in

NASA’nın Yeni Helikopteri Mars’ta Yaşam Arayacak

İlk Mars helikopteri, kızıl gezegende yaşam aramak üzere 2020 yılında gönderilecek.

nasa mars helikopter
- Reklam -
- Reklam -

2020 yılında gönderilecek Mars uzay aracı, Mars’ta yaşam aramak için gezegenin kanyon ve uçurumlarını araştırmak üzere uçan bir araç fırlatacak.

Küçük, otonom ve döner kanatlı uçak olan Mars helikopterinin, uzay ajansının 2020 Mars görevi kapsamında gelecek yıl fırlatılması planlanıyor. Bu aracın, Mars’a gönderilecek diğer otonom ve insan kontrolündeki araçların önünü açması bekleniyor.

Proje yöneticisi Susan Gorton, Mars’ın ince atmosferinde havadan ağır bir araç uçurmanın daha önce denenmediğini ve bu önemli uzay görevinde havacılık uzmanları yardımcı olacağı için heyecan duyduklarını belirtti.

- Reklam -

Başarılı olduğu takdirde ilk Mars helikopteri, gelecekteki bilim insanlarının ana gemi konumundan gezegenin diğer bölgelerini uzaktan keşfetmesini sağlayacak.

Gönderilecek Helikopter Dünyadakilerden Farklı

2020 Mars uzay aracında yer alacak helikopter küçük bir drone gibi olacak. Ekibin dört sene süren tasarım ve testlerinin sonucunda helikopterin ağırlığı yaklaşık 1,8 kilogram oldu. Gövdesi ise beyzbol topu büyüklüğünde ve zıt dönüşlü ikiz pervaneleri ise Mars atmosferine dakikada 3000 devir yaparak (Dünya’daki bir helikopterin 10 katı) girecek. Ayrıca bu helikopter veya drone, Mars’taki uçurum kenarları gibi ulaşılamayan yerleri keşfedebilecek ve keşif araçlarından çok daha fazla bölgeye ulaşabilecek.

- Reklam -

Helikopterin hava sahasında herhangi bir uçan araç ile karşılaşması beklenmiyor ancak herhangi teknik bir sorun olması durumunda veya atmosferde olabilecek öngörülmeyen bir değişiklikte aracın gücü kapatıp yavaş bir şekilde zemine inmesi planlanıyor.

NASA Yöneticisi Jim Bridenstine ise konu ile ilgili başka bir gezegenin gökyüzünde helikopter uçurma fikrinin oldukça heyecan verici olduğunu söylüyor. Helikopterin, gelecekte Mars’a yapılacak olan keşif ve bilim görevleri için umut vadettiğini de ekliyor.

Melin Arda

1990 doğumluyum ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum.Mitoloji başta olmak üzere edebiyat, müzik ve yabancı diller ile ilgileniyorum. Çeviri yapmak ve dizi/film seyretmek bu alanları bir araya getirdiği için oldukça keyifli geliyor. Bunları yaparak ve seyahat ederek farklı hayatları ve bakış açılarını görmeyi seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Mars’ta yaşam olsa bile atmosfer yok. Bu durum bizi ilgilendirir mi, bundan kaygılarım var açıkcası. Ama, bilim atmosfersiz bir yaşam popülasyonunun bizi kurtaracağını düşünüyorsa bu daha heyecan verici bir durum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Cömert Şarap

Svevo’nun Cömert Şarap’ı İlk Defa Türkçede

cherry film

Tom Holland’lı Cherry’den İlk Görüntü Geldi