in , ,

Guillermo del Toro’nun Korku Antolojisi “Cabinet of Curiosities”e İlham Veren Hikâyeler

Cabinet of Curiosities dizisi Cadılar Bayramı döneminin ses getiren işlerinden biri oldu. Guillermo del Toro’nun korku antolojisine kaynaklık eden edebiyat eserlerine birlikte göz atalım.

Cabinet of Curiosities ilham veren hikayeler del toro
- Reklam -
- Reklam -

Cabinet of Curiosities dizisi, sevilen korku antolojisi türüne yeni bir soluk getirdi. Guillermo del Toro’nun üstlendiği proje, sırtını edebiyat tarihinden birçok önemli hikâyeye dayıyordu.

Küratörlüğünü Guillermo del Toro’nun yaptığı korku antolojisi dizisi, her bölümünde farklı bir hikâyeye odaklanıyor. İzleyiciyi karanlık serüvenlere davet eden yapım, kendisine ilham kaynağı olarak pek çok edebi eser tercih ediyor.

Cadılar Bayramı’nın en konuşulan projelerinden birisi olmayı başaran Cabinet of Curiosities dizisinin perde arkasına hep birlikte göz atalım.

- Reklam -

İlk sezonu toplamda 8 bölümden oluşan Cabinet of Curiosities’teki 5 bölüm farklı yazarlardan uyarlamalar olarak izleyicilere sunuluyor.

Guillermo del Toro imzalı korku antolojisi Cabinet of Curiosities’in, birkaç usta yazarın kısa hikâyelerinden ilham alarak hazırlandığı izleyiciler tarafından biliniyor. Bir bölüm haricinde diğer bölümler hikâyenin yazarına ithafla başlıyor.

İşte Cabinet of Curiosities Dizisine İlham Veren Hikâyeler

2. Bölüm: “Graveyard Rats” – Henry Kuttner

The Graveyard Rats öyküsü, Amerikalı yazar Henry Kuttner tarafından ilk olarak 1936 yılında Weird Tales dergisinde yayımlanmıştı.

graveyard rats - Cabinet of Curiosities

“Fareler, diye fısıldadı yaşlı adam. Salem’ın aşağılarındaki kadim ve kerih mağaralarla bu dünya arasındaki habercilerdi. Söylediklerine göre, mezarlardan çalınan cesetler geceye özgü yer altı şölenleri içinmiş. Fareli Köyün Kavalcısı masalı, din dışı bir korku saklıyor ve Avernus’un karanlık çukurları gün ışığıyla asla buluşmayacak canavarlar doğuruyor.”

Öyküyü orijinal dilinde okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

3. Bölüm: “The Autopsy” – Michael Shea

Amerikalı yazar Michael Shea imzalı The Autopsy öyküsü ilk olarak 1980 yılında yayımlandı. Eser ardından The Weird: A Compendium of Strange and Dark Stories (Editör: Ann ve Jeff VanderMeer) gibi birçok önemli antolojide kendisine yer buldu.

The Autopsy - Cabinet of Curiosities

“Hayır, Jackson’ın muayenesini bitirip yazdığı raporu imzaladığında, doktorun huzursuzluğunun kaynağı farklıydı. Jackson’ın göğüs kafesinde yer alan deliğin, bir parçanın girmesiyle oluşan bir iz olduğuna inanmıyordu. Onun hakkında kuşkuluydu; bu düşüncesinin nedenini bilmemenin yanı sıra neden yeniden korktuğunu da bilmiyordu.”

4. Bölüm: “The Outside” – Emily Carroll

Kanada doğumlu Eisner ödüllü çizgi roman sanatçısı Emily Carroll imzasını taşıyan The Outside öyküsü, bir çizgi romandan ilham alıyor. Eseri sanatçının internet sitesinden okumak mümkün.

The Outside del toro

“İşe uyum sağlamaya çalışan Stacey, endişe verici bir tepkiye neden olan popüler bir losyon kullanmaya başladığında, kendisini sinir bozucu bir dönüşümün ortasında bulur.”

- Reklam -

5. Bölüm: “Pickman’s Model” – H.P. Lovecraft

Amerikan korku edebiyatının temel taşlarından H.P. Lovecraft tarafından kaleme alınan Pickman’s Model öyküsü, 1926 yılında yazıldı ve 1927’de Weird Tales dergisinde yayımlandı.

pickman’s Model - Cabinet of Curiosities hikaye

“Biliyorsun ki Pickman’ın yaptıkları gibi olması için, Doğa’yı derin bir sanat ve kavrayışla ele almak gerekiyor. Herhangi bir dergi kapağını hazırlarlarken rastgele boya serpiştirebilir ve ona da kâbus ya da Cadı Ayini ya da iblisin portresi diyebilirler. Ama sadece harika bir ressam bir şeyi gerçekten korkunç ve inandırıcı yapabilir.”

Öyküyü buraya tıklayarak orijinal dilinde okuyabilirsiniz.

6. Bölüm: “Dreams in the Witch House” – H.P. Lovecraft

Antolojideki ikinci H.P. Lovecraft uyarlaması Dreams in the Witch House, 1932 yılında yazılan ve 1933’te yine Weird Tales’ta yayımlanan bir hikâyeye dayanıyor. Öykü, Cthulhu Mitosu’nun da bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Dreams in the Witch House - Cabinet of Curiosities

“Walter Gilman, rüyaları mı ateşe neden oluyor yoksa ateşi mi rüyaları çağırıyor, bilmiyordu. Eski kasabanın derin düşüncelere daldırdığı; yetersiz demir yatağında kıpırdanmadan, sayılarla ve formüllerle uğraştığı küflü, kutsal olmayan çatı katındaki korkutuculuk her şeyin arkasına sinmişti.”

Öyküyü buraya tıklayarak orijinal dilinde okuyabilirsiniz.

1. bölüm Lot 36 ve 8. bölüm The Murmuring ise Guillermo del Toro’nun kendi hikâyelerinden uyarlanıyor. 7. bölüm The Viewing ise bir uyarlama değil, doğrudan dizi için kaleme alınmış.

Dizi, del Toro’nun kişisel notlarını içeren 2013 çıkışlı Cabinet of Curiosities: My Notebooks, Collections, and Other Obsessions kitabı ile aynı ismi paylaşıyor.

Cabinet of Curiosities antolojisindeki favori bölümünüz hangisiydi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle buluşturabilirsiniz.

Kaynak: Lithub

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Osman_Sehirli Osman_Sehirli dedi ki:

    Bu güzel içerik için teşekkür ederiz…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Samanyolu Galaksis ekstragalaktik yapı

Samanyolu’nun Ardına Saklanmış ‘Galaksi Dışı’ Gizemli Bir Yapının Varlığı Tespit Edildi

şahmaran dizi netflix

Netflix’ten Anadolu Mitolojisi Odaklı Yeni Türk Dizisi: “Şahmaran” Geliyor