in

Psikolojik Gerilimin Usta İsimlerinden Patricia Highsmith’ten Üç Kitap Daha Bizlerle

Psikolojik gerilim denince akla ilk gelen isimlerden biri olan Patricia Highsmith’in üç kitabı daha Can Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

patricia highsmith kitapalr
- Reklam -
- Reklam -

Psikolojik gerilimin ustası Patricia Highsmith’in üç kitabı Can Yayınları’nın etiketiyle raflara taşındı (Kadın Düşmanlığı Üstüne Küçük Öyküler, Carol – Tuzun Bedeli, Köpeğin Fidyesi).

Patricia Highsmith 1921 yılında Amerika’da doğdu. Yazdığı kitapların birçoğu beyaz perdeye uyarlandı. Psikolojik gerilim ve polisiye türündeki kitapları tüm dünyada ilgi gördü. Filme uyarlanan kitapları arasında ilk eseri olan Trendeki Yabancılar, Tatlı Hastalık ve Yetenekli Bay Ripley bulunmakla beraber, özellikle Trendeki Yabancılar 1951 yılında Alfred Hitchcock tarafından beyaz perdeye uyarlanmış ve oldukça ses getirmişti. Trendeki Yabancılar, Tatlı Hastalık ve beş kitaplık Ripley serisi ise, yazarın daha önce dilimize çevrilen eserlerinden bazıları.

Sizleri kitapların tanıtım bültenleriyle baş başa bırakalım:

- Reklam -

Kadın Düşmanlığı Üstüne Küçük Öyküler

kadin dusmanligiPsikolojik gerilimin ustası Patricia Highsmith, bu kez bizi bir kadın düşmanının zihninde yolculuğa çıkarıyor. “Kusursuz küçükhanım”dan “kadın romancı”ya, “dansçı”dan “koket”e, bu koleksiyonun parçası olan on yedi kadının her biri kendilerine biçilen basmakalıp rollere karşı koyuyor ve bu boğucu dünyayı yıkmak adına hem kendilerini hem de çevrelerindeki erkekleri felakete sürüklemekten çekinmiyor.

Highsmith, sıradan olduğunu düşündüğümüz hayatların gizlediği acayiplikleri ve vahşilikleri bu kez bir fabl yazarının yalın ama ironi dolu diliyle anlatıyor. The Guardian eleştirmeninin de söylediği gibi: “Bu kitabın amacı kadın düşmanlarına bir ders vermek değildir, tam tersine bir kadın düşmanına doğum günü armağanı olarak verilebilecek nitelikte bir gerilim yapıtıdır.”

Carol – Tuzun Bedeli

carolNew York’un büyük mağazalarından birinde sıradan bir tezgâhtar olan Therese’in hayatı, çekici ve zengin Carol’la karşılaşmasıyla aniden yön değiştirir. İki kadın görünüşte birbirinin tam tersidir: Therese ek gelir için mevsimsel işlere giren, sevmediği bir adamla birlikteliğini sürdüren, on dokuz yaşında bir genç kadındır; Carol ise zengin kocasından boşanmanın arifesinde, kültürlü, saray yavrusu evindeki hayatından bıkmış bir banliyö hanımı. Kaçmaya çalışsalar da, yüzyıl ortası Amerika’sının kuralcı toplumu onları takip eder. Therese ve Carol, mutluluklarına sahip çıkabilecek midir?

- Reklam -

Eşcinselliğin tabu olduğu 1952 yılında birçok yayıncı tarafından reddedilen roman, sonunda Claire Morgan imzasıyla ve Tuzun Bedeli adıyla basılabilmişti. Tüm beklentileri alaşağı eden kitabı bağrına basan okurlar, gözüpek yazarı da mektup yağmuruna tutmuşlardı. 1984 yılında nihayet Patricia Highsmith’in kendi imzasıyla ve Carol adıyla yayımlayabildiği, yakın zamanda beyazperdeye de uyarlanan roman, günümüzde 20. yüzyılın kült başyapıtlarından biri.

Köpeğin Fidyesi

kopegin fidyesiManhattan’da yaşayan orta yaşlı, hali vakti yerinde bir yayıncı olan Ed Reynolds, “Sayın beyefendi, köpeğiniz elimde. Köpeğiniz sanırım sizin için önemliymiş. Göreceğiz!” diyen bir imzasız mektup alır. Ed ve eşi adamın istediği fidyeyi öder, polise de haber vermezler. Ne var ki yeni fidye istekleriyle işin rengi tamamen değişir. Suçlunun peşindeki bir polisin beklenmedik bir suç işlemesiyle olaylar kontrolden çıkar, masum insanlar girdabın içine doğru sürüklenmeye başlar.

Graham Greene’in “kaygıların şairi” adını verdiği Patricia Highsmith, bu kez kaleminin sivri ucunu şehirli orta sınıf yaşamının en çatlamaya hazır noktasına doğrultuyor. Savaş sonrasının lekesiz dünyasına bakarak etrafından kopuk yaşayan ıssız insanların hayatlarının altında yüzeye çıkmanın yolunu arayan şiddeti yakalıyor. Köpeğin Fidyesi, kapkaranlık bir kara komedi.

Halil Oğulcan Karamağara

Bir sürpriz yumurtanın içinde, 1994 yılında, İstanbul'da düşmüşüm annemin karnına. Mesela ağlamamışım doğduktan sonra. Tabii sonradan arayı kapattım. Şu anda Tekirdağ, Namık Kemal Üniversitesinde İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyor, kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Anime, dizi ve film izlemeyi çok severim. Okumayı da. Arada kendimi oyun oynamaya kaptırdığım da olmuyor değil. En çok da büyünce yazar olmak istiyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

colin ritman black mirror

Black Mirror: Bandersnatch Filminde Yer Alan “Nohzdyve” Oyununu Oynamanız Mümkün

bir dukkani beklemek inceleme

Yerli Öyküye Özgün Bir Katkı: Bir Dükkânı Beklemek