in

Hergé’nin Reddedilen Tenten: Mavi Lotus Çizimi Rekor Fiyata Satıldı

Hergé’nin editörler tarafından reddedilen Tenten: Mavi Lotus çizimi 3.2 milyon avrodan alıcı bularak dünya rekoru kırdı.

Hergé tenten mavi lotus
- Reklam -
- Reklam -

Belçikalı çizer Georges Prosper Rami’nin (ya da bilinen adıyla Hergé) zamanında reddedilen Tenten çizimi, açık artırmada rekor fiyattan alıcı buldu. Hergé’nin Tenten çizgi romanlarının 5. cildi Mavi Lotus için 1936 tarihinde yaptığı illüstrasyon, 3.2 milyon avroya satılarak dünya rekoru kırdı.

1929 senesinde Hergé tarafından yaratılan Tenten’in Maceraları, 20. yüzyıl Avrupa çizgi romanının en önemli serilerinden birisi. 50’den fazla dile çevrilen, pek çok uyarlamaya konu olan Tenten, toplamda 200 milyondan fazla kopya satmayı da başarmıştı.

Hergé’nin nadir illüstrasyonu, geçen hafta Paris’te Artcurial adlı müzayede evinde 3.2 milyon avro karşılığında satıldı. Belçikalı ünlü çizer bu görseli, Mavi Lotus (The Blue Lotus) macerası için çizmişti. 1936 tarihli illüstrasyonda Tenten, köpeği Snowy ile birlikte porselen bir kavanuzun içinde saklanırken tasvir ediliyor. Çizim, guaj boya ve suluboya ile gerçekleştirilmiş.

- Reklam -

Hergé Tenten Mavi Lotus Rekor Satış

Müzayede evi, resmin reddedilme sebebini ekonomik nedenler olarak açıklıyor. Yayınevi, guaj boya ve suluboya ile yapılan bu illüstrasyonun çok fazla renk içermesi nedeniyle masraflı olacağını düşünmüş. Bunun üzerine Hergé, kırmızı zemine siyah bir ejderhanın işlendiği yeni bir çizim yapıyor. Orijinal çalışmayı ise yayınevi editörü Louis Casterman’ın yedi yaşındaki oğlu Jean-Paul Casterman’a armağan ediyor.

Casterman ise çizimi o günden beri çekmecesinde saklıyor, 1981’de Hergé’ye imzalatmak için yerinden çıkartıyor.

Hergé İmzalı Tenten: Mavi Lotus Çizimi Dünya Rekoru Kırdı

The Blue Lotus kapağının 2.7 milyon dolar ile 3.4 milyon dolar arasında satılması bekleniyordu. Ancak nihayetinde eser 3.9 milyon dolara (3.2 milyon avro) alıcı buldu. Bu hem Hergé için hem de orijinal bir çizgi roman çalışması için bir dünya rekoru.

Çizgi roman uzmanı Eric Leroy, satış sonrasında dokuzuncu sanatın bu şaheserinin dünya rekorunu hak ettiğini işaret etti.

- Reklam -

Lerory, “Bu resim çok nadir, çünkü daha önce özel bir pazarda hiç bulunmadı. Hergé’nin müzesinde ve 1988’de Tenten çizgi roman sergisinde gösterildi. Ancak şimdiye dek özel olarak hiç gösterilmedi”, ifadesini kullandı.

“Resim aynı zamanda Hergé’nin 1935 yılında Brüksel’de tanıştığı arkadaşı Chong’dan ilham alıyor. “Chong, Hergé’ye Mavi Lotus’un hikâyesini ve sanatını etkileyen Çin’i anlatmıştı.”

Hergé Tenten Mavi Lotus Rekor Satış

Tenten’in Maceraları şu sıralar dilimize Alfa Yayınları etiketiyle kazandırılıyor. Bahsi geçen Mavi Lotus cildi, Sema Kuray çevirisiyle 2018 yılında Türkçeye kazandırılmıştı.

Peki siz bu çizimi nasıl buldunuz? Nadir çalışmaların bu fiyatlardan alıcı bulmalarını nasıl karşılıyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Cnn

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Gwendoline Christie The Sandman Dizisi

Game of Thrones Yıldızı The Sandman Dizisine Katıldı

George Orwell Faşizm Nedir Makale

George Orwell’in Kaleminden: Faşizm Nedir? | Makale