in ,

Bilgisayarlı Tomografi, 1.000 Yıllık Mumyalardaki Cinayet İzlerini Ortaya Çıkarttı

Bilgisayarlı tomografi işlemi, 1.000 yıllık geçmişe sahip mumyalardaki cinayet izlerine dair ipuçlarını gösterdi.

bilgisayarli tomografi mumya travma
- Reklam -
- Reklam -

Bilgisayarlı tomografi aracılığıyla 1.000 yıllık mumyanın nasıl öldürüldüğü ortaya çıktı. Güney Amerika’daki mumyalar üzerinde yapılan çalışma, kurbanların cinayete uğradıklarını gösterdi.

Bilim insanları Güney Amerika’da bulunan üç mumya üzerinde bilgisayarlı tomografi ile araştırma yaptı. Yakın zamanda gerçekleştirilen analizde, üç mumyanın ikisinin cinayete kurban gittiğini gösteren kanıtlara rastladılar.

Peru ve Şili’de bulunan, ikisi erkek biri kadın olan mumyalar MS 900 ile MS 1.300 yılları arasında tarihleniyor. Mumyalardan kadın olanı doğal sebeplerle ölürken erkek mumyalar üzerindeki şiddet izleri, bilgisayarlı tomografi yolu ile ortaya çıkartıldı. Erkek mumyalardan birisi şiddetle dövülürken diğeri de vahşice bıçaklanmıştı.

- Reklam -

Ekibin gerçekleştirdiği araştırmanın bulguları Frontiers’ta yayımlandı.

Bilgisayarlı Tomografi, Güney Amerika Halklarının Şiddetli Travma Oranlarının Yüksek Olduğunu Gösteriyor

Almanya’daki Münih-Bogenhausen Akademik Kliniği’nde bir patolog olarak görev alan ve çalışmanın yazarları arasında bulunan Andreas Nerlich, şu ifadeleri kullandı:

“Güney Amerika halklarındaki şiddetli travma oranları, kafatasları ya da yalnızca iskeletler üzerinde yapılan önceki çalışmaların gösterdiğinden daha yüksek oranlara sahip.”

bilgisayarli tomografi mumya travma güney amerika

Nerlich, mumyaların 19. yüzyılın ortalarında veya sonlarında Avrupa’ya getirildiğini kaydetti. Araştırmaya konu olan mumyaların yaşları, korunma durumları ve olası ölüm nedenlerini ortaya çıkartmak için bilgisayarlı tomografi işleminden yararlanıldı.

Ekip ilk olarak şimdi şu anda Almanya’daki Marburg Üniversitesi’nde bulunan mumyalardan birisinin erkek olduğunu keşfetti.

- Reklam -

Makalede, Marburg’daki mumyanın bireyler arasında şiddetli ve ölümcül bir mücadelenin kurbanı olduğundan şüphe duyulmadığını kaydetti. Ekip, kurbanın yüzüne aldığı ağır darbeyi ve aortu yırtıp akciğeri delen bir bıçak yarasının kanıtını belgeliyor. Bilim insanları, nihai ölüm nedeninin bıçak yarasından kaynaklanan kan kaybı olduğunu düşünüyor.

bilgisayarli tomografi mumya travma şiddet

Diğer erkek mumyada ise, henüz hayattayken çok sayıda kafatası kırığına maruz kaldığını ve tekrarlayan travmalar geçirdiği düşünülüyor. Servikal omurganın çıkık kısımları, başın arkasına, ölümcül yaralanma olabilecek büyük bir darbeyi ortaya koyuyor.

Andreas Nerlich, müzelerden ve koleksiyonlardan alınacak başka mumyalar üzerinde benzer araştırmalar gerçekleştirilmesini sağlayarak travma türleri ve oranları hakkında daha fazla bilgiye ulaşabileceklerine inanıyor.

Siz bu mumyaların akıbetine dair ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Gizmodo

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Avatar 4 çekimleri başladı

James Cameron Duyurdu: Avatar 4’ün Çalışmaları Başladı

Kraliçe Elizabeth Ölümüyle The Crown İzlenmeleri Fırladı

Kraliçe II. Elizabeth’in Ölümünün Ardından Netflix Dizisi “The Crown”da İzlenmeler Fırladı