TBD 2020 Bilimkurgu Öykü Yarışması sonuçları duyuruldu. Türkiye Bilişim Derneği tarafından 22. defa düzenlenen Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda kazanan isim Deri adlı öyküsüyle Şehriban Genç oldu. Dereceye giren ilk üç öykü, TBD’nin sitesi üzerinden de dijital erişime açıldı.
Türkiye Bilişim Derneği’nin 1998 yılından beri düzenlediği öykü yarışmasının bu yılki ayağında, toplamda 274 öykü yarıştı. Ödülün seçici kurulunda ise Asiye Bendon, Cem Kılıçarslan, Ekin Açıkgöz, Kadir Yiğit Us, Murat Uyurkulak, Özgür Tacer, Sedef Özkan, Seda Uyanık ve Tevfik Uyar yer aldı.
Ön elemeyi geçen 10 öykü, jüri tarafından değerlendirildi.
Birinci yarışmacıya 3.000 TL, ikinci yarışmacıya 2.000 TL ve üçüncü yarışmacıya 1.000 TL değerindeki hediye çeki verilecek olan ödülde sıralama şu şekilde oldu:
1. Şehriban Genç – Deri
2. Nur İpek Önder Mert – Nemesis
3. Meryem Demirli – Bakışlarımdan Bellidir
TBD 2020 Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda İlk Üçe Giren Öyküler Dijital Ortama Paylaşıldı
Birincilik ödülünü kazanan Şehriban Genç’in “Deri” öyküsü, bir adamın ölen karısının yerini alan android eşinin trajik hikayesini konu ediniyor. Biopunk alt türündeki hikâye, beden politikalarına dair güncel tartışmaları da odağına alıyor.
İkincilik ödülünü kazanan Nur İpek Önder Mert’in “Nemesis” adlı öyküsü, ekolojik bir dizi felaket sonrası yaşanamaz hale gelen karanlık bir gelecekte geçiyor. Bir hayatta kalma mücadelesine odaklanan öykü, sınıfsal çelişkileri ve kendine has ekosistemi ile dikkat çekiyor.
Üçüncülük ödülünü kazanan Meryem Demirli’nin “Bakışlarımdan Bellidir” adlı öyküsü genç bir kadının patriarkal bir aileye gelin olmak üzereyken başına gelenleri konu alıyor. Öngörü ve kader arasında, bilimkurgu motifleriyle işlenmiş bir anlatı çıkartan Demirli, Türk aile yapısının gelenekçi yanını da mizahi bir dille ortaya koyuyor.
274 öykünün yarıştığı yarışmada, ilk üçe giren metin işte bu şekildeydi. İlerleyen dönemlerde, dereceye girmiş öyküler bir kitapta toplanır mı, bunu zaman gösterecek.
Peki siz TBD 2020 Bilimkurgu Öykü Yarışması kazananlarının öykülerini nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: Tbd.org
Okunmak için kaydedildiler. Sırada bekliyorlar.
Üç öyküyü de okudum. Jüri çok doğru bir seçim yapmış gibi. İlk öykünün finalini beğendim. Robotların gelecekte büyük oranla kişisel zevkleri için tasarlanacağını öngören fikir dikkat çeken en önemli detaylardan birisiydi.
İkinci öykü biraz karmaşık gibi gelse de klon fikri çok güzel işlenmiş.
Üçüncü öykü ise kesinlikle tam bizlik bir öykü olmuş. Geleceğin %99.9 ile öngörüldüğü bir düzende istenmeyen bir kadının yeri bilimsellikle çok güzel harmanlanmış.
İkinci öykünün linkinde de birinci öykü açılıyor.