in

Yüzüklerin Efendisi Dizisi “The Rings of Power”dan İlk Eleştiriler: “Yüzüklerin Efendisi Adını Taşımaya Layık Bir Yapım”

The Rings of Power eleştirileri yayınlanmaya başladı. Yeni Yüzüklerin Efendisi dizisi, eleştirmenlerin çoğundan olumlu yorum aldı.

the rings of power eleştirileri
- Reklam -
- Reklam -

The Rings of Power eleştirileri internetteki yerini almaya başladı. Amazon Prime’ın yeni Yüzüklerin Efendisi dizisi, önümüzdeki sabah izleyicilerle buluşacak.

J.R.R. Tolkien’in dünyaca ünlü fantazi serisi, yıllardır popüler kültürün önemli bir ögesi olmayı sürdürüyor. Kitaplarından onlarına, Peter Jackson imzalı filmlerine dek geniş bir alanda hayran toplayan seri; şimdi de televizyon dizisi oluyor. Amazon, 2017’de televizyon haklarını aldığı serinin yeni ev sahibi olarak rakipleri karşısında elini güçlendirmeyi hedefliyor.

The Rings of Power dizisi Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi’nden 2000 yıl öncesinde yaşanan olayları konu ediniyor. 5 sezonluk planlamaya göre Güç Yüzükleri dizisi yüzüklerin dövülmesini, Numenor’un düşüşünü ve Sauron’un nasıl evrenin en güçlü kötüsü olduğunu ekrana aktaracak.

- Reklam -

Uzun süren bekleyişin ardından, dizi bu hafta ilk iki bölümüyle prömiyer yapıyor. Beklenen sona gelirken ilk reaksiyonlar geçen günlerde paylaşılmıştı. Şimdiyse medya dünyasından önemli eleştirmenlerin diziyle ilgili inceleme yazıları da yayınlanmaya başladı.

İşte Dikkat Çeken Bazı “The Rings of Power” Eleştirileri

“Ağır Tempolu”

Screen Rant yazarı Mae Abdellaki:

“The Rings of Power, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinden çok daha uzun zaman öncesini anlatıyor olma avantajına sahip. Bu ona kendi kimliğini inşa etme imkanı veriyor. Dizinin kitaplar ve diğer filmlerle olan bağlantıları, ortak karakterlerin varlığı mesela, her ne kadar yardımcı bir etken olsa da fantazi şovları kendi havalarını yakalamak zorundadırlar. Sahip olduğu potansiyel göz önünde bulundurulduğunda, The Rings of Power’ın başlangıçtaki yavaş temposunun üstesinden gelmesi gerekli. Bu, karşılaşacağı en büyük zorluk. Ancak ikinci bölüm dizinin geneli için bir fikir verecekse, sezonun geri kalan bölümleri karakter gelişimini aksiyon ve gerilimle dengelemekte benzer bir performans sergileyecek.”

the rings of power eleştirileri yorum

“The Rings of Power Zirveyi Zorlayan Bir Başlangıç Yapıyor”

Collider yazarı Therese Lacson:

“Dizi sizi yükselmekte olan kötülüğe karşı hazırlamakta oldukça iyi. Olaylar Galadriel liderliğinde bir “kardeşlik” kurmaya doğru ilerliyormuş gibi görünüyor. Yapıma adını veren yüzükler başlangıçta sahne almamış olsa da Güç Yüzükleri gizemli karakterler, politik olaylar ve ürkütücü hayatta kalma koşullarıyla seyirciyi eğlendirmekten fazlasını başarıyor. Dizi çağdaş fantazi üzerine beğendiğimiz örnekleri, Game of Thrones’un birden fazla ana karaktere sahip olması gibi, Tolkien evreninin derinliği ve detaylı yapısıyla birleştiriyor. Her ne kadar daha koca bir sezon izlenmeyi bekliyorsa da, Güç Yüzükleri kaliteli ve zirveyi zorlayan bir başlangıç yapıyor.”

“Senaryoda Sakarlıklar”

Empire Magazine yazarı Helen O’Hara:

“Bu yeni karakterlere alışmak biraz zaman alacak. Onları da Frodo, Aragorn ve diğerlerini sevdiğimiz gibi sevebilecek miyiz -özellikle de Kılayakları- göreceğiz. Ayrıca yapımın senaryosunda sakarlıklara rastlıyoruz. Örneğin bir sahnede Orkların tüm dünyaya yayıldığını duyuyoruz ve tam 1 dakika sonra yıllardır hiç görülmedikleri söyleniyor. Belki de sırf zaman çizgisinin boyutlarını suçlamak gereklidir. Halihazırda Galadriel binlerce yıldır yaşıyor ve anlatıma dahil edilmeyi bekleyen yüzlerce yıllık hikâye var. Ancak birkaç bin yıl geçirmek için Orta Dünya’nın göz alıcı bir biçimde yaratılmış dönemlerinden daha kötü yerlere sahibiz. Hadi gidip biraz daha Ork avlayalım!

yüzüklerin efendisi dizi eleştirisi

“Güç Yüzükleri Destansı Hissettiriyor”

TVLine yazarı Dave Nemetz:

“Yapımcı J.D. Payne ve Patrick McKay (Star Trek: Beyond) üzerinde oynayacak çok fazla hikâye paradigmasına sahipler ve şu an için her şey yolunda görünüyor. İlk bölümler, güçlü bir kılıç parçası ve ateşli bir kuyruklu yıldızdan doğan mistik bir yabancı gibi daha sonra meyve verecek tohumlar ekiyor. Breaking Bad’den tecrübeli isim Gennifer Hutchison’ın yapımda yazar ve yönetici yapımcı olması da yapım için umut verici bir durum. Ancak tüm bunların ötesinde Güç Yüzükleri destansı hissettiriyor. Olay örgüsüyle karakterleri aşmayı ve bizi harikalarla dolu bir dünyaya sürüklemeyi başarıyor.”

