Bilim insanı, Hugo Ödüllü bilimkurgu yazarı ve editör olarak tanınan Ben Bova, 29 Kasım 2020 Pazar günü 88 yaşındayken hayatını kaybetti. Yüzden fazla kitabın yazarı olan Bova, bilimkurgu türünün en tanınmış yayınlarından bazılarının editörlüğünü de yaptı. Yazar, aynı zamanda bir dönem Science Fiction and Fantasy Writers of America (Amerika Bilimkurgu ve Fantastik Yazarları) derneğinin başkanlığını da yürütmüştü.
Ünlü yazarın ölüm haberi ilk olarak yeğeni ve aynı zamanda bir yazar olan, Kathryn Brusco’dan geldi. Ölüm sebebinin ise Covid-19 komplikasyonları ve inme nedeniyle olduğu belirtildi.
1932 yılında doğan Ben Bova, her ne kadar ülkemiz okurlarınca pek tanınmasa da aslında bilimkurgu edebiyatı adına oldukça önemli isimler arasında yer alıyor. Kendisi, sadece birkaç yazarın sahip olabileceği bilimkurgu türünde bir deneyim yaşadı. 1958’de ABD’nin uzaya bir uydu fırlatmaya yönelik ilk girişimi olan Project Vanguard’da teknik editör olaÖlüak çalıştı. Ardından, projeyi kuran Avco Everett Araştırma Laboratuvarı için bilim yazarı olarak çalışmaya devam etti. Bu laboratuvar ilk insanlı uçuş yapan Apollo 11 modülü için ısı kalkanlarını inşa etmişti.
O sıralarda Ben Bova ilk bilimkurgu metinlerini yazmaya ve yayınlamaya başladı. İlk romanı olan The Star Conquerors (Yıldız Fatihler), 1959 yılında yayımlandı. İlerleyen yıllarda Bova’nın kaleminden düzinelerce yeni roman çıktı. Amazing Stories, Analog Science Fact and Fiction, Galaxy Magazine, The Magazine of Fantasy ve Science Fiction gibi birçok dergide öyküleri yayınlandı.
1971 yılında, ilk sayısı 1930’da yayınlanan ünlü Analog dergisinin başına geçti. Kendisinden önce derginin başında uzun bir süre John W. Campbell Jr. vardı ancak hayatını kaybetmişti. Bova’nın devraldığı bu iş, Campbell’ın tür üzerindeki etkisi göz önüne alındığında büyük bir görevdi.
Ben Bova, En İyi Editör Dalında Hugo Ödülünü Üst Üste Birkaç Defa Kazanmıştı
Analog dergisinde çalıştığı süre içerisinde, Joe Haldeman’s Hero (daha sonra adı The Forever War oldu) gibi önemli hikâyeler yayımladı. 1977’de istifa etmeden önce üst üste birçok yıl En İyi Editör dalında Hugo Ödülü’nü kazandı. Ardından Omni dergisi’nin ilk editörü oldu 1982’de The Starlost ve Land of the Lost gibi televizyon programlarına danışmanlık yaptı.
Aynı zamanda bir bilim insanı olan Bova’nın en iyi bilinen çalışmaları, insanlığın evrenin farklı köşelerine gitmesiyle ilgili makul ve akılcı bilimsellikler içeriyordu. Örneğin Kızıl Gezegen’e yapılan ilk insan seferini konu alan 1992’deki Mars gibi romanlarla uzayda yaşamaya nasıl adapte olabileceğimize bakıyordu.
Kayıp Rıhtım olarak tür adına önemli katkıları olan Ben Bova’yı saygıyla anıyoruz. Umuyoruz gecikmeli de olsa eserlerini dilimizde okuma fırsatına erişiriz.
Peki ya sizler orijinalinden de olsa Bova’nın herhangi bir eserini okumuş muydunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Tor
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!