in ,

Robot Süpürgeler Sizi Dinliyor Olabilir

Robot Süpürgeler hakkında yapılan yeni araştırma, cihazların içlerinde mikrofon olmasa bile ses dalgalarını kaydetmek için yeniden programlanabileceklerini ortaya koydu.

Robot Süpürgeler
- Reklam -
- Reklam -

Robot Süpürgeler (Robot Vacuum Mop) son birkaç yıldır hayatımızda olmalarına rağmen hayatı oldukça kolaylaştıran bir teknoloji olduğunu hızlıca gösterdi. Ancak ne yazık ki, yapılan yeni bir çalışma ile robot süpürgelerin bilgisayar korsanlarının kişisel bilgileri çalması için de yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.

Uluslararası bir ekip, robot süpürgelerin içinde mikrofon olmasa bile ses dalgalarını kaydetmek için yeniden programlanabileceğini keşfetti. Üstelik bu iş uzaktan yapılabilir düzeyde. Araştırma ile ışık algılama ve Lidar teknolojisini kullanan herhangi bir cihazın ses toplamak için manipüle edilme potansiyelini gösteriyor. Singapur Üniversitesi’nde yardımcı doçent Jun Han ile yapılan bu çalışma, 18 Kasım 2020’de Computing Machinery’s Conference on Embedded Networked Sensor Systems (SenSys 2020) konferansında sunuldu.

Maryland Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Enstitüsü’nde araştırmacı olan Nirupam Roy, çalışmanın ev tipi bir vakum robotunun lazer navigasyon sistemini kullanarak bilgileri başarıyla topladığını söyledi. Ekip, robotun lazer sinyallerinin ses dalgalarına dönüştürülebileceğini keşfetti. Sinyal işleme yazılımı ve makine öğrenimi sistemlerinin yardımıyla bilgisayarlar, vakumun gizlice dinlendiği televizyon programlarından konuşma ve müzik kalıplarını doğru bir şekilde seçebildi.

- Reklam -

Robot Süpürge Hack

Nirupam Roy, konuyla ilgili şunları ekledi:

“Bu cihazları evlerimize kabul ediyoruz ve bu konuda hiçbir şey düşünmüyoruz. Ancak, bu cihazların mikrofonları olmasa bile, konuşmaları gözetlemek ve potansiyel olarak özel bilgileri açığa çıkarmak adına navigasyon için kullandıkları sistemleri yeniden düzenleyebileceğimizi gösterdik.”

Robot Süpürgeler Potansiyel Tehdit Oluşturuyor

Çalışmanın temel kaynağı ise Lidar teknolojisi. Cihazlar bir odanın etrafında dönmelerine yardımcı olmak için bu teknolojiyi kullanıyorlar. Vakum, lazerini bir oda boyunca parlatıyor ve ışın duvarlardan ve nesnelerden sekince de yansımaları algılıyor. Makine daha sonra bir evi verimli bir şekilde temizlemek için nereye gideceğini ve ne zaman döneceğini bu sayede belirleyebiliyor.

- Reklam -

Tabii bu teknoloji robot süpürgeler ve yaptıkları iş için harika olsa da, güvenlik uzmanları bu bilginin nerede saklandığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Neredeyse tamamı internet üzerinden çalışan bu aletlerin bilgilerinin de genellikle bulut depolamada saklandığı belirtiliyor. Bu durumun da gizlilik ihlali olabileceği ve bir kullanıcının ev büyüklüğü hakkındaki bilgileri açığa çıkarabileceği anlamına geliyor. Roy, üçüncü tarafların şüphesiz vakum kullanıcılarının gelir düzeyi ve yaşam tarzı hakkında yetkisiz bilgi edinebileceğini de öne sürüyor.

Robot Süpürgeler Dinleme

Peki ya sizler bu araştırmalar sonrasında akıllı robot süpürgelere nasıl yaklaşıyorsunuz? Sizce bu durum ev kullanıcıları için ileride bir tehdit oluşturabilir mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Study Finds

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

TBD 2020 Bilimkurgu Öykü Yarışması Sonuçları

TBD 2020 Bilimkurgu Öykü Yarışması Sonuçları Açıklandı

Mads Mikkelsen Fantastic Beasts 3 Gellert Grindelwald

Mads Mikkelsen’in Fantastic Beasts 3 Filmindeki Grindelwald Rolü Kesinleşti