Budizm’in keşfi için, Birmanca (Myanmar’ın resmî dili) el yazmaları İngiliz Kütüphanesi sergisindeki 120 eserin arasında yerini alıyor.
19. yüzyılın canlı renklerle boyanmış Birmanca el yazmaları, Budizm’in keşfi için büyük bir serginin parçası olarak ilk kez kamuoyuna sunuldu.
İngiliz Kütüphanesi 120’den fazla eseri sergiye çıkarıyor. Geçtiğimiz günlerde halka açılan sergi 20 ülkeden en az 2000 yıllık eserleri barındırıyor.
Bu eserler ipek yazıtları, boyanmış duvar resimlerini ve ağaç kabuklarına, altın tabaklara ve palmiye yapraklarına yazılmış kutsal yazıları da içeriyor.
Sergidekilerin birçoğu kütüphanenin çok sayıdaki Budist içeriklerinden geliyor. Bunlar, Buddha Amitabha’nın yaşantısını betimleyen 7.6 metrelik Birmanca yazıtları da içeriyor.
Kütüphane müdürü Jana Igunma, Budizm’e ait nefes kesen el yazmalarına sahip olduklarını ve onları sık sık değerli eserler galerisinde sergilediklerini söylüyor.
Igunma, tek sorunlarını yeterli alanlarının olmaması olarak açıklıyor. Her şeyi sergilemenin yıllar alacağını belirtip serginin, insanların Budizm hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlayacağını umuyor.
Sergi, Kütüphanede Sabah Meditasyonuyla Başlıyor
Budizm denince insanların aklında sadece meditasyon yapmak için bağdaş kurmuş bir Buddha figürü canlandığını söyleyen Igunma; Budizm’in tüm farklı gelenek ve kültürel etkilerini, zengin bakış açılarını gözler önüne sermeyi hedeflediklerini söylüyor.
Diğer objeler arasında, yaldızlı mürekkeple yazılmış cömertçe dekore edilmiş Lotus Sutra’nın bir kopyası ve kökenleri 9. ve 10. yüzyıllara dayanan, doğum yapan bir kadını tasvir eden Guanyin Sutra’nın resimlendirilmiş el yazması da var.
Gösterim, kendisini tamamen sergiye hazırlamak isteyen ziyaretçiler için kütüphanede sabah meditasyonuyla (mindfulness) farkındalığa da ışık tutuyor.
Inugma meditasyon yapmak için Budist ya da dindar olmaya gerek olmadığını ve bunların herkese açık egzersizler olduğunu söylüyor.
Sergi 24 Ekim – 23 Şubat tarihleri arasında İngiliz Kütüphanes’inde yer almaya devam edecek.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!