in

Kitapta Sabit Fiyat Yasası Yolda: İndirimli Kampanyalara Veda Zamanı

Kitap sektörü için çok konuşulan Sabit Fiyat Yasası’nın sonbaharda yürürlüğe gireceği öne sürüldü. İnternetten indirimli kitap satın alma dönemi sona erebilir.

kitap sabit fiyat yasası
- Reklam -
- Reklam -

Kültür sanat dünyasında hareketli dakikalar yaşanıyor. Sabit fiyat yasası kitap sektörü için de kanun haline gelebilir. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin uzun süredir talep ettiği bu değişikliğin önümüzdeki sonbahar yasalaşacağı ileri sürüldü.

Kitap fiyatlarının kitabevlerinde etiket fiyatından, dijital satış sitelerinden ise indirimli olarak satıldığı dönemin sonu geliyor olabilir. Sabit fiyat yasası ile birlikte hem rafta hem de dijital ortamda kitap için tek bir satış fiyatı belirlenecek. Böylece dijitalde yaratılmış olan rekabet ortamıyla fiziksel mağazası bulunan kitabevlerinin de adil şekilde mücadele edebilmesi hedeflenecek.

Son dönemlerde gerek zincir kitap satış mağazaları, gerekse bağımsız kitabevleri internet satış sitelerindeki indirim oranlarının yüksekliği ile rekabet edemediklerini ifade ediyordu.

- Reklam -

Sabit Fiyat Yasası Nedir?

Beraberinde pek çok tartışmayı birlikte getiren sabit fiyat yasası, kısaca şu şekilde işliyor: Yayınevleri, net bir etiket fiyatı belirliyor. Buna göre hem sanal hem de fiziksel mağazalar, kitapları belirlenen fiyatın daha altında satamıyorlar. Bazı ülkelerde bu yasa, yalnızca kitabın yayın tarihinden itibaren belli bir süre (örneğin Almanya’da 18 ay) geçerli oluyor. Kimilerinde ise etiket fiyatı büyük oranda kalıcı oluyor. Bu sayede çevrim içi kitap satış sitelerinde karşımıza çıkan ve fiziksel mağazaların rekabet edemediği koşullar eşitlenmiş oluyor. Bilindiği gibi fiziksel mağazaların dükkân kirası, mağaza çalışanı, depolama gibi çeşitli kalemlerdeki giderleri; dijital ortamda aynı oranda bulunmuyor. Çevrim içi mağazalar, dağıtım kalemini de aradan çıkartabildiğinde “çok ciddi indirim oranları” ile müşteriye ulaşabiliyor.

kitap sabit fiyat yasası

Editör, yayın danışmanı ve yazar ajanı Mürsel Çavuş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda uzun süredir çeşitli odaklarca dile getirilen kitap sektöründe Sabit Fiyat Yasası için harekete geçildiğini duyurdu.

Kitap Sektöründe Sabit Fiyat Yasası Ekim – Kasım Aylarında Çıkabilir

Doğan Holding’in, Emek Dağıtım ve Kırmızı Kedi Kitabevleri’ni satın alacağı iddiaları ile sektörün giderek hareketlendiğini işaret eden Çavuş, “Bir diğer haber Sabit Fiyat Yasası’nın Ekim-Kasım gibi çıkacağı yönünde. Türkiye Yayıncılar Birliği uzun zamandır bu konuda çalışıyordu,” ifadesini kullandı.

D&R’ın sahibi olduğu Turkuvaz Grubu’nun hükûmet kanadına bu yasa için baskıda bulunduğunu belirten Çavuş, eğer sabit fiyat yasası çıkarsa daha fazla D&R mağazasının açılabileceğini dile getiriyor.

Doğan Holding’in dağıtım ve kitabevi tarafını güçlendirerek hem D&R’lara hem de ülkemizde yeni yeni yatırımlarda bulunan Amazon’a rakip olmayı hedeflediğini hatırlatan Çavuş, bu yasa ile yayıncılık dünyasının derinden değişebileceğini işaret ediyor.

