in

Edgar Allan Poe’nun Gökyüzü ve Evren Kuramları Arasında Dolaştığı “Eureka”sı Yeniden Raflarda

Edgar Allan Poe imzalı “Eureka” bir kez daha Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser, Alakarga Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Eureka - Edgar Allan Poe
- Reklam -
- Reklam -

Edgar Allan Poe imzalı Eureka, yeni çevirisiyle bir kez daha Alakarga Yayınları etiketiyle Türkçe raflarındaki yerini aldı.

Amerikan edebiyatının en önemli isimleri arasında yer alan, yazdığı öykü ve şiirleri ile adından her dönem söz ettirmeyi başaran Edgar Allan Poe, özellikle gizem, gotik ve korku soslu yapıtlarıyla tanınıyor. 1809 yılında Boston’da doğan ve henüz 40 yaşındayken Baltimore yaşamını yitiren isim, edebiyat eleştirmeni kimliğiyle de biliniyor.

Özellikle Gammaz Yürek, Kuzgun, Usher Evi’nin Çöküşü ve Morgue Sokağı Cinayetleri gibi eserleriyle tanınan Poe, sadece edebiyat ve sinema dünyasına değil, yapıtlarıyla müzisyenlere de ilham olmuş bir isim. Türk edebiyatçılarından Sabahattin Ali’nin bile “Birdenbire Sönen Kandilin Hikâyesi” hikâyesinde izlerinin görüldüğü yazarla ilgili daha önce Tomris Uyar da bir pasaj hazırlamıştı.

- Reklam -

Poe’nun 1848 yılında yayımlanan Eureka adlı eseri, yazarın “Bir Düzyazı Şiiri” alt başlığını verdiği, ancak “Maddi ve Manevi Evren Üzerine Bir Deneme” olarak da adlandırılan ve kurgusal olmayan bir eser niteliği taşımakta. Sunduğu bir konferanstan uyarlanan eser, Poe’nun evrenin doğası hakkındaki sezgisel kavrayışını, sonuçlarına ulaşmak için önceden yapılmış herhangi bir bilimsel çalışma olmaksızın açıklıyor. Ayrıca Tanrı ile insanın ilişkisini, bir yazarla karşılaştırdığı kısmı da içeriyor.

Eureka – Edgar Allan Poe | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Eureka - Edgar Allan Poe

Öykücü, romancı, şair Edgar Allan Poe’nun bir yönü daha var; gökbilimciliği…

- Reklam -

Eureka, Poe’nun gölgede kalmış bir kitabı, onun ilgi alanlarının nerelere ulaştığını göstermesi bakımından da çok ilginç. Poe, Eureka’da bir gökyüzü kuramı geliştiriyor, daha doğrusu, gökyüzü ve evren kuramları arasında dolaşıyor ve kendi tezlerini de sakınmadan, iddialı bir biçimde ortaya koyuyor. Gezegenlerin Güneş’ten kopuşu, yerçekimi, dağılan atomun bütünle yeniden buluşma arzusu ve tüm bunların ilahi dünyada nasıl açıklanabileceği… Şaşırarak, keyifle, bir öykü tadıyla okuyacaksınız.

Daha önce de Alakarga’dan çıkan eserin çevirisini Aynur Turan üstlenmişti. Bu yenilenmiş baskıda ise kitabın çevirisi Batuhan Taş’a emanet edilmiş. Toplam 168 sayfadan oluşan eser 7 Mart 2023 itibarıyla kitapçılardaki ve dijital kitap satış mağazalarındaki yerini almaya başladı.

Eureka ve Edgar Allan Poe hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

To Your Eternity 3. sezon onayı

Popüler Anime Serisi “To Your Eternity” 2. Sezon Finalinin Ardından 3. Sezon Onayını Aldı

Dungeons and Dragons Honor Among Thieves Yorumlar

Yeni “Dungeons and Dragons” Uyarlaması için İlk Yorumlar: “En Eğlenceli Fantastik Filmlerden Biri”