in

Bilge Karasu ile Walter Benjamin Arasındaki Bağa Odaklanan “Hafıza Kazısı” Çıktı

Ülker Gökberk’in “Hafıza Kazısı” eseri raflardaki yerini alıyor. Bilge Karasu ile Walter Benjamin arasındaki bağa odaklanan kitap, Metis Yayınları etiketini taşıyor.

Hafıza Kazısı - Ülker Gökberk
- Reklam -
- Reklam -

Ülker Gökberk imzalı Hafıza Kazısı kitabı okurla buluşuyor. Eser, Metis Yayınları tarafından yayımlanıyor.

ABD’de eğitim veren Reed College’da Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmış Ülker Gökberk, 1947 senesinde İstanbul’da dünyaya geldi. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde tamamladı. University of Washington’da University of Washington Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde doktora yaptı.

Alman edebiyatı hakkındaki çalışmaları ile adından söz ettirdi, kültürel karşılaştırmalar modeline ağırlık verdi. Türk-Alman göç edebiyatı üzerine çalıştı; Orhan Pamuk ve Bilge Karasu üzerine makaleler yayımladı.

- Reklam -

Gökberk çalışmasında Walter Benjamin ile Bilge Karasu’yu düşünsel bir diyaloğa dahil ediyor.

Hafıza Kazısı – Ülker Gökberk | Arka Kapak Tanıtımı

Hafıza Kazısı - Ülker Gökberk

Bilge Karasu ile Walter Benjamin arasında bir bağ olabilir mi? Birbirinden farklı ve uzak görünen bu iki isim arasında ortak noktalar var mıdır? İkisini karşılaştırmak mümkün müdür?

Hafıza Kazısı Bilge Karasu’nun Lağımlaranası ya da Beyoğlu başlığı altında toplanmış metinlerini Walter Benjamin’in Bin Dokuz Yüzlerin Başında Berlin’de Çocukluk ve hafıza ile ilgili diğer metinleriyle birlikte okuyan ve Karasu’nun metinlerindeki tarihsel hafıza katmanlarını araştıran bir çalışma. Ülker Gökberk kişisel olarak da tanımış olduğu Bilge Karasu’nun anlatılarında kurmacayla birlikte var olan gerçeklik parçalarını bulup çıkarmaya çalışırken Lağımlaranası’nı kişisel ve kolektif hatıraların yansımış olabileceği bir Beyoğlu anlatısı olarak okuyor. Gökberk “hafıza kazısını” bağlamına oturturken Benjamin’in yanı sıra Freud, Bergson, Ricoeur, Barthes gibi düşünürlerin geliştirdiği yaklaşımlardan yararlanıyor, bunlara ek olarak Türkiye’nin yakın tarihinde Varlık Vergisi ve 6-7 Eylül Olayları gibi önemli konuları ele alıyor.

- Reklam -

Walter Benjamin’le diyaloğa soktuğu Bilge Karasu’yu dünya edebiyatının bir parçası olarak yorumlayan Hafıza Kazısı, Karasu hakkındaki eleştirel yazına kapsamlı bir katkı.

Toplamda 312 sayfadan oluşan eserin tercümesini Kübra Kelebekoğlu, yayıma hazırlığını ise Müge Gürsoy Sökmen ve Savaş Kılıç üstleniyor. Şubat 2023 tarihinden itibaren raflardaki yerini almaya başlayan Hafıza Kazısı’nın kapak tasarımı Emine Bora’ya ait.

Bilge Karasu ile Walter Benjamin arasındaki bağlara odaklanan Hafıza Kazısı kitabı, şu başlıklardan oluşuyor:

Bilge Karasu’yla Hatıralar, Başlangıçlar: Hafızayı Temsil Etmek, Eski Batı Berlin’den Beyoğlu’na: Hatırlama Anlatıları, Kayıp Topografya Anlatıları, Anti-Otobiyografi Olarak Yarım Kalmışlık: Benjamin ile Karasu’nun Hatırlama Anlatılarının Yazılma ve Yayımlanma Hikâyeleri, Tarihsel Bir Bağlamda Bilge Karasu: “Türkleştirme” Gölgesinde Kimlik Oluşumu, Unutma, Hatırlama ve Kolektif Hafızanın İşleyişi: Hatırlama İzlerinin Sürüp Gitmesi ve Geri Getirilmesi, Beyoğlu’nun Lağımlaranası’nda “Diyalektik İmgeler”: Tanıklık Olarak Fotoğraf, Çarpıtma Olarak Hatırlama: Başkalığın Görsel ve İşitsel İzleri, Geçmişin Kaydı Olarak Mekânsallık, Beyoğlu’nda Marjinalleştirilenlerin Azizesi Olarak Deli Meryem: Son Bir Farklılık Okumasına Doğru ve Walter Benjamin’e Saygıyla: Hafıza Sahnesi.

Eser hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla edebiyat içeriği için bizleri Google Haberler üzerinden de takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Roald Dahl Eserleri Alternatif Duyarlılık

Roald Dahl Kitaplarına ‘Duyarlılık’ Müdahalesi Sonrası İlk Açıklama: “Okurlar İstedikleri Versiyonu Seçecek”

Dead Boy Detectives Dizisi Netflix

Neil Gaiman Uyarlaması “Dead Boy Detectives” HBO Max’ten Netflix’e Geçiyor