in

Tanrı’nın En Eski İbranice Adının Yazdığı ‘Lanet Okunan’ Antik Bir Tablet Bulundu

Tanrı’nın en eski İbranice adına atıfta bulunan YHVH kelimesini içeren bir tablet bulundu. Batı Şeria’da ortaya çıkartılan muskada ‘lanetli’ ifadesi yer alıyor.

tanrı'nın en eski ibranice adı tablet
- Reklam -
- Reklam -

Tanrı’nın en eski İbranice adına atıfta bulunan bir tablet bulundu. Batı Şeria’da keşfedilen muskada, ’YHVH tarafından lanetlenen’ birisinden bahsediliyor.

Arkeologlar Orta Doğu’nun Batı Şeria bölgesinde dikkat çekici antik bir tablete rastladılar. Bir posta pulundan biraz daha büyük olan bu tablette, “Lanetli, lanetli, lanetli. Tanrı YHVH tarafından lanetlendi,” cümleleri yazıyor.

Tabletteki yazıda Tanrı’ya bir yakarış var ve sözünü tutmamış bir kişinin lanete uğraması isteniyor.

- Reklam -

Eski İbranice harflerin kullanıldığı tabletin kesin tarihi şu an için bilinmiyor. Keşif ekibi ise lanet muskasının en az 3.200 yıllık olduğunu düşünüyor. Tabletin bulunduğu bölgedeki toprak katmanları da tabletin Milattan Önce 1200’lere tarihlendiğini gösteriyor.

Tüm bunlar, tabletin bilinen en eski İbranice metin olduğunu ortaya koyuyor olabilir. Araştırmacılar ayrıca bu muskanın, Tanrı’nın İbranice adının yazdığı ilk metin olduğunu düşünüyorlar.

Kazı ekibinin başkanı arkeolog Scott Stripling, tabletin Aralık 2019 tarihinde Filistin’in Nablus şehrinin kuzeyinde bulunan Ebal Dağı’nda ortaya çıkartıldığını kaydediyor. Tabletin tam anlamıyla çözümlenmesi ise yaklaşık 2 yıl sürüyor. Araştırmacılar, muskaya zarar vermeden okuyabilmek adına Bilgisayarlı Tomografi teknolojisini kullanıyor.

Tanrı’nın En Eski İbranice Adının Yazdığı Tablet Hakkında Analizler Sürüyor

Stripling ve arkadaşları, yaptıkları keşfi 24 Mart’ta Teksas’ta bir basın toplantısında açıkladı.

İki santimetrekarelik katlanmış bir kurşun muska ola tablet hakkında ise henüz yayımlanmış bilimsel bir makale yok. Uzmanlar, konunun tüm detaylarıyla anlaşılabilmesi için akademik bir çalışmanın yapılması gerektiğini vurguluyor.

tanrı'nın en eski ibranice adı tablet

- Reklam -

Öte yandan tabletteki kurşun hakkında yapılan analiz, malzemenin Antik Yunan’da aktif olan bir madenden geldiğini gösteriyor.

Yapılan incelemeler 40 harften oluşan eski bir proto-alfabetik İbranice yazıtı tespit etti. Muskanın üzerinde yazan ise şu şekildeydi:

“Lanetli, lanetli, lanetli. Tanrı YHVH tarafından lanetlendi.”

Eski Ahit olarak da bilinen Yahudilerin kutsal metni Tanah’ta YHVH, İsrailoğulları’nın Tanrı’sına atıfta bulunmak için kullanılan bir İbranice ifade olarak geçiyor.

Bulunan bu muska, YHVH kelimesinin bilinen en eski kullanımı. Tüm bunların kesinleşmesi için akademik bir dergide yayımlanacak bilimsel bir makalenin yazılması bekleniyor.

Siz bu tablet hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Elite 5. Sezon Fragmanı izle

Elite 5. Sezon Fragmanı Yayınlandı: Netflix’in İspanyol Yapımı Gençlik Dizisi Geri Dönüyor

My Life in Hitler's Germany incelemesi

Hitler’in Almanyası’ndaki Hayatım: Bir Belgeselin Düşündürdükleri