Mısır piramitleri nasıl inşa edildi sorusu, artık göremediğimiz gizli bir manzara sayesinde cevap bulmuş olabilir. Dünyanın 7 harikasından biri olan, Büyük Piramit veya Khufu Piramidi diye de bilinen, Gize’nin ünlü piramidi Keops’un inşasının sırrı, yeni bir çalışma neticesinde ortaya çıktı.
Yaklaşık 4 bin 500 yıl önce Mısır’ın büyük Gize piramitlerinin inşası, günümüzde bile dünyanın en büyük başarılarından biri olarak sayılıyor. Ancak bu başarıyla birlikte, piramitleri çevreleyen birçok soru ve karmaşıklık arasında, o devasa yapı taşlarının inşaat alanına nasıl çekildiği de en merak edilen konular arasında yer alıyor. Görünüşe göre, bunun için Nil Nehri’nin uzun zamandır kayıp olan bir koluna teşekkür edebiliriz.
Bugün Mısır piramitleri konumuna göz attığınızda, arkalarında Büyük Kahire metropolünün yayıldığı uçsuz bucaksız bir kum ovasıyla çevrili olduklarını görürsünüz. Nil’in ana gövdesi şu anda piramitlerden yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta. Bu da büyük miktarda taşı kumun üzerinden taşımak için oldukça devasa bir mesafe. Şimdiye kadar işçilerin, çok uzun bir süre boyunca taşları bu mesafeden taşıdıkları düşünüldü. Fakat bu imkansız gibi görünen görevi nasıl yerine getirdikleri bir türlü anlaşılamıyordu.
4 bin yıldan fazla bir süre önce Khufu Kolu olarak bilinen Nil Nehri’nin artık yok olmuş bir kolu, Gize piramitlerinin hemen yanında yer alıyor. Khufu Kolu’nun, çalışanlarına piramitlere başka yerlerden malzeme taşımalarına yardımcı olan eski Mısır’ın hayati bir damarı olduğundan uzun süredir şüpheleniliyordu. Ancak bu durum resmi olarak bir türlü kanıtlanamıyordu.
Ulusal Bilimler Akademisi tarafından yayımlanan ve disiplinlerarası içerik barındıran hakemli akademik dergi Proceedings of the National Academy of Sciences’ta (PNAS) yayımlanan yeni bir makalede, Fransa’dan araştırmacılar Nil Nehri’nin zamanla kuruyarak ortadan kaybolan bir kolundaki yüksek su seviyesinin piramitlerin inşasını mümkün kıldığını ortaya çıkardılar. Argekologlar, Nehrin taşkın yatağından çıkarılan polen tanelerinden bu nehir bölümünün ayrıntılı bir tarihini elde etmeyi başardılar.
Mısır Piramitleri İnşası Nil Nehri’nin Günümüzde Kurumuş Olan Khufu Kolu Sayesinde Mümkün Oldu
Yeni bulgular, Khufu Kolu’ndaki su seviyesinin 14 bin 800 yıl önce başlayıp 5 bin 500 yıl önce sona eren Afrika Nemli Dönemi’nde önemli ölçüde yükseldiğini gösterdi. Ayrıca Khufu Kolu’nun su seviyelerinin yağışlı dönem sona erdikten sonra da bir süre için nispeten yüksek kaldığı anlaşıldı. Bu da nehrin, Firavun Khufu’ya adanan Keops Piramidi’nin inşa edildiği 4 bin 500 yıl öncesine kadar taşımacılıkta kullanılabildiği anlamına geliyor.
Gize’nin Büyük Piramidi, başlangıçta 146,6 metre yüksekliğindeydi. Piramidin yükseliği bugün 138 metreye kadar düşmüştür. Toplamda 6 milyon ton ağırlığında olan Keops Piramidi tamamlandıktan sonra 2,3 milyondan fazla büyük taş bloğa sahipti.
Nil’in Khufu kolu, bu taş blokların bölgeye nasıl getirdiğini ortaya çıkarsa da, piramidin karmaşık yapıdaki mezarlıklara ve tünellere sahip yapımıyla ilgili diğer birçok ayrıntı bugün bile gizemini korumaya devam ediyor.
Mısır piramitlerinin binlerce yıl önceki inşası tüm bu açıklamalara rağmen sizler için hâlâ ilgi çekici bir konu mu? Yorumlarınızı ve araştırma hakkındaki fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Scence Alert
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!