in

NadirKitap’a Rekabet Kurulu’ndan İdari Para Cezası: “Hakim Durumunu Kötüye Kullandı”

NadirKitap para cezası aldı. İkinci el kitap satış sitesi, hakim durumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle Rekabet Kurulu tarafından 346 bin 765 liralık idari para cezasına çarptırıldı.

NadirKitap, Rekabet Kurulu Para Cezası Aldı
- Reklam -
- Reklam -

NadirKitap para cezası aldı. Kullanıcıların üye olup ikinci el kitap satabildiği satış sitesi, Rekabet Kurulu tarafından hakim durumunu kötüye kullandığının tespit edildi ve 346 bin 765 liralık idari para cezasına çarptırıldı.

İkinci el kitap satışı denince akla gelen ilk web sitesi olan NadirKitap, Rekabet Kurulu’na takıldı. Şirket, iddiaya göre ürünlerini pazarlamak isteyen satıcı üyelerinin verilerini kendilerine sağlamıyordu. Böylece rakip firma faaliyetlerini zorlaştırmak suretiyle hâkim durumunu kötüye kullanıyordu. Bu nedenle haklarında dava açıldı ve 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespitine yönelik soruşturma yürütüldü. Geçen ay sözlü savunma aşamasına gelinen soruşturma ile ilgili son toplantı mart ayı sonunda gerçekleşti.

NadirKitap’ın hakim durumunu kötüye kullandığının tespitine yönelik yürütülen soruşturma sonunda tamamlandı. Karar, şirketin aleyhine sonuçlandı.

- Reklam -

NadirKitap 346 Bin 765 Liralık Para Cezası Aldı: “Talep Edilen Bilgileri Eksiksiz Şekilde Kullanıcılarına Sunmalıdır”

NadirKitap Para Cezası Aldı

Kurulun internet sitesinde “Nadirkitap Bilişim ve Reklamcılık AŞ hakkında yürütülen soruşturma sonuçlandı.” başlığıyla yayımlanan gerekçeli karar tutanağında şunlar yazıldı:

“07.04.2022 tarihinde Rekabet Kurulunca dosyanın müzakeresi sonucunda;

Hakkında soruşturma yürütülen Nadirkitap Bilişim ve Reklamcılık AŞ’nin ikinci el kitap satışına aracılık sağlayan platform hizmetleri pazarında hâkim durumda olduğuna,

- Reklam -

– Nadirkitap Bilişim ve Reklamcılık AŞ’nin, satıcı üyelerinin www.nadirkitap.com’a yükledikleri kitap verilerine erişimi ve bu verilerin taşınabilirliğini haklı bir gerekçe olmadan engellemek suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesi çerçevesinde hâkim durumunu kötüye kullandığına,

– Bahse konu eylemlerinden dolayı Nadirkitap Bilişim ve Reklamcılık AŞ’ye 4054 sayılı Kanun’un 16. maddesinin üçüncü fıkrası ile Rekabeti sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik’in 5. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi, ikinci fıkrası ve üçüncü fıkrasının (a) bendi uyarınca 2021 yılı gayrisafi gelirleri üzerinden takdiren 346.765,63 TL tutarında tutarında idari para cezası verilmesine,

– Söz konusu ihlalin sonlandırılmasını ve pazardaki etkin rekabetin tesis edilmesini teminen, Nadirkitap Bilişim ve Reklamcılık AŞ’nin, satıcı üyelerinden bu yönde bir talep gelmesi halinde, ilgili satıcı üyelere kitap envanter verilerini doğru, anlaşılabilir, güvenli, eksiksiz
bir şekilde, ücretsiz ve uygun formatta sağlamasına karar verilmiştir.”

İtiraz yolunun açık olduğu gerekçeli karar sonrası NadirKitap’ın karara itiraz etmesi bekleniyor.

NadirKitap’tan alışveriş yapıyor musunuz? Verilen ceza hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Percy Jackson Dizisi Başrolü Walker Scobell Oldu

Percy Jackson’ın Başrolü Belli Oldu: Disney+ Dizisine The Adam Project Takviyesi

Casper Dizisi Geliyor: Peacock Çalışmalara Başladı

Sevimli Hayalet Casper’ın Live-Action Dizisi Geliyor: Çalışmalar Başladı