in

Mısır’da Firavunlar Döneminden Kalma “Koç Başlı Sfenks Yolu” Törenle Açıldı

Koç Başlı Sfenks Yolu görkemli bir tören eşliğinde açıldı. Mısır’da Firavunlar döneminden kalma 2.700 metre uzunluğundaki tarihi koridorun restorasyonu yıllardır devam ediyordu.

Koç Başlı Sfenks Yolu: Mısır Görkemli Açılış Töreni
- Reklam -
- Reklam -

Koç Başlı Sfenks Yolu koridorundaki 16 yıldır süren restorasyon sona erdi. Mısır‘ın Firavunlar döneminden kalma tarihi koridoru, ses getiren bir tören eşliğinde açıldı.

Geçen nisan ayında Firavunların Altın Geçidi adını taşıyan bir törenle birbirinden kıymetli mumyaları yeni yerine taşıyan Mısır bu kez yine bir başka seremoni ile gövde gösterisi yaptı. Ülkenin güneyinde bulunan Luksor kentinde, Firavunlar dönemine ait iki meşhur tapınağı birbirine bağlayan ve Koç Başlı Sfenks Yolu’nun açılışı görkemli bir tören eşliğinde gerçekleştirildi. 3 bin yıllık tarihi ile dikkat çeken tarihi koridor, uzun süren arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkartılmıştı.

Toplamda 2 bin 700 metrelik bu tarihi koridor Firavunlar döneminde inşa edildi. Karnak ve Luksor tapınaklarını birbirine bağlayan yola, “Koç Başlı Sfenks Yolu” adı verildi. 3 bin 400 yıllık yolun üzerinde yüzlerce küçük sfenks heykelinin yer alması, bu ismin verilmesinde önemli bir rol oynuyor. Ancak söz konusu heykellerin ciddi bir bölümü yüzyıllar içerisinde oldukça hasar görmüş durumdaydılar.

- Reklam -

Restorasyonu Yıllar Süren Koç Başlı Sfenks Yolu için Görkemli Açılış

Koç Başlı Sfenks Yolu: Mısır Görkemli Açılış Töreni

Açılış törenine Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, bakanlar, yabancı ülkelerin Büyükelçileri, uluslararası basın kuruluşları ve çok sayıda sanatçı katıldı. Törende, büyük bir orkestra antik Mısır dönemini temsil eden müzikler çalındı. Havai fişek gösterileri, özel ışıklandırmalar ve döneme uygun giyim tarzları ile dikkat çeken dansçıların yer aldığı açılış canlı olarak devlet kanallarında da yayınlandı.

İlk defa 1949 yılında keşfedilen yol bugüne kadar birçok defa restore edilmeye çalışılmış ancak söz konusu girişimler sonuçsuz kalmıştı. Sonunda, 16 yıl öncesinden başlayan restorasyon tamamlanmış oldu. 2005 yılında başlayan restorasyon çalışmaları 2017 yılında hız kazanmış ve sonunda dünyanın en büyük açık arkeolojik alanlarından biri de böylece sergiye hazır hale getirildi.

- Reklam -

Koç Başlı Sfenks Yolu: Mısır Görkemli Açılış Töreni

Mısır Firavun açılış

YouTube video

Siz bu açılış hakkında ne düşünüyorsunuz? Mısır’ın son dönemlerdeki kültür politikalarına dair görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Tanıtım açısından güzel bir uygulama, fakat bir de ‘Aslında bu derin dünya yönetiminin bir gizli ritüeli (Ayini), kullanılan kostümler - müzikler - şarkılarda kullanılan sözler vb.’ tarzında farklı düşünce de olanlar da var. YouTube’da bir videoda ayrıntılı anlatılıyordu, bilemiyorum ne kadar doğru …

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The New York Times "Son 125 Yılın En İyi Kitabı" Anketi

The New York Times’ın “Son 125 Yılın En İyi Kitabı” Anketi Başladı

Nick Fletcher - kadın karakterler doctor who açıklaması

Muhafazakâr Parti Milletvekili: “Erkek Kahramanları Kadın Olarak Yeniden Şekillendirmek Erkekleri Suça İtiyor”