in

NASA, İyonosferi Araştırmayı Sürdürüyor

NASA, havanın uzayla buluştuğu gizemli ve hareketli noktayı incelemek için geçtiğimiz gün buzdolabı büyüküğünde bir uydu fırlattı.

nasa icon
- Reklam -
- Reklam -

Kısa adı ICON olan İyonosferik Bağlantı Gezgini iki yıllık bir gecikmenin ardından NASA tarafından yörüngeye fırlatıldı. ICON, Florida sahili açıklarında Atlantik üzerinden uçan bir uçaktan atıldı. Uydunun serbest bırakılmasından beş saniye sonra, uyduya bağlı Pegasus roketi ateşlendi ve ICON yörüngeye doğru yoluna koyuldu.

İyonosfer, üst atmosferin birkaç yüz kilometre boyunca uzanan yüklü kısmını kapsıyor. Bu katmanın sürekli uzay tarafından bombalanması ve dünyanın havasından etkilenmesi, bazen radyo dalgalarına da doğrudan etki etmekte. Dolayısıyla bu bölgeyi doğru anlamak oldukça önemli.

NASA’nın helyofizik bölüm müdürü Fox, korunan bu katmanın atmosferimizin zirvesi, uzay ve atmosferimiz arasındaki sınır olduğunu dile getirdi.

- Reklam -

Fox, bölgede sadece güneşin neden olamayacağı kadar çok hareketlilik olduğunu belirtti. Kasırgaların, hortumların ve dünyadaki hava koşullarının da burada enerji biriktirdiğini sözlerine ekledi.

Uydu Aracı Bir Buzdolabı Boyutunda

Bilim insanları ne kadar fazla bilgi edinirse, daha iyi uzay araçları inşa edebilir ve astronotları yörüngede koruyabilirler.

Standart bir buzdolabı ebatlarındaki ICON uydusu, iyonosferdeki gazlardan oluşan hava ışığını ve uzay aracının etrafındaki yüklü ortamı inceleyecek.

- Reklam -

Geçen yıl fırlatılan Gold adlı NASA uydusu, şu anda atmosferi inceliyor. Ancak Gold, ICON’dan çok daha yüksek bir mesafede seyrediyor. Uluslararası Uzay İstasyonu da dahil olmak üzere, iyonosferi incelemek üzere önümüzdeki yıllarda daha fazla görev yapılması planlanmakta.

ICON’un ilk olarak 2017’de fırlatılması planlanmıştı. Ancak Northrop Grumman’ın havadayken çalışan Pegasus roketi ile ilgili sorunlar buna engel oldu. Uzun gecikmeye rağmen, NASA 252 milyon dolarlık görevin bütçe sınırını aşmadığını söyledi.

İyonosfer gerçek olamayacak kadar kıymetli bir fizik laboratuvarı olarak tanımlanıyor.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Lisey’s Story Clive Owen ve Julianne Moore

Lisey’s Story, Apple TV+’ta Dizi Oluyor

Philip Roth

Philip Roth’un Baba Mirası Türkçede