- Reklam -

“Mitas için Açık Bir Hürmet”

Variety yazarı Caroline Framke:

“Planlandığı duyurulan 50 bölümle, bu noktada The Rings of Power’ın bir bütün olarak ne kadar başarılı olacağını söylemesi zor. Bazı olay örgülerinin daha ilgi çekici olanların sahne almasıyla duyulan ilgiyi kaybetmeleri veya dizinin anlatımının karmaşıklaşmasıyla Tolkien’in yoğun Yüzüklerin Efendisi eklerinin yaban otları arasında yerlerini almaları için yeterince zaman var. Ancak şimdilik Amazon’un bu dizi için kesenin ağzını açmasının arkasındaki önemli mitos için açık bir hürmet ve sevgiyle dolambaçlı maceraları gözler önüne seren bir uyarlamayla sonuçlandığını söylemek mümkün. Dizi hikâyeleri birleştirip birebir ekrana uyarlayarak ilerledikçe, kaçınılmaz olarak yeni bir şeye dönüştüreceği saygın kaynak materyale ne kadar sadık kalabileceğini göreceğiz.”

the rings of power yüzüklerin efendisi eleştirileri

“Umut Verici Başlangıç”

The Hollywood Reporter yazarı Daniel Fienberg:

“İki bölüm, kesin bir karar vermek için yeterli değil ama Córdova’nın kara kara düşünmesinden ve bazı yardımcı Elflerin yumuşaklığından çabucak bıktım. Şikayetlerimin çoğu türe özgü şeyler, hikâye anlatımının dengesine ve karakter gruplamalarının varyasyonlarına bir itiraz, tıpkı House of the Dragon’ın anında Targaryen yorgunluğuna yol açması gibi. Daha çok karakter diziye eklendikçe, Bayona’dan sonra diğer yönetmenler kamera arkasında yerini aldıkça, tek bir hikâye örgüsüne yoğunlaşmak gerektikçe ve zaman görsel efektler üzerinde hızlandırılmış bir program uygulamaya zorlarken Güç Yüzükleri ayakta durmayı başarabilecek mi? Tüm bunlar belirsiz ancak ilk iki bölüm umut verici bir başlangıç yapıyor.”

“Kitapları ve Filmleri Bilmeyenlere de Hitap Ediyor”

CBR yazarı Sam Stone:

The Rings of Power’da Tolkien meraklılarının seveceği çok şey var ancak yapım, kitapları okumamış veya Jackson’ın uyarlamalarını izlememiş seyirciler için de mükemmel bir şekilde anlaşılır olmayı başarıyor. Dizi son derece planlı bir tempoyla ilerliyor, izleyici Orta Dünya’ya sıcak ve davetkar bir yaklaşımla çağırırken seyircinin dikkatini çekmeye yetecek kadar aksiyon ve sürükleyici drama sunuyor. Tanıdık ve yine de tamamen özgün bir yapım olan The Rings of Power, Tolkien’in fantazi dünyasına açık bir aşk mektubu olarak Yüzüklerin Efendisi adını taşımaya layık bir yapım olarak şekilleniyor.

“Beklendiği üzere erken incelemelerin çoğu evrenin ne kadar detaylı inşa edildiğine odaklanıyor. Tolkien evreninden yepyeni alanları ekranlara taşıyacak yapım, bu sebepten ötürü ilk bölümlerde sezonun geri kalanından farklı bir tempoya sahip olabilir. Yapım evrenden bir çok yeni karakter barındırmanın yanı sıra bu yapım için özel olarak yaratılan ve daha önce var olmamış karakterlere de ev sahipliği yapıyor. Sadece bu bile ilk bölümlerin bir temel oluşturarak hareket etmesini gerektiriyor.”

Dizi 2 Eylül günü Türkiye saatiyle sabah 04.00’te Amazon Prime Video kanalında izleyicilerle buluşuyor.

Kayıp Rıhtım’da yayınlanan spoiler’lı inceleme yazısını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

The Rings of Power dizisi için sizin yorumlarınız ne olacak? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Screen Rant

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Howl Howl dedi ki:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Can Yayınları, Darüşşafaka Basketbol Kulübü kitap sponsorluğu

Spor Tarihinde Bir İlk Yaşandı: Can Yayınları ve Darüşşafaka Basketbol Kulübü’nden Kitap Dolu İş Birliği

Mısır Piramitleri Nasıl İnşa Edildi?

Yıllardır Merak Edilen Soru Cevap Bulmuş Olabilir: Mısır Piramitleri Nasıl İnşa Edildi?