in ,

Yıllar Önce Çalınan ve İngiltere’de Açık Artırmaya Çıkan Hindu Tanrıça Heykeli Ülkesine Geri Döndü

Hindu tanrıça heykeli ait olduğu topraklara geri döndü. Hinduizm’in önemli figürü keçi başlı Yogini, yıllar önce çalınmış ve açık artırmaya çıkartılmıştı.

Hindu Tanrıça Heykeli keçi başlı yogini
- Reklam -
- Reklam -

Hindu tanrıça heykeli Hindistan’a geri döndü. Çalınan tarihi Keçi Başlı Yogini figürü artık ait olduğu topraklarda.

20 yıldan uzun bir süredir Hindistan’ın Uttar Pradesh kentindeki Lokhari köyü ve çevresinde yaşayanlar, yerel bir tapınaktan çalınan önemli bir tanrıça heykelinin iadesini bekliyor. Şimdi bu bekleyiş sona eriyor. 8. yüzyıldan kalma keçi başlı tanrıça heykeli, binlerce kilometre ötede, yosunlarla kaplı bir İngiliz kır bahçesinde keşfedildi.

Hinduizm’de önemli bir yer tutan keçi başlı tanrıça heykeli 1988’de ünlü müzayede şirketi Sotheby’s tarafından Londra’da açık artırmaya çıkarılması teklif edilmiş ve 15.000 sterlin değer biçilmişti.

- Reklam -

Bu değerli parça, kayıp sanat eserlerinin izini süren ve bakımıyla ilgilenen şirket Art Recovery International’dan Christopher Marinello ve Hindistan’ın çalınmış sanat eserlerini geri getirmek adına bir girişim olan India Pride Project’in kurucularından Vijay Kumar’ın emekleriyle tekrar gün yüzüne çıktı.

Heykel, evini satmak isteyen bir kadının bahçesinde bulundu. Figür, 15 yıl önce kadın tarafından satın alınmıştı. Ev sahibinin, bu tarihi eserin çalınmış olduğuna dair bir bilgisi olmadığı düşünülüyor.

CNN’e verdiği röportajda Kumar, heykelin 1978 ve 1982 yılları arasında Uttar Pradeş’te bir köyde “Yogini” figürlerinin arasından alındığı söyledi. Keçi başlı Yogini figürü, büyük bir koleksiyonun parçalarından biri ve aynı zamanda “oldukça nadir bir ikon”.

Hindu Tanrıça Heykeli Anavatanından Çalınan Tek Sanat Eseri Değil

Bu ve bunun gibi yağmalanan birçok tarihi eserin hikâyesi, İngiltere’nin geçmişine ve Sotheby’s gibi şirketlere uzanıyor.

Marinello ve Kumar, Sotheby’s’i geçmişteki tutumundan ve böyle bir parçayı açık artırmaya koyabilme girişiminden dolayı eleştirmişti.

Hindu Tanrıça Heykeli keçi başlı yogini hindistan

- Reklam -

Marinello figürün sadece bir heykel olmadığını ve bir tanrı sayıldığını söylemiş, yağmalanmış eserlerin müzayede evlerinin ya da koleksiyoncuların yararlandığı bir mali kazanç olmadığını belirtmişti.

Diğer yandan Sotheby’s durum hakkında CNN’e şu açıklamaları yaptı:

“Bu parça, neredeyse çeyrek yüzyıl öncesinde ortaya çıktığı iddia edilen bir şeyle bağlantılı. Sotheby’s, en üst düzey işbirliği içinde çalıştığımızdan emin olmak adına, dış mercilerle yakın bir çalışma içindeki birinci sınıf bir ekibin desteklediği yüksek standartlara bağlıdır.”

Keçi Başlı Yogini Heykelleri Ait Oldukları Topraklarda

Keçi başlı tanrıça figürünün tekrar ortaya çıkarılmasının ardından, dönüşü için gerekli çalışmaları yapan Londra’daki Hindistan Yüksek Kurulu ise durum hakkında bir açıklama yayınladı:

“Yoginiler güçlü tanrıça örnekleri olma özelliği taşıyorlar. Bir grup Keçi başlı Yogini şimdi ait olduğu topraklara, Hindistan’a geri döndü ve Yeni Delhi’deki Hindistan Arkeolojik Araştırma (Archeological Survey of India) merkezine sevk edildi.”

Yağmalanan tarihi eserler hakkında neler düşünüyorsunuz? Yakın zamanda Türkiye’ye dönen eserlerden hangileri dikkatinizi çekmişti? Görüşlerinizi  Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent, The Guardian

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Homunkulus - Aleksandar Prokopiev | Haftanın Kitabı #209

Homunkulus – Aleksandar Prokopiev | Haftanın Kitabı #209

bully 2 rockstar games

Söylenti: Rockstar Games, Bully 2 Oyununu Geliştiriyor Olabilir