Mısır, kültür tarihi açısından son yılların en ses getiren olayına tanıklık etti. Firavunların Altın Geçidi olarak anılan olay dün akşam gerçekleşti. Büyük bir kortej eşliğinde 18 kral ve 4 kraliçenin mumyası, Kahire’deki müzeden Giza’da inşa edilen yeni müzeye nakledildi.
Bahsi geçen mumyalar daha önce başkent Kahire’de bulunan neo-klasik Mısır Müzesi’nde muhafaza ediliyordu. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı devlet töreninde antik mumyalar 5 kilometre uzaktaki Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi’ne taşındı. Gerçekleştirilen törene Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi de dahil oldu.
Kortejde yer alan mumyaların diziminde kral ve kraliçelerin hükmettiği dönemlere göre kronolojik bir sıra izlendi. Tarihi geçit töreni için Mısırlı uzmanlar aylar boyunca çalıştı. Gelecek ay tam anlamıyla açılması planlanan yeni Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi’nin ülke turizmini de canlandırması ümit ediliyor.
Firavunların Altın Geçidi ile Efsanevi Mumyalar Yeni Müzelerine Kavuştu
Tören ile yeni müzeye taşınan mumyalar arasında II. Sekenenre Taa, I. Seti, II. Ramses, V. Ramses IX. Ramses, VI. Ramses, Sekenenre, III. Tutmes, Hatşepsut, Meritamun ve Ahmose Nefertari de yer alıyor.
II. Ramses’in Mısır’ı MÖ 1279’dan itibaren 67 yıl boyunca yönettiği ve tarihte ilk barış anlaşmasını imzalayan hükümdar olduğu da biliniyor.
Mumyası taşınan kadın Kraliçe Hatşepsut, dönemin gelenekleri kadınların Firavun olmasına izin vermese de III. Thutmose’nin kral olmak için yaşının çok genç olması nedeniyle Firavun naibliği görevini almış ve ülkeyi 30 yıl tek başına hükmetmişti.
Mumyaların tören alayı toplamda 40 dakika sürdü. Geçit sırasında her mumyanın sarsıntıya karşı emici özellikler taşıyan altın renkli, nitrojen ile dolu koruyucular ile nakli sağlandı. Hatta sarsıntıyı engellemek için mumyaların geçeceği yollar da önceden yeniden düzenlendi.
Habere konu olan mumyalar 1881 ve 1898 yıllarında Antik Mısır şehri olan Teb’de keşfedilmişti.
Kahire Amerikan Üniversitesi Mısır çalışmaları Profesörü Salima Ikram konu hakkında şu açıklamayı yaptı:
“Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı mumyaların sabitlenmesi, muhafaza edilmesi ve iklimi kontrol edilebilen ortamda taşınabilmesi için elinden gelenin en iyisini yaptı. Mumyalar Kahire’de daha önce de sıklıkla hareket ettirildi. Kahire’den önce de Teb’de. Kendi tabutlarından daha güvenli tabutlara taşındılar.”
Daha önce mumyaların nakli için botlar ve birinci sınıf trenler kullanılmıştı.
Firavunların Laneti İnanışı Devam Ediyor
Tarih boyunca Mısır’ın mumyaları çeşitli mistik olayların da odağı oldu. Lanetler, büyüler, kadim inanışlar popüler kültürün de sık sık ilgisini çekti. Bu meselelere değinen onlarca film, dizi ve oyun tasarlandı.
Elbette bu inanışların kaynağı boş değildi. 1922 yılında genç bir firavunun bulunduğu kazıda, kazıyı fonlayan İngiliz lord, mezarın açılışının ardından kan zehirlenmesiyle yaşamını yitirdi. Mezara giren araştırmacılardan birisi de daha sonra hayatını kaybetti. Firavunların Laneti söylentisi de bu şekilde ortaya çıkmış oldu. Tutankamon’un Laneti üzerine türlü efsaneler anlatılmaya devam edildi.
Mumyaların yeni müzeye taşınacağının duyurulmasından sonra söylentiler yeniden gündeme geldi. Mısır, hareketli günlerine yeni felaketler ekledi. Sohag’da yaşanan tren kazansında pek çok kişi hayatını kaybetti. Kahire’de bir bina çöktü, insanlar öldü. Son olarak ise Süveyş Kanalı, Ever Given adlı geminin karaya oturması ile tıkandı. Konu hakkında espriler “lanetin geri döndüğü” üzerineydi.
Firavunların Altın Geçidi dijital dünyada canlı olarak yayınlandı. Giza’daki yeni müze 18 Nisan 2021 tarihinden itibaren ziyarete açılacak.
Firavunların Altın Geçidi Töreni Yayın Kaydı | İZLE
Geçit görenini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:
Tören hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: BBC
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!