in

Gazeteci ve Yazar Orhan Karaveli Yaşamını Yitirdi

Orhan Karaveli hayata veda etti. 93 yaşındaki Karaveli, yazar ve gazeteci kimlikleriyle tanınıyordu.

Orhan Karaveli Ölüm Haberi
- Reklam -
- Reklam -

Orhan Karaveli 93 yaşında hayatını kaybetti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, acı haberi “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’nin içeriğinin zenginleştirilmesinde büyük katkıları olan Orhan Karaveli’yi hiç unutmayacağız,” ifadeleriyle duyurdu.

Karaveli, Türk edebiyatının en önemli şairlerinden Nazım Hikmet Ran’la şairin Rusya’da yaşadığı dönemde bir röportaj yapmış ve sanatçı hakkında belgesel de hazırlamıştı.

25 Şubat 1930 tarihinde Ankara’da doğan Orhan Karaveli, Galatasaray Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni ve Londra Politeknik Okulu’nu tamamlamıştı.

- Reklam -

Gazetecilik mesleğine 1950 senesinde Yeni İstanbul Gazetesi’nde başlayan Karaveli, ardından Milliyet, Vatan, Son Saat ve Cumhuriyet gazetelerinde görev aldı. 1954 yılında Milliyet gazetesinde Berlin ve Londra temsilcisi olarak görev aldı. 1958’de Vatan’da günlük dış politika köşelerini kaleme aldı.

Orhan Karaveli Ölüm

Karaveli, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti çatısı altında da önemli işlere imza attı ve ödüller kazandı.

“Orhan Karaveli’yi Hiç Unutmayacağız”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, duayen gazetecinin dün sabah paylaşılan ölüm haberinin ardından yayınladığı mesajda şunları kaydetti:

“Değerli üyemiz Orhan Karaveli’yi kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’nin içeriğinin zenginleştirilmesinde büyük katkıları olan Orhan Karaveli’yi hiç unutmayacağız. Gazeteciliğe uzun yıllar başarıyla hizmet veren Orhan Karaveli’nin ailesinin, dostlarının, meslektaşlarının acısını paylaşıyor başsağlığı ve sabır diliyoruz.”

Karaveli’nin cenaze namazı 26 Mart pazar günü öğle namazına müteakip Ataköy 5. Kısım Ömer Duruk Camii’nde kılınacak ve yazarın naaşı Kilyos’taki aile mezarlığına defnedilecek.

- Reklam -

Orhan Karaveli

2004 yılında Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne, 2013’te ise Dil Derneği Onur Ödülü’ne değer görülen Karaveli’nin kaleme aldığı eserler şu şekilde:

Atatürk Babam ve Ben, Kişiler ve Köşeler, Bir Ankara Ailesinin Öyküsü, 1946-99 Şiirleri, Tanıdığım Nazım Hikmet, Sakallı Celal, Tevfik Fikret ve Haluk Gerçeği, Ziya Gökalp’i Doğru Tanımak, Berlin’in Yalnız Kadınları, Kendi Heykelini Yapan Adam İlhan Selçuk, Kral Çıplak, Ali Kemal-Belki de Bir Günah Keçisi, Görgü Tanığı-Bir Gazetenin Sıra Dışı Anıları ve Çanakkale Olmasaydı-O Olmasaydı.

Yazarın kitapları güncel olarak Doğan Kitap ve Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından yayımlanıyor. Basın Şeref Kartı sahibi olan Karaveli’nin tablosu TGC Basın Müzesi Portreler Galerisi’nde yer alıyordu.

Orhan Karaveli hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: TCG


Daha fazla edebiyat içeriği için Kayıp Rıhtım’ı Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Allah rahmet eylesin.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Beethoven Ölüm Nedeni

Beethoven’ın Ölüm Nedenindeki Gizem 200 Yıl Sonra Aralanıyor: Sanatçının DNA’sı İlk Defa Analiz Edildi

Ash Ketchum Pikachu Final

Ash Ketchum ve Pikachu’nun Maceraları 25 Yılın Ardından Sona Erdi