in

Nazi Baskısının Küçük Bir Toplumdaki Gelişim Aşamalarını Ele Alan “Kelle Ödülü” Romanı Türkçede

Alman yazar Anna Seghers’ın “Kelle Ödülü” romanı Türkçe raflarında. Eser, Everest Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Kelle Ödülü - Anna Seghers
- Reklam -
- Reklam -

Anna Seghers imzalı Kelle Ödülü okurla buluşuyor. Everest Yayınları tarafından yayımlanan roman, 1932 yılında bir Alman köyündeki Nazi baskısının sosyal etkilerine odaklanıyor.

1900 yılında Almanya’nın Mainz kentinde doğan ve 1983’te Berlin’de yaşamını yitiren Anna Seghers, II. Dünya Savaşı’nın sosyal etkilerini edebiyata taşımasıyla adından söz ettirmişti. Asıl adı Netty Reiling olan yazar, Yahudi kimliği nedeniyle Nazi zulmüne uğramış ve etkisi altında kaldığı faşizmi edebiyatına taşımıştı.

Bir dönem eserleri Almanya’da yasaklanan yazar, sürgünde Alman mültecilerin gazetelerinde çalıştı. Köln ve Heidelberg’de tarih, sanat tarihi ve Çince eğitimi aldı. Dönemini temsil eden Transit ve Yedinci Haç romanlarıyla adını duyurdu. Kleist Ödülü, Georg-Büchner Ödülü, Uluslararası Stalin Barış Ödülü, Karl Marx Madalyas ve Dünya Barış Konseyi Kültür Ödülü gibi ödüllere layık görüldü.

- Reklam -

Orijinal adı Der Kopflohn: Roman aus einem deutschen Dorf im Spätsommer 1932 olan Kelle Ödülü kendi dilinde ilk defa 1933 yılında yayımlandı. Eser, 1932 yaz sonunda bir Alman köyünde Nazi etkisinin perde arkasını konu alıyor.

Kelle Ödülü – Anna Seghers | Arka Kapak Tanıtımı

Kelle Ödülü - Anna Seghers

- Reklam -

“Cinayet, Soygun, Yalan Ya Da Bunun Gibi Bir Suç Karşısında Duyulan Nefretten Daha Güçlü Olarak İlk Çağlardan Beri İnsanın Temiz Yüreğinde Yer Etmiş Olan Nefret…
Aranan Birini Devlet Erkine Teslim Etmeye Karşı Duyulan Nefret…”

Felaketin arifesi: 1932 yazı. Almanya’da geçim sıkıntısı zirveye ulaşmıştır. Oberweilerbach köyünde küçük çiftçiler iflasın eşiğindedir, büyük çiftçiler bile kredi sorunu yaşamaktadır. Özellikle kadınlar ve ergenler acımasız sömürünün kurbanlarıdır. Böyle bir ortamda, “kızıl” bir firari olan Johann Schulz, köydeki akrabalarının yanına sığınır, ne var ki arama ilanı kasabanın belediye binasına asılmıştır; Johann bir gösteri sırasında bir polisi öldürmekle suçlanmaktadır. Johann’ın başına konulan ödül köylüleri cezbeder, siyaseten ikiye bölünmüş toplumda polis katilini kimin ihbar edeceği bir tavır ve vicdan meselesidir çünkü Naziler köyde taraftar toplamaktadır. Kelle Ödülü’nü siyasi iradeden ve duygusallıktan soyutlanmış nesnel bir anlayışla kaleme alan Anna Seghers, Hitler hareketinin bir köydeki ilk gelişim aşamalarını hayranlık uyandıran ve nadir görülen bir yoğunlukla anlatıyor.

Toplamda 216 sayfadan oluşan eserin tercümesini Ender Ateşman, editörlüğünü Levent Alarslan, grafiklerini Kardelen Akçam üstleniyor. Kitap Şubat 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Anna Seghers eserleri ve yazarın Türkçedeki yeni kitabı Kelle Ödülü hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google News üzerinden de takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ölüm Günün Kutlu Olsun 3 Filmi Hakkında Yeni Güncelleme Var

Christopher Landon, “Ölüm Günün Kutlu Olsun 3” Filmi Hakkında Konuştu: “Fikirlerimi Gerekli Mercilere İlettim”

Yeni Hellboy Filmi The Crooked Man Detayları

Yeni “Hellboy” Filmi ‘Folk Horror’ Türünde Olacak ve “The Crooked Man” Çizgi Romanından Uyarlanacak