- Reklam -

Mürsel Çavuş sözlerine şu şekilde devam ediyor:

“Sabit Fiyat Yasası bir kitabın piyasaya çıktıktan sonra fiyatının her yerde aynı olması demek. Bu da online’da kıyasıyla fiyat rekabetini yok edecek. ‘Yüzde 35-45 indirim’ kampanyalarına veda ediyoruz. Bu bize ne getirir? Kitapçılar yeniden filizlenmeye başlar. Muhtemelen sadece kitabevi ile para kazanamayan dükkân sahipleri bunları yine oyuncak/kırtasiye/cafe ile birlikte sunacaklar. Kitap satışı düşer mi? Emin değilim ama kitap satış sitelerinin daha iyi hizmete yöneleceği kesin. Yasa geçerse, şimdiki gibi -sınırlı stok tutma- ortadan kalkabilir, kargolar hızlanabilir.”

Türkiye Yayıncılar Birliği: “İndirimler Yıkıcı Sonuçlar Doğuruyor”

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk de daha önce bu yasanın çıkması için çalışmalarda bulunduklarını ifade etmişti. Küçük yayıncının korunacağını ve sektörün daralmasının engelleneceğini savunan Kocatürk, şöyle konuşmuştu:

“Büyük holdinglerin yaptığı indirimler, kitapçılar açısından yıkıcı sonuçlar doğurmaktadır. Birden bire kitapçılar kapanıyor, internet siteleri kapanıyor, sonra da yayıncılara çok ağır koşulları dayatıyorlar. Kitapçıları bu tür risklerden koruyan sabit fiyat yasasının, bizim ülkemizde de uygulanması gerekiyor. Böylelikle küçük yayıncı korunmuş, sektörün daralmasının önü kesilmiş olur.”

Hâlihazırda birçok yayınevi, kitabın etiket fiyatını internet sitelerinden okurun alacağı indirimli fiyat üzerinden hesaplayarak belirliyor. Bu yasa eğer yürürlüğe girerse yayınevlerinin etiket fiyatlarında ne gibi bir düzenlemeler yapacağı da merak ediliyor.

Elbette henüz yasanın çıkışına dair resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak son dönemlerdeki hareketliliğin, böyle bir yasanın çıkışına da yorumlanabileceği ifade ediliyor. Gelişmeler oldukça sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.


Kitapta Sabit Fiyat Yasasını Yayınevlerine Sorduk: Artılar, Eksiler, Fiyatlar, Kitapçılar | Soruşturma – Tıkla!


Siz kitap satışlarında sabit fiyat yasası uygulaması hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

162 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for murgul murgul dedi ki:

    Çok ilginç. İndirim olmayacaksa o halde etiket fiyatları düşecektir ama ben bu yasanın uygulanabilir olduğunu sanmıyorum.

    Çoğu kitap satış sitesinde puan sistemi var, indirimli satışın yani rekabetin bir yolunu mutlaka bulurlar. 20 TL kitap alana 5 TL değerinde … puan hediye gibi.

    Sepette geçerli kod vs üzerinden her türlü devam eder bence online ve fiziksel kitapçı arasındaki fiyat farkı.

  2. Avatar for nefarrias_bredd nefarrias_bredd dedi ki:

    Çok çetrefilli ve nüanslı, pek çok sektörü etkileyen derin bir soruna bulunabilecek en kaba, ayarsız ve muhtemelen pozitif hiçbir etkisi olmayacak çözümü düşünmüşler, sağolsunlar.

  3. Avatar for Orhan_Kolibandi Orhan_Kolibandi dedi ki:

    Kitabevindekinin fiyatı mı düşecek, internettekininki mi artacak?

  4. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    İnternetin ki artar, tersinin olacağını düşünmüyorum. Anladığım kadarıyla bu yasa olursa eğer küçük kitabevleri de kalkınabilsin diye internette de mağaza fiyatı ne ise o olur görüşündeyim.

  5. Avatar for Erdal_01 Erdal_01 dedi ki:

    Muhtemelen ortasını bulacaklardır ve kitabevleri bu seferde ondan şikayet edecekler. Mağaza kirası, personel, vs. vs. diyecekler. İnternet siteleri puan veya hediye kitap gibi farklı alternatifler yaratacaktır.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

157 cevap daha var.

Kırmızı Kedi Kitabevleri Emek Dağıtım, Doğan Ailesi Satılıyor

Dev Geri Dönüş: Kırmızı Kedi Kitabevleri ve Emek Dağıtım’ın Doğan Ailesi’ne Satılacağı İddia Edildi

John Steinbeck kitapları iletişim yayınları

John Steinbeck’in Yeni Yayıncısı İletişim Yayınları Oldu