in

Wonder Woman Çizgi Romanlarının İlk Kadın Yazarı Hayatını Kaybetti

Wonder Woman çizgi romanlarının ilk kadın yazarı Joye Hummel, 97 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Wonder Woman Joye Hummel ölüm
- Reklam -
- Reklam -

1941 yılındaki ilk defa çizgi romanlarda boy göstermesinden beri birçok yazar tarafından anlatılsa da içlerinden biri karaktere kattığı derinlik ile öne çıkmıştı. Wonder Woman karakterinin ilk yazarı William Moulton Marston’dan görevi devralan Joye Hummel 5 Nisan günü 97 yaşında aramızdan ayrıldı.

Çizgi roman dünyasının ilk kadın yazarlarından biri olan Joye Hummel, 4 Nisan 1924 tarihinde New York Long Island’da dünyaya geldi. 19 yaşında Katherine Gibbs Üniversite’sine girdiğinde, Wonder Woman karakterinin yaratıcısı, aynı zamanda psikoloji profesörü olan William Marston ile tanıştı. Marston, Hummel’ın ödevlerinde verdiği yaratıcı fikirlerden ve parlak zekâsından etkilenerek onu asistanı olarak yanına aldığında yazdığı çizgi roman serisi için yeni bir sayfa aralanacaktı.

Wonder Woman serisi, dönemin feminist düşüncelerinden ve orijinal yaratıcısı Marston’ın psikolojik temelinden kaynaklanan alt metinleri bolca içeriyordu. Onun için Superman, Green Lantern ve Batman gibi erkek kahramanlardan oluşan çizgi roman dünyasında, Amazon kadını Diana Prince gerçek dünyada haklarını arayan güçlü ve bağımsız kadınların karşılığıydı. Fakat Marston’ın ölümcül bir hastalığa yakalanıp Wonder Woman serisine devam edemediğinde Joye Hummel görevi devralmıştı.

- Reklam -

Wonder Woman Çizgi Romanları Hiçbir Zaman Joye Hummel Adıyla Yayınlanmadı

Wonder Woman Joye Hummel

Ne yazık ki çizgi roman sektöründeki cinsiyetçi tutum sebebiyle, yazar olarak kendi ismini veremeden 1944 yılından 1947 yılına kadar Marston’ın adına seriyi yazmaya devam etti. Bu dönemde çizgi romanın tonu her zamankinden daha yumuşak, verilmek istenen mesaj daha netti. Hummel’ın yazarlık kariyeri yükseldikçe Wonder Woman serisinin satışları da o oranda arttı. Ancak Marston’ın 2 Mayıs 1947 yılında kanserden ölümünden sonra o da çizgi roman serisine veda etti. Ayrılığının sebebi her ne kadar evlenmesi olarak düşünülse de verdiği bir röportajda, basımevinin bu kararda pay sahibi olduğunu “Kızım için ayrılmamış olsaydım bile, basımevi tarafından yazmam istenen maskülen düşünen[Wonder Woman] karakterini yazamayacağım için yine ayrılırdım,” diyerek açıklamıştı.

Joye Hummel, hayatının küçük bir kısmını etkileyen çizgi roman kariyerinden sonra borsacı olarak hayatına devam etti. 2018 yılında özellikle zamanında yeterince değer görmeyen çizgi roman yazarlarına verilmekte olan Bill Finger Çizgi Roman Yazımında Mükemmellik Ödülü’ne layık görüldü.

- Reklam -

Wonder Woman kendisinden sonra birçok yazar tarafından geliştirilse de, bizzat William Marston tarafından seçilen Joye Hummel hepsinin içinde ayrı bir yeri hak ediyor. Çizgi roman sayfalarına kazıdığı mirası yeni nesillere örnek oluyor ve daima yanan bir fener misali yollarını aydınlatıyor.

Son zamanlarda beyaz perdede Gal Gadot tarafından canlandırılan Wonder Woman çizgi romanları, 1986 yılındaki 4 aylık kısa bir kesiti dışında uzun zamandır DC Comics tarafından yayınlanıyor.

Wonder Woman’ın çizgi romanları hakkında düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Screen Rant

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Godzilla vs. Kong inceleme

Godzilla vs. Kong İncelemesi: Rövanş Maçından Daha Fazlası

Yeni Star Trek Filmi

2023 Yılında Çıkacak İsimsiz Bir Star Trek Filmi Duyuruldu