in

Svevo’nun Cömert Şarap’ı İlk Defa Türkçede

İtalyan edebiyatının önemli yazarlarından Italo Svevo’nun Cömert Şarap adlı uzun öyküsü, ilk defa Türkçeye kazandırıldı.

Cömert Şarap
- Reklam -
- Reklam -

Romanları ve oyunlarıyla tanınan İtalyan yazar Italo Svevo’nun, daha önce Türkçeye hiç kazandırılmamış bir eseri okurla buluşturuluyor. Cömert Şarap, Kafka Yayınevi aracılığıyla Türkçe raflarında.

Eserlerinde Italo Svevo adını kullanan, gerçek adı Ettore Schmitz olan yazar 1861 – 1928 yılları arasında yaşıyor. Hayatı boyunca bazı edebi çalışmalarını saklayan Svevo’nun kimi işleri, yazar dostu James Joyce sayesinde keşfediliyor ve basılıyor.

Hayatının önemli bir kısmını İtalya’nın Trieste kentinde geçiren yazarın en bilinen eseri ise Zeno’nun Bilinci.

- Reklam -

Türkçede eserleri daha önce Can Yayınları, İletişim Yayınevi, Telos Yayıncılık, Aylak Adam gibi çeşitli yayıncılar vasıtasıyla okurla buluşan Svevo; şimdi de Kafka Yayınevi markasıyla buluşuyor.

Cömert Şarap, 93 Yıl Sonra Türkçe Olarak İlk Defa Okura Sunuldu

Orijinal adı Vino Generoso olan ve ilk olarak 1926 tarihinde okurla buluşan eser, uzun bir öykü boyutunda. Novella olarak da adlandırabileceğimiz eserin Türkçe baskısı 64 sayfadan oluşuyor.

- Reklam -

İtalyan edebiyatının en önemli kalemleri arasında gösteren Svevo’nun bu kitabında; sağlık problemleri yaşadığı için bir perhize başlayan karakterin düğün yemeği macerası anlatılıyor. Doktorundan özel bir izin alan anlatıcının, bir günlüğüne dilediği gibi yiyip içmesi; beraberinde pek çok kaosu getiriyor. Cömert Şarap, tek bir düğün sofrasında geçen ve aile, sadakat gibi kavramları derinlemesine inceleyen bir metin.

Hicivli yaklaşımıyla dikkat çeken kitap, yazarın önemli eserlerinden Zeno’nun Bilinci’ne bir köprü kuruyor.

Kasım 2019 tarihinde okurla buluşmaya başlayan eser, Ersan Üldes tarafından Türkçeye kazandırıldı. Kitabın editörlüğünü ise Öykü Özçinik üstlendi.

Bengü Akagül

1997'de Kadıköy'de doğdum. Yeditepe Üniversitesinde Sinema bölümünden mezun oldum. Sinemanın yanına edebiyatı da koyarak sevdiğim yazarlar ile kitaplarının ön okumalarında çalıştım. Bugünlerde bir prodüksiyon şirketinde çalışıyor, ukulele çalmayı öğreniyor ve deneyimlerime yenilerini katmaya çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

nasa cygnus kargo

Cygnus Uzay Aracı Hedefine Ulaştı

nasa mars helikopter

NASA’nın Yeni Helikopteri Mars’ta Yaşam Arayacak