ağırlığındaki Diprotaton optatum) kıyasla oldukça küçük bir canlı olduğu söylenebilir.

Crichton, Mukupirna’nın neslinin tükenmesinin nedenine dair çok az şey bilindiğini ancak cevabın muhtemelen çevre koşullarındaki değişim olduğunu söylüyor. Crichton, Mukupirna’nın Avustralya’nın kurak çöllerinin çok daha nemli olduğu ve ağaçlarla dolup taştığı zamanlarda yaşadığını da sözlerine ekledi.

- Reklam -

Araştırma ekibi, fosil sahasında Mukupirna’nın yanı sıra Pwerte Marnte Marnte olarak bilinen ve keseli sıçanların akrabası olduğuna inanılan bir türün kalıntılarını da buldu.

Vombat

Eksik Halkalar Tamamlanıyor

Crichton, 20 yıl önce keşfedilen ancak şimdiye kadar çok az araştırma yapılan kazı alanının, keselilerin evrimi üzerine, eksik halkalar hakkında daha fazla bilgi içermesini umduğunu söylüyor:

“Bu keşifler Avustralya’da yaşadığı bilinen en eski keseli hayvanlardan oluşuyor ve keseli hayvanlarımızın nasıl ortaya çıktığını anlamak adına gerçekten önemliler. Ancak bu hayvanların erken evrimi hakkında hala çok az şey biliyoruz çünkü elimizde Avustralya’dan 25 ila 55 milyon yıl öncesine ait fosil yok.”

Siz bu yeni keşif hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: BBC

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Extraction 2 Fragmanı Chris Hemsworth

Netflix’in Chris Hemsworth’lü Aksiyonu “Extraction 2” Filminden İlk Fragman

Christopher Eccleston Tiyatrolar Hakkında

Christopher Eccleston, Kapanan Tiyatroların İşçi Sınıfından Oyuncu Çıkmasını Engelleyeceğini Savunuyor