in

Netflix’ten Anadolu Mitolojisi Odaklı Yeni Türk Dizisi: “Şahmaran” Geliyor

Şahmaran dizisi geliyor. Başrollerinde Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz’in yer aldığı Netflix Türkiye yapımı, Anadolu mitolojilerinden besleniyor.

şahmaran dizi netflix
- Reklam -
- Reklam -

Şahmaran dizisi duyuruldu. Netflix Türkiye’den yeni bir yapım daha izleyicilerle buluşmak için gün sayıyor. Anadolu efsanelerinde adı anılan mitolojik figür şahmarana da ev sahipliği yapan dizinin yönetmenliğini Umur Turagay üstleniyor.

Medcezir, Fi, Behzat Ç.: Ankara Yanıyor gibi yapımlarla adından söz ettiren Serenay Sarıkaya ve Bizim Hikâye, Aşk Laftan Anlamaz ve Maraşlı ile bilinen Burak Deniz’in başrollerini paylaştığı Netflix Türkiye dizisi Şahmaran, geçen günlerde tanıtıldı.

3 Kasım’da gerçekleştirilen Netflix Türkiye gecesinde detayları ve ilk fragmanı paylaşılan dizinin çekimleri Adana ve Muğla’da gerçekleştirilmişti.

- Reklam -

serenay sarıkaya şahmaran dizi

Dizinin yönetmenliği Güzelliğin Portresi ve Suskunlar’ın yönetmeni Umur Turagay tarafından üstleniliyor. Senaryoda ise Ezel, Suskunlar ve Mucize Doktor’un senaristi Pınar Bulut’un imzası bulunuyor.

Şahmaran Dizisi İlhamını Mitolojiden Alıyor

Kökeni Hititler zamanına dek giden, Yunan mitolojisindeki Perseus tarafından başı kesilen Medusa ile benzerlikler taşıyan, türlü rivayetin öznesi Şahmaran; yılanların başı anlamına geliyor. Yeraltı ülkesinde, yılanlarıyla birlikte yaşayan Şahmaran’ın birçok farklı anlatısı bulunuyor.

TIMS & B Productions yapımcılığında ekrana taşınmaya hazırlanan dizi de ilhamını bu efsaneden alıyor.

Yapımın konusu şu sözlerle tanımlanıyor:

“Şahsu, öğretim görevlisi olarak gittiği Adana’da yıllar önce annesini terk eden büyükbabasıyla yüzleşmeye kararlıdır. Bu yolculukta kendisini Şahmaran’ın soyundan gelen ve Mar adı verilen sıradışı ve gizemli bir topluluğun ortasında bulur. Aşkın ve bilgeliğin en büyük sembollerinden olan Şahmaran efsanesine inanan Mar ırkı, Şahsu’nun da gelmesiyle tarihi kehanetin tamamlanmasını beklemektedir. Büyükbabasından geçmişin hesabını sormak üzere yola çıkan Şahsu’nun Maran ile yollarının kesişmesiyle bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır…”

şahmaran dizisi

- Reklam -

Dizide Serenay Sarıkaya Şahsu, Burak Deniz ise Maran karakterlerini canlandırılıyor. İkiliye eşlik eden oyunculardan bazıları ise şu şekilde: Mert Ramazan Demir, Mustafa Uğurlu, Ebru Özkan, Mahir Günsıray, Berfu Halisdemir, Nil Sude Albayrak ve Mehmet Bilge Aslan.

Şimdilik yalnızca Netflix etkinliğinde paylaşılan dizi fragmanına aşağıdan göz atabilirsiniz:

Netflix etkinliğinde yılanlı kolyesi ile dikkatleri üzerine çeken Sarıkaya, basına yaptığı açıklamada, “Yılan benim uğurum oldu,” ifadesini kullandı.

Post prodüksiyon sürecinde sona yaklaşan dizinin çıkış tarihinin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Siz Netflix Türkiye’nin yeni dizisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

7 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for BledaKai BledaKai dedi ki:

    Anadolu Mitolojisi değil Fars Mitolojik varlıktır. Türk Mitolojisinde Yuvha’nın karşılığıdır.

  2. Avatar for ilydious ilydious dedi ki:

    Nedense animasyon olmasını tercih ederdim. :slight_smile:

  3. Avatar for aesopwalt aesopwalt dedi ki:

    Netflix Türkiye yerli yapımda ya fantastik türden uzak dursun ya da zırvalamayı bıraksın. Netfilix etiketli en berbat işlere imza attılar bu fantastik inadıyla. İspanya’da falan ürettikleri içeriklere bakınca utanç duyuyor insan Netflix Türkiye yapımlarından.

  4. Avatar for nefarrias_bredd nefarrias_bredd dedi ki:

    Bu arada çoook önceleri şahmaran diye bir dizi vardı diye hatırlıyorum :thinking:. Detaylarını pek hatırlamıyorum ama :roll_eyes:

  5. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    ‘Mitoloji ve Türkiye’ sözcükleri bir arada olunca çok çekici bir senaryo oluşturulabileceği geliyor akla, lakin Netflix yapacaksa (Amazon Prime 'da aynı zaten) kaliteli olamayacağı düşünülüyor haklı olarak. Yapılan önceki işler baz alındığında, bana kalırsa en iyisi HBO Max yapsın derim :sweat_smile: Ülkemizde yayında mı bilemiyorum, fakat olmasa da zaten dizi izleme sitelerinden hallederdik :upside_down_face:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2 cevap daha var.

Cabinet of Curiosities ilham veren hikayeler del toro

Guillermo del Toro’nun Korku Antolojisi “Cabinet of Curiosities”e İlham Veren Hikâyeler

gökkuşağı iklim değişikliği

Gelecek Yıllarda Daha Sık Gökkuşağı Görülecek: İklim Değişikliğinin Bilinmeyen Bir Etkisi Ortaya Çıktı