Edebiyat dünyasında yazarların büyük işlere imza attıkları evler genellikle müze haline getirilir. Türkiye’de de bunun çok güzel örnekleri (Sait Faik Abasıyanık, Tevfik Fikret, Hüseyin Rahmi Gürpınar…) var. Ancak zaman zaman ihmaller de karşımıza çıkabiliyor. Orhan Kemal de bu ihmalden payını alanlardan birisi oldu. Kemal’in 12 yıl yaşadığı ev, yıkılmanın eşiğinde.
Geçen haftalarda sizlerle Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu adlı büyük eserini kaleme aldığı tarihi konağın yangında kül olduğu haberini vermiştik. Şimdiyse edebiyatımızın bir diğer usta ismi, Orhan Kemal’in içinde 12 yıl yaşadığı evin son hali gündeme taşındı.
Usta yazarın 1954 ve 1966 yılları arasında hayatını sürdürdüğü, İstanbul’un Fatih semtinin Cibali mahallesinde bulunan evi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.
Mahalleli, Orhan Kemal’in Evinin Restore Edilmesini Talep Ediyor
Yıkılma tehlikesi bulunan eve dair mahallelinin isteği ise çok açık: Ev restore edilip müze olmalı. Fatih’te bulunan iki katlı kargir ev, yıkılmanın eşiğine geldi. Yazarın Müfettişler Müfettişi, Evlerden Biri, Sokakların Çocuğu ve Suçlu romanlarını kaleme aldığı evin bir an önce restore edilip müze olarak ziyarete açılması isteniyor.
Orhan Kemal’in eserlerinde Sinekli Köfteci adıyla geçen lokantanın sahibi Mustafa Kemal Kutlu’nun oğlu Süleyman Embiya Kutlu, Fatih’teki iki katlı evin çatlaklarına dikkat çekiyor.
Binanın müzeye dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden Kutlu şöyle konuştu:
“67 senedir burada yaşıyorum. Orhan Kemal ile beraber yargılanan Mustafa Kemal Kutlu’nun oğluyum. Namıdiğer Sinekli Köfteci. 1966 senesinde beraber yargılandılar, 1954 yılında buraya geldi. Babam burada lokantacıydı. Romanlarında bahsettiği meşhur sinekli köfteci benim babamın lokantası.
“1966 yılında cezaevinden tahliye olduktan sonra 72. Koğuş sahnelendi ve burayı terk etti, gidip basın sitesinden ev aldı. Bu evin duvarında ’Orhan Kemal 1954 -1966 yılların arasında burada yaşadı’ yazılı mermer bir tabela vardı. Şu an burada yaşayan insanlar bu tabelayı kaldırdı. Buraya gelen öğrenci arkadaşlar, ziyaretçiler, burayı müze zannediyor. Buranın müze olması gerekir. Orhan Kemal’in ailesi de burayı satın almak istiyor. Ev sahipleriyle görüştüler ama satmıyorlar.”
Orhan Kemal ile babasının lokantasında beraber yemek yediklerini dile getiren Kutlu sözlerine u şekilde devam etti:
“Orhan Kemal sabahları buraya gelir, çorbasını içer ve Bab-ı Ali’ye gider, akşam gelir ve babamla birlikte otururdu. En çok sevdiği yemekte kuru fasulye ile ızgara köfteydi.”
Mahallelilerden Barbaros Karayel da konudan şikâyetçi:
“Yazar Orhan Kemal burada 12 sene yaşamış. 20 senedir bu burada oturuyorum. Duvarlarında çatlaklar oluştu. Bu çatlaklar sıva ile giderildi ama sakat bir ev. Buraya sürekli öğrenciler geliyor. Buranın restore olup müze olması çok daha güzel olur.”
1914-1970 yılları arasında yaşayan Orhan Kemal, hayatı boyunca roman, öykü, oyun, şiir gibi pek çok farklı türde sayısız eser kaleme almıştır. Daha çok romanlarıyla anılan yazar Baba Evi, Bereketli Topraklar Üzerine, Gurbet Kuşları ve Devlet Kuşu gibi pek çok klasik eserin altında imzasını bulunduruyor.
Ev sahiplerinin son kararı ne olacak, henüz belli değil. Orhan Kemal’in bir dönem yaşadığı evin akıbeti hakkında gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
Konuya dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.
* Aleksandr Puşkin’in Erzurum’da Kaldığı Ev Müzeye Dönüştürülüyor!
Kaynak: Evrensel
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!