in

Arıların 5 Basamaklı Sayıları Anlayabildikleri Keşfedildi

Yapılan yeni araştırmalar, arıların hatalarından ders çıkardıklarında matematikte daha başarılı olduklarını ortaya çıkardı.

Arı Matematik
- Reklam -
- Reklam -

Önceden bilim insanları arıların sadece dört basamaklı sayılara kadar sayabileceğini düşünüyorlardı. Ancak yeni araştırmalar, arıların ödül ve cezalarla eğitilmeleri koşuluyla beş basamaklı sayıları da kavrayabildiğini öne sürüyor.

Araştırmalar balıkların da aritmetik engellere takıldığını, kavrayamadıklarını belirtiyor ancak tek kısıtlamalara sahip hayvanlar küçük beyinlere sahip olanlar değil. İnsanlar olarak bizler de bazı kısıtlamalara sahibiz. Çoğu insan için dört basamaklı sayılar kolayca hesaplanırken beş basamaklılar daha fazla konsantrasyon gerektiriyor.

Şimdiye kadar, bilim insanları arıların daha büyük sayıları kavramak için gerekli konsantrasyon kabiliyetine sahip olmadıklarını düşünüyorlardı. Bununla birlikte son araştırmalar, arılar uygun şekilde eğitildiğinde, bu hayvanların beş basamaklı sayıları işleyebildikleri ortaya çıkarıldı.

- Reklam -

Araştırmada Ödül ve Ceza Sistemi Kullanıldı

Araştırma için, Avustralya’daki RMIT Üniversitesindeki bilim insanları, belirli sembolleri belirli sayılarla ilişkilendirmeyi (azı ve çoğu ayırt etmek için) arılara öğrettiler (insanların sayıları farklı miktarları temsil etmek için kullandıkları gibi). Araştırmacılar, doğru işlem yapan arıları şekerli bir sıvıyla ödüllendirirken yanlış işlem yapanları acı sıvıyla cezalandırdılar.

Test edilen arıların yarısı için, bilim insanları sadece doğru cevapları ödüllendirdiler. Yanlış işlem yapanlara ceza vermediler. Test grubunun diğer yarısı ise hem ceza hem ödül aldı.

- Reklam -

Sadece ödüllendirilen arılar, dört ve daha büyük basamaklı sayıları birbirinden ayırt edemedi. Ödüllendirilen ve cezalandırılan arılar ise, dört ve daha büyük basamaklı sayıları ayırt edebildiler. Doğru şekilde eğitilen arılar beş basamaklıların dört basamaklı sayılardan daha büyük olduğunu bile öğrendiler.

Arıların sayı olarak fazlalık ve azlığı ayırt etmeleri sadece doğuştan gelen içgüdülerinden kaynaklanmıyor, eğitim de bunu destekleyebiliyor.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for OldFatGil-Galad OldFatGil-Galad dedi ki:

    Arıların Melissa Majoria gezegeninden göç ettikleri bilinen bir gerçek. :man_health_worker:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Philip Roth

Philip Roth’un Baba Mirası Türkçede

Robert Forster

Aktör Robert Forster Aramızdan Ayrıldı