Menu
in

Bağımsız Kitapçılardan Mesaj: “Yıkıcı İndirimlerin Yarattığı Ticaret Savaşlarına Bir Düzenleme Gelmeli”

Bağımsız kitapçı ve kırtasiyeciler, acilen alınması gereken önlemlere dair ortak bildiri yayınladı. Türkiye’de kültür dünyası her geçen gün daha zorlu koşullarla mücadele etmeyi sürdürüyor.

Bağımsız kitapçı ve kırtasiyecilerden ortak bir bildiri geldi. Türkiye genelinde faaliyet gösteren 250’den fazla kitabevi ve kırtasiyecinin imzasıyla çıkan bildiride, olumsuz koşullar altında daha fazla dayanamadıklarını ve acilen alınması gereken önlemleri sıraladıkları bir madde paylaştılar.

Türkiye’deki ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelerin kitap sektörüne de olumsuz etkileri gitgide artıyor. Ekonomik zorluklar altında debelenen yayınevleri ve dergiler bir süredir gündeme geliyordu. 2021’in sonunda yaşanan kur krizi ile birçok yayınevinde kritik bir süreç başlamış ve 30 TL’lik bir kitabın 70-80 TL’lik etiket fiyatlarına ulaşacağı belirtilmişti. Yeni yılla birlikte gelen elektrik ve vergi zamları ise mevcut fiyatların üzerine yüzde 30’luk bir artışın daha yolda olacağının işaretleriydi.

Bir yandan uzun yıllardır yayın hayatına devam eden dergilerin de basımlarında aksamalar yaşandı. Örneğin 15 yıldır ilk defa yeni sayısını yayımlayamayacağını duyuran Notos Kitap, Ocak-Şubat 2022 tarihini boş geçti. Maliyetlerin ciddi ölçüde arttığını belirten dergi, Mart-Nisan 2022 aylarını 90. sayısı olarak yayımlamaya karar verdi.

- Reklam -

Hemen ardından Şubat 1990 tarihinden beri düzenli olarak yayım hayatına devam eden Dergâh Dergisi de yaptığı açıklamada Şubat 2022 tarihli 384. sayısı ile yayınlarına ara vereceğini duyurdu. Şimdilik ne zaman devam edeceği de belli değil.

Bağımsız Kitapçı ve Kırtasiyeciler: “Devletin Kira Yardımı Dahil Olmak Üzere Kolaylaştırıcı Teşviklerde Bulunmasını Talep Ediyoruz”

Bağımsız kitapçı ve kırtasiyeciler de, ekonomik zorluklar altında yaşadıkları sorunları dile getiren bir dizi madde yayımladılar ve yetkililere çağrıda bulundular.

“Bağımsız kitapçınızdan mesajınız var!” başlığıyla yayımlanan bildiride, şehir kültürünün vazgeçilmezi olan, kültürel iklimin oluşmasında önemli rol oynayan, okura kitap sevgisini kazandırmada başat rol sahibi biz kitabevlerinin uzun süredir zorlu bir mücadelenin içinde olduğu belirtildi.

Kitap fuarlarında etkin olarak yer almaktan, sabit fiyata geçişin sağlanmasına, belediyelerin ve yer kurumların kitap tedariklerini yerel kitapçılardan temin etmelerine ve devletin kültür politikası çerçevesinden kitabevlerine kira yardımı yapması gerekliliğine kadar birçok madde arka arkaya sıralandı.

Kırtasiyeciler de belli firmalara ihale edilen okul kitaplarının dağıtımı işinin okullar civarındaki kırtasiyeciler/kitapçılar aracılığıyla yapılmasını talep edilmesinden, marketlerde kırtasiye ürünlerinin satışına düzenleme getirilmesini ve ilgili düzenlemelerin kitapçılar için en önemli sezona yetiştirilmesine kadar bir dizi talepte bulunuyorlar.

İşte bildirinin tamamı:

Bağımsız kitapçıların söz konusu paylaşımları hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Sizce ne gibi önlemler alınmalı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version