in

Karadağlı Yazar Ognjen Spahić’ten Yüreğe İşleyen Roman: “Hansen’in Evlatları”

Dedalus Kitap aracılığıyla Balkan edebiyatının farklı köşelerine konuk olmaya devam ediyoruz. Bu sefer sırada Karadağlı yazar Ognjen Spahić’in yazdığı “Hansen’in Evlatları” var.

hansenin evlatlari ust
- Reklam -
- Reklam -

Dedalus Kitap bizleri dünyanın farklı bölgelerinden yazarlarla buluşturmaya devam ediyor. Sayelerinde önemli kalemleri aracılığıyla Balkan edebiyatını köşe bucak tanıyoruz. Bu sefer sırada 1977 doğumlu Karadağlı yazar Ognjen Spahić var. Hansen’in Evlatları (Hansenova djeca) adlı Meša Selimović Ödüllü romanıyla bu değerli ismi de okuma şansına eriştik.

Kitapta işlenen konu ağır ve kıymetli. Avrupa’daki son cüzzam hastanesinde zor yaşamların mücadelelerine konuk ediyor bizleri. Roman hakkında BBC muhabiri Nick Thorpe’nin de söylediği gibi çok katmanlı bir hikâye okuyoruz:
“Ognjen Spahić, cüzzamı –hafifçe ama sıkıca, güzelliği olduğu kadar çirkinliği de bir şairin hassaslığıyla– ele alıyor ve şu andan itibaren, her şeyi sonsuza dek değiştirecek olan Çavuşesku’nun Romanya’sının kâbus gibi dünyasından sadece birkaç ay öncesine götürüyordu.”
Cüzzam zaman zaman edebiyat tarafından ağırlanan ciddi bir mevzu. Gelin insanın yüreğine işleyen bu eserin tanıtım bültenine bakalım:
hansenin evlatlariDevrim… Cüzzam… Gözyaşı…

Avrupa’nın son cüzzam hastanesinde geçen, gerçek bir hikaye!

- Reklam -

Hansen’in Evlatları’nda cüzzamlı insanların acıları, hayatta kalma mücadeleleri insanın yüreğine işleyen bir gerçeklikle anlatılıyor. 1980’lerde Avrupa’da yaşanan siyasi gelişmeler, Çavuşesku iktidarının devrilişi ise romanın arka planını oluşturuyor.

- Reklam -

“Dışarı çıkıp tüm Avrupalılarla el sıkışmalıyız diye düşündüm. Gülümseyip, cüzzamlı ellerimizi uzatırdık; zira onlar bunu hak etmişti.”
Kitabın çevirmen koltuğunda Tugay Kaban oturuyor. Editörlüğünü Dedalus’un birçok işinde gördüğümüz Baran Güzel yapıyor ve kapak tasarımıysa yine yayınevinin müdavim ismi Barış Şehri‘ye ait. Farklı tatta eser okumak istiyorsanız, raflarda yerini aldı bile.

Keyifli okumalar!

Cem Altınışık

1993 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğunun bir kısmını İzmir’de geçirdi ve şu an İstanbul'da yaşamakta. Psikoloji bölümünde eğitim gördü. Edebiyat, sinema, bilgisayar oyunları, müzik ilgisi ve bunları paylaşma sevgisiyle çeşitli kültür-sanat sitelerinde yazdı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Family Guy Yeni Bölümü Warcraft Temalı

Family Guy’ın Yeni Bölümü Warcraft Temalı Olacak

Playboy Bilimkurgu Fantazi Korku

Playboy: Bilimkurgu, Fantazi ve Korkunun Ustalarını Ağırlamış Bir Deli Dergi