in

Tarihin En Güçlü Roketi ‘SpaceX Starship’ Kalkıştan Dakikalar Sonra İnfilak Etti

SpaceX Starship roketi, başarılı kalkışın ardından dakikalar sonra havada infilak etti. Uzay aracı, hedef yörüngeye ulaşmayı başaramadı.

SpaceX Starship Roketi Kalkışın Ardından Patladı
- Reklam -
- Reklam -

SpaceX’in Starship roketi test uçuşunda başarılı olamadı. Ertelenen ilk kalkış sonrası bugün sorunsuz şekilde havalanan uzay aracı, üçüncü dakikada gerçekleşmesi beklenen ayrılma esnasında infilak etti.

Bugüne kadar yapılmış en güçlü roket, ilk fırlatılışı sırasında büyük bir gösteri sundu. Starship roketi bugün SpaceX’in Güney Teksas’ın Körfez Kıyısı’ndaki Boca Chica Plajı’nda bulunan Starbase tesisinden güçlü bir kükremeyle başarılı bir kalkış gerçekleştirdi.

Canlı olarak verilen görüntüler, bugüne kadar yapılmış en büyük ve en güçlü roket olan 120 metre uzunluğundaki Starship, 33 adet Raptor motorunun oluşturduğu alev sütununun üzerinde yükseldi. Mars’a yolculuk için planlanan roket, muazzam cüssesine meydan okurcasına uzaya doğru tırmanmaya devam etti.

- Reklam -

SpaceX Starship Roketi Kalkışın Ardından Patladı

Ancak ne yazık ki tırmanış uzun sürmedi. 50 metre uzunluğundaki Starship üst kademesinin kalkıştan yaklaşık üç dakika sonra roketin ilk kademesinden ayrılması gerekiyordu. Fakat beklenen ayrışma gerçekleşmedi. İki araç bağlı kaldı ve yığın şekilde yuvarlanmaya başladı. Sonunda, fırlatmadan sadece dört dakika sonra patladı. (Ya da SpaceX’in deyimiyle “hızlı planlanmamış sökülme” yaşadı.)

SpaceX Starship Roketi Patlama Anı | İZLE

Söz konusu patlama anını hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

YouTube video

SpaceX Starship Roketi İlk Testte Başarısız Olsa da Yeni Testler için Önemli Veriler Topladı

Başarısız gibi gözüken teste rağmen fırlatmayı izlemek üzere Kaliforniya Hawthorne’daki SpaceX merkezinde toplanan çalışanlar, Starship’in ilk kalkışında elde edilen kazanımları kutlayarak roketin infilakını büyük bir tezahüratla karşıladılar. SpaceX’in fırlatma web yayınında yer alan verilere göre dev araç yaklaşık 39 kilometrelik maksimum irtifaya ulaştı.

Testin başarılı olması halinde, uçuş planında Super Heavy güçlendiricisinin uçuştan yaklaşık sekiz dakika sonra Meksika Körfezi’nde Dünya’ya geri dönmesi öngörülüyordu. Bu arada üst aşamanın altı Raptor’unu ateşleyerek son sınıra gitmesi ve gezegenimizin etrafında planlanan kısmi bir tur atması gerekiyordu.

SpaceX Starship Roketi İnfilak Etti

- Reklam -

Buradaki amaç Starship’i yaklaşık 233 km’lik maksimum irtifaya çıkarmak, ardından ateşle deneme amaçlı bir yeniden giriş için Dünya atmosferine geri getirmek ve kalkıştan yaklaşık 90 dakika sonra Hawaii’nin Kauai adasından çok uzak olmayan Pasifik Okyanusu’na sert bir inişle sonlandırmaktı.

Elon Musk’tan SpaceX Paylaşımı

Elbette bir ilk deneme olduğu için SpaceX her şeyin yolunda gitmesini beklemiyordu. Yeni roketler genellikle ilk test uçuşlarında başarısız olurlar ve Starship çoğu roketten çok daha büyük ve karmaşık bir yapıya sahip. Sonuçta 33 adet birinci kademe motora sahip ve yaklaşık 120 metre boyunda ve 100 ton taşıyabilecek kapasitede. Şirket yetkilileri bugünün veri toplamak ve her ne olursa olsun uygun şekilde yanıt vermekle ilgili olduğunu vurguladı. Ayrışmanın gerçekleşmemesi ve ardından patlamanın neden olduğu bilgisi henüz açıklanmadı.

SpaceX Starship Roketi İnfilak Etti

SpaceX kurucusu ve CEO’su  Elon Musk da uçuşu kontrol merkezinden izledi. Patlamanın ardından yaptığı paylaşımda SpaceX ekibini “heyecan verici test kalkışı” için tebrik etti ve gelecekte yapılacak yeni testler öncesi çok şey öğrendiklerini ifade etti.

Starship’in ilk testini sizler nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, içeriklerimizden haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Space.com

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Galaxy Quest Dizisi

Kült Bilimkurgu Filmi “Galaxy Quest” Paramount+ Dizisi Oluyor

Olivia Colman, Nâzım Hikmet Şiiri Okudu

Oscar Ödüllü Olivia Colman, Depremzedeler İçin Nâzım Hikmet Şiiri Okudu