J.R.R. Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi’ne de ev sahipliği yapan fantastik kurgu evreni Orta Dünya’nın İkinci Çağı’na ışık tutan olaylar Numenor’un Düşüşü kitabında bir araya getiriliyor. Eser, İthaki Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.
Tolkien’in “karanlık bir çağ” olarak andığı Güneşin İkinci Çağı; Silmarillion, Bitmemiş Öyküler ve Christopher Tolkien’in on iki ciltlik Orta Dünya Tarihi’nde detaylandırılmıştı. Ancak bu dönemin kilit olaylarından Numenor’un Düşüşü ilk defa tek bir cilt altında bir araya getiriliyor. Odağına Numenor kentini alan eser, bir tür tarihçe görevini de üstleniyor.
Orijinal adı The Fall of Númenor olan kitap kendi dilinde ilk defa Kasım 2022’de yayımlanmıştı. Aradan geçen yaklaşık bir yılın ardından Numenor’un Düşüşü Türkçe raflarındaki yerini de alıyor.
Amazon’un Prime Video servisinde yayınlanan The Rings of Power dizisinde de anlatılan bazı olaylara yer veren Numenor’un Düşüşü’nün editörlüğünü Tolkien uzmanı ve yazar Brian Sibley üstleniyor. Kitabın illüstrasyonlarını ise Orta Dünya çizimleriyle adından söz ettiren Alan Lee gerçekleştiriyor.
Numenor’un Düşüşü – J.R.R. Tolkien | Arka Kapak Tanıtımı
J.R.R. Tolkien, Orta Dünya’nın İkinci Çağı için “karanlık bir çağdır” demiştir. Silmarillion başta olmak üzere Bitmemiş Öyküler ve Christopher Tolkien’in on iki ciltlik Orta Dünya Tarihi’nde detaylandırılan bu dönemin kırılma noktası sayılan “Númenor’un Düşüşü” ise ilk kez tek bir ciltte toplanıyor ve okurlara Númenor özelinde yeni bir tarihçe sunuyor.
Morgoth’un yenilgiye uğratılmasında Valar’a ve elflere yardım etmelerinin ödülü olarak Orta Dünya insanlarına bahşedilen Númenor, zamanla uygarlığın beşiği ve zenginliğin merkezi hâline gelmişti. Halkı bilgelikleri ve yiğitlikleriyle ünlüydü. Ama Manwë’nin bir şartı vardı, Númenórlular Valar’la Eldar’ın ölümsüzlüğüne imrenerek Kutlu Diyarları aramaya çıkamazlardı. Ne var ki Númenórluların güçleri arttıkça ölüm korkusu onları sarmaladı, açgözlülükleri ve kibirleri Sauron’un fısıltıları eşliğinde yüreklerini kararttı ve böylece Númenor’un düşüşünün tohumları da atılmış oldu.
Üç bin küsur senelik bu çalkantılı tarih Güç Yüzükleri’nin dövülmesinden Barad-dûr’un inşasına ve Sauron’un yükselişine kadar tüm Orta Dünya’yı etkileyecek olaylara sahne olacaktı.
Númenor’un Düşüşü Orta Dünya’nın tarihini Yüzüklerin Efendisi’nin eklerinde yer alan “Yılların Öyküsü” bölümünün zaman çizelgesine bağlı kalıp Tolkien’in yayımlanmış tüm metinlerinden faydalanarak Alan Lee’nin artık klasikleşen tarzıyla çizdiği illüstrasyonlarıyla birlikte anlatıyor.
Toplamda 418 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Tolkien’in Bitmemiş Öyküler, Gondolin’in Düşüşü ve Hobbit eserlerini de Türkçeye kazandıran Kemal Baran Özbek üstleniyor. Kitap 24 Haziran 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini alacak.
Numenor’un Düşüşü hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.
Yeni çıkan kitap haberleri için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Diğer kitapları alabilirsek sıra buna da elbet gelir.
İlk defa bu sitede click bait haber gördüm (!) Güç yüzüklerine kaynaklık eden tek şeyin oturma organları olduğunu biliyorum.
Cevirmen Kemal Baran Ozbek imis, Bitmemis Oykuler’i bilmiyorum da elimdeki eski Hobbit ile onun ciltli edisyon icin kaleme aldigi yeni ceviriyi herkes gibi kiyaslamis ve hayal kirikligina ugramistim. Bu bir done.
İkincisi, gerek Silmarillion gerekse Numenor ciltli basilmaliydi bence. Yurt disi gorseller hep kallavi, insan ozeniyor. Hele de Metis’in LOTR tek cilt basimi kutuphane raflarimizi susluyorken, telifi alinmis kalan Tolkien eserlerinin de yanina yakisir sekilde ozenli, yuksek kondisyonda sunulmasini arzu ediyor insan. Sunulacaksa da onceden duyurulmasini -ki bugun alanlar sonra “keske” deyip bu enflasyonda hayiflanmasinlar.
Ha, ozen demisken, bunu ceviriler icin de gösterip Cigdem Hanim ile anlasmalari sahane bir hamle olurdu.
Güç yüzükleri dizisindeki bazı olayların tek kaynağı derken “Numenor” un adı bu kitaptan esinlenmiş o kadar:D
Numenor’u Kidega’dan sipariş ettim ama sonradan aklıma geldi, acaba Hobbit’te yaptıkları gibi ciltli versiyon da bir süre sonra gelir mi diye.