in

3D Teknolojisinde İnsan Boyutunda Baskılar Başladı

3D yazıcılar büyük işler başarmaya devam ediyor. Geliştirilen yeni metot, hızlı ve büyük baskıların hazırlığını yapıyor.

3D
- Reklam -
- Reklam -

3D yazıcı teknolojisi çıktığı andan itibaren üssel olarak büyümeye devam ediyor. Ancak böylesine hızlı bir gelişime rağmen kullanılan teknoloji hâlâ fazlasıyla sorunlu ve bilim insanları bu problemlerin üstesinden gelip cihazları mükemmelleştirmek için uğraşıyorlar. Kimyacı Joseph DeSimone ve Chad Mirkin de 3 boyutlu basım için yeni bir metot geliştirerek hızlı ve büyük boyutlardaki basımın kapılarını açıyor.

Continuous liquid interface production (CLIP) adıyla anılan yeni metot basit bir üretim sistemine sahip: Sıvı reçine dolu yatak içine bir ayna ve pencere yardımı ile yansıtılan morötesi ışığın maddeyi bağlamasına dayanıyor. Pencere sıvıya oksijen geçişine de izin vererek kürlemeye karşı ince bir yapı oluşturmasına olanak sağlıyor. Bu yapı üstünde ışık sıvıyı sertleştirerek katı hale getiriyor. Mekanik yapı katılaşan cismi sıvının içinden yavaşça çekerek yeni işlemin devam etmesini sağlıyor.

Projedeki Sorunlar Tek Tek Gideriliyor

- Reklam -

Projenin sonuçları yayınlandığından beri kurdukları şirket 680 milyon dolar topladı bile. Ancak CLIP’in de birtakım sorunları var. En büyük problemi sertleştirme işleminin ısı yayıyor olması. Bunun sonucu olarak basılan cisimler yamulup çatlayabiliyor. İlk çalışmalarda bunun önüne geçmek için cismin 41.4 x 25.9 santimetreden büyük basılmaması öneriliyordu.

- Reklam -

Ancak Mirkin’in ekibi bu sorunu da yeni bir teknik ile çözmüş bulunmaktalar. Basım için kullanılan sıvının altından geçirilen bir sıvı soğutma sistemi ile ısıyı basılan maddenin üzerinden başarılı bir şekilde çekmiş bulunuyorlar. Bu sayede enine 1 metre kare, boyuna ise 4 metreyi bulan cisimler stabil bir şekilde basılabilmiş. Yeni teknoloji yeni ürünler için umut vadediyor.

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Star Wars

Star Wars 9 Filminin Süresi Açıklandı

Olga Tokarczuk

Nobel Ödüllü Tokarczuk, Edebiyat Vakfı Kuruyor